Genel Sağlık

Doğal yollarla DİŞ TAŞI VE TARTAR TEMİZLİĞİ nasıl yapılır?



Dişlerinize iyi bakım yapıyor olsanız bile ağızda bakteriler oluşabilir. Bu bakteriler yiyecek artıklarıyla birleştiğinde diş plağı denilen yapışkan bir madde oluşur. Dişlerde plak birikmesi diş minesine zarar verir.

Plaklar dişte uzun süre kaldığında sertleşerek tartara, bir başka deyişle diş taşına dönüşür. Diş taşları diş çürümesi, diş eti hastalıkları ve nihayetinde diş kaybına kadar giden diş hastalıklara neden olabilir.

Diş taşları sadece dişe ilişkin rahatsızlıkları değil genel sağlığı da bozan bir etkiye sahiptir. Diş bakımını ihmal etmek diyabet ve kalp rahatsızlığı olan kişilerin durumunu daha kötüye götürebilir.

Her ne kadar diş hekimine yapacağınız bir ziyaret kadar etkili olmasa da şimdi vereceğimiz sağlık tavsiyeleri oldukça faydalı olacaktır.

1. Düzenli diş fırçalama

Diş taşı oluşumunu önlemenin en iyi yolu dişleri düzenli fırçalamaktır. Her yemekten sonra dişleri her tarafı eşit olacak şekilde üç dakika fırçalayarak diş taşlarını daha oluşmadan yok edebilirsiniz.

2. Dişleri karbonat ile temizlemek

Karbonat aşındırıcı bir yapıda olduğundan dişlere yapışan plak ve tartarı sökmede kullanılabilir. Bir yemek kaşığı karbonatın içine az miktarda tuz atın. Islak diş fırçanızı karışıma dokundurun ve dişlerinizi normal bir şekilde fırçalayın. Plak ve tartar oluşumu yok olana kadar dişlerinizi iki günde bir, tek bir defa karbonatla fırçalayabilirsiniz.



3. Dişleri narenciye kabuğu ile ovmak

Portakal, limon ve mandalina gibi narenciye meyvelerin kabuklarında limonen bileşeni bulunur. Limonen dişleri beyazlatan ve temizleyen bir maddedir. İki dakika boyunca portakal kabuğunun içteki beyaz kısmıyla dişlerinizi ovun. Ardından ağzınızı çalkalayın.

Haftada 2-3 kez bu uygulamayı yaptığınızda ağzınızdaki plak oluşumu azalacak, özellikle çay ve sigaranın bıraktığı diş lekeleri büyük oranda silinecektir.

4. Bol meyve sebze yemek

Bu bir genel sağlık tavsiyesi gibi görünse de dişler için de faydalıdır. Elma, havuç, kereviz sapı gibi sert sebze meyveleri çiğ yediğinizde dişleriniz doğal olarak temizlenir. Çiğ sebze meyve yemek ayrıca diş etlerini de kuvvetlendirecektir.

5. İncir yiyin

İncir diş üzerine yapışmış olan bakteri ve zararlı maddeleri gidermede çok etkilidir. Tek yapmanız gereken 3 ila 4 adet inciri tek bir seferde yemek. Bunu yaparken incirleri yavaşça çiğneyin ve mümkün olduğu kadar dişlere ve diş etlerine temas etmesini sağlayın. Çiğneme eylemi tükürük bezlerini harekete geçirecek ve incirle temas eden tükürük antibakteriyel özellik kazanacağı için plak ve tartarlara karşı sizi koruyacaktır.

6. Elektrikli diş fırçası kullanın

Elektrikli diş fırçalarının faydalı olup olmadığı hakkında pek çok tartışma mevcut. Yalnız bazı çalışmalar elektrikli diş fırçalarının çok daha etkili olduğunu gösteriyor. Elektrikli diş fırçaları  belirli bölgelere odaklanarak daha iyi bir temizlik sağlıyor. Ayrıca bir araştırmada kişilerin normal diş fırçasıyla çok daha sert diş fırçaladıkları görülmüş. Bu nedenle, elektrikli diş fırçası kullanmayı tercih etmeseniz bile yumuşak kıllı bir fırçayla dişleri çok bastırmadan fırçalamanızı öneririz.

7. Beyaz sirkeli suyla gargara yapın

Tadı hoş olmasa da beyaz sirkeli suyla gargara dişlere zarar vermeden plağı önleyen etkili bir yöntemdir. İki yemek kaşığı sirke ve bir yemek kaşığı sofra tuzunu yarım bardak suya dökün. Bu solüsyonla gargara yapın. 2-3 günde bir solüsyonu kullanarak plak oluşumunu önleyebilirsiniz.



Kaynakça:

(https://www.carefreedental.com/resources/24-your-teeth/116-19-amazing-home-remedies-for-removing-plaque-naturally)

(https://www.webmd.com/oral-health/guide/tartar-dental-calculus-overview#1)

(https://www.stylecraze.com/articles/amazing-home-remedies-to-remove-tartar/#gref)

(https://smilelove.com/blogs/news/4-home-remedies-that-will-remove-plaque-from-teeth)

(https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/how-to-get-rid-of-yellow-teeth#7)

(https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/electric-toothbrush-vs-manual#care)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir