Genel Sağlık

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?



İdrar yolu enfeksiyonu oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Bu rahatsızlık her iki cinste de görülse de kadınların idrar yolları enfeksiyonuna yakalanma oranı daha yüksektir.

Mesane ve tahliye yollarına bakteri bulaştığında idrar yolları enfeksiyonu meydana gelir. Cinsel ilişki, idrarı tutma, hamilelik, menopoz ve şeker hastalığı idrar yolları enfeksiyonuna sebep olabilir.

İdrar yolları enfeksiyonunun belirtileri şunlardır: Sürekli tuvalete gitmek, idrarı küçük miktarlarda yapmak, idrar yaparken yanma hissi, idrar renginde değişiklik, karın ağrısı, ateş, bulantı ve kusma.

Hastalığın böbrekler zarar vermemesi için acilen tedavi edilmesi şarttır. Doktor tedavisinin yanı sıra şu sağlık tavsiyelerine kulak vererek iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Bu önlemler ayrıca olası bir rahatsızlığı henüz başlamadan tedavi edebilir.

1. Daha çok su için

Su bakterilerin bedenden atılmasına yarar. Böylece enfeksiyondan hızla kurtulursunuz. Su içmek ayrıca idrarı sulandıracağı için idrar yapmak daha az acılı olacaktır.

İdrar bedendeki atık maddelerin suyla seyreltilmiş halidir. İdrar yollarınız iltihaplanmışsa konsantre koyu renk idrarı atmak acı verebilir. Seyreltilmiş idrarın rengi açıktır ve vücuttan atılması daha rahattır.

Bu nedenle günde sekiz bardak su içmeye çalışın. Tedavi boyunca her türlü kafeinli içeceği, yani kahve, çay ve gazlı içecekleri mümkün olduğunca az tüketin.

2. Düzenli tuvalete gidin

Düzenli tuvalete gittiğinizde bakterileri idrar yoluyla dışarı atmış olursunuz. Tuvalete gitmeniz gerektiğinde zaman geçirmek ve idrarı tutmak tavsiye edilmez çünkü böyle yaparak bakterilerin mesanede çoğalmasına izin vermiş olursunuz.

Cinsel ilişki sonrası idrar yapmak da faydalıdır. Hem erkek hem kadında, cinsel aktivite bakterileri idrar yolunda daha derinlere ittirebilir. Cinsel aktivite sonrası tuvalete gitmek bakterileri idrar yolundan uzaklaştıracaktır.

3. Bol bol C vitamini alın

C vitamini yönünden zengin gıdalar yemek önemlidir çünkü C vitamini idrarı daha asitli bir hale getirir. Bu durumda bakterilerin idrar yoluna yayılması engellenir. Ayrıca C vitamini takviyesi almak da fayda sağlayacaktır.



4. Temiz ve kuru kalın

Kadınlar özellikle büyük tuvalet sonrası önden arkaya doğru silinmelidir. Böylece bakteriler idrar yolundan uzak kalır. Ayrıca idrar yolunun kuru kalmasını sağlayacak bol giysiler ve iç çamaşırları giymek önemlidir. Sıkı kot pantolonlar ve naylonlu kıyafetler nemi hapsedeceği için bakteri oluşumuna neden olur.

5. Doktorun tavsiye ettiği antibiyotiği kullanın

Hafif bir idrar yolu enfeksiyonu bol su içmek, düzenli tuvalete girmek ve hijyen kurallarına dikkat etmekle geçirilebilir. Yalnız belirtiler iki gün içinde geçmediyse doktora başvurun.

Eğer rahatsızlık devam ediyorsa, yaşınız fazlaysa, hamile iseniz veya diyabet gibi başka bir ciddi rahatsızlığınız varsa bu süreyi beklemeden hemen doktora görünmeniz tavsiye edilir.

Doktorlar idrar yolu enfeksiyonu için çoğunlukla antibiyotik önerir. Antibiyotikler idrar yolu enfeksiyonu oluşturan bakterileri öldürür. Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklar, vajinal enfeksiyonlar ve bazı vajinal rahatsızlıklar da idrar yolu enfeksiyonu gibi görünebilir. Rahatsızlığınız için doğru tedaviyi almanız şarttır.

Tedavinin süresi doktorun size yazdığı ilaca ve genel sağlık durumunuza göre değişir. Kendinizi iyi hissetseniz bile ilacı sonuna kadar alın. Tam doz almak bedendeki bakterileri tümüyle ortadan kaldıracaktır.



Kaynakça:

(https://www.everydayhealth.com/urinary-tract-infections/helpful-home-remedies-for-urinary-tract-infections.aspx)
(https://www.healthline.com/health/bladder-infection-treatments#pain-relievers)
(https://draxe.com/home-remedies-for-uti/)
(https://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-for-urinary-tract-infection.html)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.