Adet döneminiz zaman zaman düzensizleşebilir. Çoğunlukla bu önemli bir sağlık problemine işaret etmez. Ama canı çektiğinde hemen gelen, bazen de günlerce gelmek bilmeyen bir adet dönemi sizi strese sokabilir.
Normalde sağlıklı bir kadın 28 ile 32 günde bir adet görür. Her bir adet dönemi yaklaşık 2 ile 8 gün sürer.
Eğer;
-
Adet dönemleri arasında geçen sürede değişiklik
-
Adet döneminde kaybedilen kanın miktarında değişiklik
-
Bir önceki dönemle karşılaştırıldığında adet süresinde değişiklik;
yaşıyorsanız düzensiz adet görüyorsunuz demektir.
Adet düzensizliğinin pek çok nedeni olabilir. Vücudun östrojen ve progesteron hormonu seviyesi değiştiğinde alışıldık düzenden çıkabilirsiniz. Bu yüzden ergenlik çağındaki genç kızlar ve menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda adet düzensizliği görülebilir.
Adet düzensizliğinin başlıca nedenleri şunlardır:
-
Rahim içi doğum kontrol araçları
-
Doğum kontrol hapı değişikliği veya bazı ilaçlar
-
Aşırı egzersiz
-
Hamilelik veya emzirme
-
Stres
-
Hipertiroid veya hipotiroid
-
Rahim fibroidleri
-
Rahim duvarında kalınlaşma veya polip oluşumu
İsterseniz adet düzensizliğine iyi gelecek hayat değişikliklerine hep birlikte göz atalım.
1. Stresi azaltın
Hafif egzersiz, iyileştirici telkinler, dua, meditasyon, günlük tutma, aromatik yağlar koklama ve masaj terapileri gibi yaşamınızı olumlu yönde değiştirecek aktiviteler edinin.
Yoğun rekabet duygusu yaratan sporlar, kahve veya diğer uyarıcı maddelerin tüketimi, işkoliklik ve yetersiz uyku da stresi arttırır. Dinlenme ve uyku hormonal dengeyi sağlamada büyük önem taşır. Bu nedenle yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
2. Yediklerinize dikkat edin
Hormonları dengede tutmak için besin değeri yüksek gıdalar tüketmek önemlidir. Ayrıca bedenin hormon yapı taşı olarak kullanabileceği farklı türlerde yağ asitleri almanız gereklidir. Diyetinize ekleyebileceğiniz sağlıklı yağlar şunlardır:
-
Hindistan cevizi yağı
-
Zeytinyağı
-
Fındık, ceviz ve badem
-
Chia tohumu
-
Yağlı balıklar
-
Yumurta
-
Bitter çikolata
-
Tofu peyniri
-
Ayçekirdeği
Probiyotikler de vücudun bazı vitaminleri üretmesine neden olur. Bu vitaminler insülin gibi bazı hormonları dengeler. Keçi sütü yoğurdu, et suyu ve kefir tüketmek son derece faydalıdır.
3. Fazla veya az spordan kaçının
Fazla spor yapmak veya hiç spor yapmamak kortisol ve stres hormonlarının dengesini bozar. Eğer adet düzensizliğiniz varsa nazikçe, bedeni zorlamadan yapacağınız sporlar yardımcı olacaktır.
Kilo vermek yerine stresi azaltmak amacıyla spor yapın. Yürüyüş, yoga, dans, tai chi ve chi gong bedenin nazikçe hareket etmesini sağlayan yumuşak egzersizlerdendir. Günde 30 ila 45 dakikalık egzersiz yapmak çok faydalıdır. Yalnız bir saati aşmak veya kendinize dinlenme zamanı tanımadan spor yapmak adet düzensizliğini tetikleyebilir.
4. Çevresel toksinlerden uzak durun
Bazı vücut bakım ürünlerinin içerdiği kimyasallar hormonal seviyenizi bozarak adet düzensizliğine neden olabilir. Dietanolamin, parabenler, propilen glikol ve sodyum lauril sülfat gibi kimyasallar içeren ürünler östrojen seviyesini bozar. Ayrıca tiroid ve böbrek üstü bezlerinin dengesiz çalışmasına sebep olabilir. Cilt bakımı ürünleri alırken etiketlere dikkat ederek bu kimyasallardan kaçınabilirsiniz.
Ayrıca hormonal işleyişi bozan kimyasallara maruz kalmamak için mutfağınızda plastik veya teflon yerine cam ve paslanmaz çelik kaplar kullanmanızı tavsiye ederiz.