Genel Sağlık

Saç kıran nedir ve nasıl tedavi edilir



Halk arasında saç kıran olarak bilinen alopesi areata bağışıklık sistemi ile ilgili bir sağlık problemidir. Dünyada %2 oranında görülen saç kıran fiziksel bir rahatsızlık vermez. Ama vücuttaki etkileri kişiyi psikolojik olarak kötü etkileyebilir.

Saç kıran vücudun kendisinin ürettiği, yani otoimmün bir rahatsızlıktır. Normalde vücudunuzu zararlı virüs ve bakterilerden koruması gereken alyuvarlar saç kökü hücrelerine saldırmaya başlar. Böylece saç kökleri zayıflar ve saç üretimi durur. Bu rahatsızlık kafa derisi, yüz ve bedenin diğer noktalarındaki kılların dökülmesi şeklinde görülür. Belirtiler herhangi bir zamanda, hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkabilir.

Stres, duygusal travma ve genetik yatkınlık saç kıranı tetikleyen faktörlerdendir. Yalnız bu faktörler çok geniş bir alanı kapsamaktadır ve rahatsızlığı tam olarak neyin tetiklediğini tespit etmek oldukça güçtür.

Saç kıran genelde erkek tipi kellik ile karıştırılır. Halbuki saç kıran bir otoimmün rahatsızlık olarak kabul edilirken kellik bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle tedavi uygulanacaksa teşhis doğru yapılmalı ve sorunun bağışıklık sisteminden kaynaklandığı bilinmelidir.

Saç kıranı tam olarak iyileştirmek mümkün olmasa da bazı tedaviler mevcuttur. Bu tedavilerin çoğu pahalı ve gelecekte başka sağlık risklerine sebep olabilecek uygulamalardır. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar ve güçlü steroidler bunlardan bazılarıdır.

Bu tedavilere yönelmeden önce risk taşımayan ve doğal tedaviler denemek çok daha faydalı olabilir.

İsterseniz saç kırana iyi gelen doğal yöntemlere hep birlikte göz atalım.

1. Çinko

Düzenli olarak bazı temel vitamin ve mineralleri almak hem genel sağlık hem de saç sağlığı için önemlidir. Çinko saç gelişiminde kilit role sahip bir elementtir. Saç kökleri yeni saç üretebilmek için çinkoya ihtiyaç duyar. Eğer yeterli çinko alınmazsa bağışıklık sisteminin çalışması aksar ve hormonel dengesizlikler baş gösterir. Bu durum saç kaybıyla sonuçlanır.

Bazı bilim adamları bedendeki çinko seviyesi düşükse saç kıranın ortaya çıkması için uygun bir ortam oluştuğunu belirtmişlerdir.
Hemen her eczanede bulabileceğiniz çinko takviyeleri işinize yarayacaktır. Buna ek olarak ıspanak, kefir ve kabak çekirdeği gibi gıdaları yiyerek çinko ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

2. Ginseng

Ginseng daha keskin bir konsantrasyon, hafıza ve fiziksel dayanıklılık için kullanılan bir bitkidir. Ginseng ayrıca bağışıklık sistemi üzerinde mucizeler yaratabilir. Özellikle kırmızı ginseng’in saç kırana iyi geldiği gözlenmiştir. Ginseng iltihap gidericidir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.



3. Prebiyotikler

Yoğurt ve kefir gibi gıdalarda bulunan prebiyotikler iltihabı azaltır ve sindirim sistemine iyi gelir. Sindirim sistemindeki iyi bakteriler azalınca bağışıklık sisteminin çalışması aksar.Bu nedenle saç kıran sorunu için prebiyotik içeren gıdalar tercih edilmelidir.

4. Kuersetin

Kuersetin iltihabı ve serbest radikallerin verdiği zararı gideren bir takviyedir. Otoimmün rahatsızlıklarına karşı sıklıkla kullanılmaktadır.
Eczanelerde takviye olarak bulunabilen kuersetin bazı gıdalarda da bulunmaktadır. Elma, yeşil ve kırmızı biber, böğürtlen, yaban mersini ve kırmızı şarap bol miktarda kuersetin içerir.

5. Bitkisel yağlar

Saç kırana karşı bazı bitkisel yağları kullanabilirsiniz. Örneğin lavanta yağı bedendeki iltihabı azaltır. Biberiye yağı ise uygulandığı bölgedeki saç köklerini güçlendirir.

Biberiye yağını günde 2-3 kez saç kıranın oluştuğu bölgeye sürerek kullanabilirsiniz.



Kaynakça:

(https://draxe.com/alopecia-areata/)
(https://www.belgraviacentre.com/blog/zinc-supplements-may-prove-beneficial-for-alopecia-areata/)
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659613/)
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273564/)
(https://www.livestrong.com/article/158624-essential-oils-for-alopecia/)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.