Beyin vücutta en çok enerji tüketen organların başında geliyor. Beden ağırlığının sadece %2’sini oluşturan beynimiz aldığımız kalorilerin %20’sinden fazlasını tüketir.
Seçtiğimiz gıdaların beyin fonksiyonları üzerindeki etkisi uzun zamandan beri biliniyor. Bazı gıdalara sofrada daha çok yer verdiğimizde beyne ilişkin fonksiyonlar daha iyi çalışıyor. Örneğin konsantrasyon gücümüz ve hafızamız daha kuvvetli oluyor. Ayrıcı stresle başa çıkma ve karmaşık problemleri çözme becerisi de doğru gıdalar yendikçe güçleniyor.
İsterseniz beyne iyi gelen ve hafızayı güçlendiren gıdalara hep birlikte göz atalım.
1. Brokoli
Beyne en iyi gelen gıdalardan biri kuşkusuz brokoli. İçerdiği yüksek miktardaki K vitamini ve kolin sayesinde brokoli hafızanızı kuvvetli tutmanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca bol C vitamini içeren brokoli bağışıklık sistemini güçlendirir. Brokoli lifli yapısı ile bağırsaklarınızı korur.
2. Saf sızma zeytinyağı
Zeytinyağı her damlasıyla beyne iyi gelen mucize bir gıdadır. Zeytinyağında bulunan polifenoller çok güçlü antioksidanlardır. Bu antioksidanlar öğrenme yetisini arttırır ve hafızayı güçlendirir. Ayrıca yaşlılık sebepli hastalıklara ve Alzheimer hastalığını oluşturan zararlı maddelere karşı koruma sağlar.
3. Yeşil yapraklı sebzeler
Düzenli olarak yeşil yapraklı sebzeleri yemenin beyin sağlığına iyi geldiği bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bir araştırmada 950 yaşlı yetişkin beş yıl boyunca gözlemlenmiş ve günde bir veya iki kez yeşil yapraklı sebze yiyenlerin hiç sebze yemeyenlere göre zihinsel yetilerini daha büyük oranda koruduğu ortaya çıkmıştır.
4. Yağlı balıklar
Somon, alabalık ve sardalya gibi balıklarda bol miktarda omega 3 yağ asitleri bulunur. Beynimizin %60’ı yağdan oluşur ve bu yağın yarısı omega 3 türündedir. Vücudumuz omega 3’ü beyin ve sinir hücresi yapmakta kullanır. Bu nedenle bilişsel yetileri ve hafızayı korumak için düzenli omega 3 alınması gerekir.
Omega 3 ayrıca beyni Alzheimer hastalığına karşı korur.
Yeterli omega 3 almamanın öğrenme bozuklukları ve depresyona neden olduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
5. Zerdeçal
Zerdeçalda bulunan kürkümin beyine doğrudan etki eden kuvvetli bir maddedir. Bu antioksidan ve iltihap giderici madde hafızayı güçlendirir, alzheimer hastalığına iyi gelir. Ayrıca depresyona karşı koruma sağlar.
Yemeklerde bolca zerdeçal kullanarak veya zerdeçal çayı içerek zerdeçalı tüketebilirsiniz.
6. Kabak çekirdeği
Kabak çekirdeği hem beyni hem de tüm bedeni serbest radikallerin verdiği zarardan koruyan güçlü antioksidanlar içerir.
Ayrıca kabak çekirdeğinde beyne iyi gelen magnezyum, demir, çinko ve bakır gibi mineraller bulunur.
Çinko ve bakır sinirlerin sinyal alıp vermesini kolaylaştıran bir maddedir. Bu maddelerin eksikliği Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi bir çok nörolojik hastalıkla ilişkilendirilmektedir..
Magnezyum öğrenme ve hafıza için önemlidir. Yeterli magnezyum alınamadığında migren, depresyon ve epilepsi gibi bir çok hastalığın oluşma riski artmaktadır.
Demir de zihin sağlığı için önemlidir ve vücutta eksik olduğunda bulanık bir zihin haline neden olmaktadır.
7. Yumurta
Yumurta beyin sağlığına iyi gelen pek çok besin maddesi içerir. Bunlar B6 ve B 12 vitaminleri, folat ve kolin’dir.
Kolin ruh halini ve hafızayı düzenleyen güçlü bir nörotransmiterin üretilmesini sağlar. Tek bir yumurta sarısında günlük ihtiyacın 5’te 1’ini karşılayacak kadar kolin maddesi bulunur.
Folat ve B 12 vitaminleri yaşlılıkta zihnin gücünü kaybetmesini önler ve depresyona karşı korur.
8. Yeşil çay
Yeşil çayın dikkati arttırdığı ve hafızayı kuvvetlendirdiği bilinmektedir. Yeşil çayda bulunan L-teanin adlı amino asit beyne doğrudan etki ederek stresi azaltır ve rahatlama sağlar.
L-teanin beyindeki alfa dalgalarını arttırır. Böylece yorgunluk hissetmeden rahatlamaya neden olur.
Ayrıca antioksidan yönünden zengin yeşil çay Alzhemer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı beyni doğal olarak korur.