Ev Reçeteleri

Ağrı kesici kullanmadan siyatik ağrısından kurtulma yöntemleri



Siyatik ağrısı, vücudumuzdaki en büyük sinir olan siyatik sinirinin bacakta hissettirdiği yoğun bir ağrıdır. Siyatik ağrısı tekrar etmeye meyillidir ve çoğunlukla tek bacakta görülür. Siyatik hastalığı genelde bel fıtığı ve disk kayması olduğunda görülür. Ayrıca omurga zedelenmesi, disklerde bozulma yapan hastalıklar ve hamilelik de bu ağrıyı tetikleyebilir. Asıl büyük problem bu rahatsızlığı çeken pek çok kişinin ağrıyı gidermek için ne yapmaları gerektiğini bilmemeleridir.

Bu problem için hastalar ağrı kesici ilaçlara hatta ameliyata yönelse de bedende tahribat yapmayan başka yöntemler de mevcuttur.

İsterseniz hep birlikte bu yöntemlerden bazılarına göz atalım.

1. Akupunktur

Çin’de yapılan araştırmalar, akupunkturun siyatik hastalığını batılı tedavilerden daha etkili tedavi ettiğini savunuyor.

Çin’deki bir gazetede yayınlanan araştırmada, tedavi uygulanan hastaların %56’sının akupunktur ile siyatik hastalığının belirtilerinden tamamen kurtulduğu belirtiliyor. Yine %35’lik bir kısım ise ağrının hissedilebilir derecede azaldığını ve bunun en az 12 seansla gerçekleştiğini belirtmiştir.

2. Kayropraktik omurga tedavisi

Siyatik, farklı türde ve şiddette bel fıtığı problemlerinden kaynaklanır. Doktorlar, elle muayene, röntgen veya MR testiyle hasarın yoğunluğunu anlamaya çalışırlar. Teşhisin ardından, bir kayropraktik uzmanı, kayan diskleri yerine oturtabilir ve omurga kanalına yapılan baskıyı düzelterek ağrıyı kaynağında kesebilir.

Kayropraktik veya bir başka deyişle elle tedavi siyatik hastalığı için tercih edilen bir yöntemdir.
2010 yılına ait bir çalışmada, hem kayropratiği tercih eden hem de bıçak altına yatan hastaların acılarının aynı oranda azaldığı belirtilmiştir.

3. Kediotu çayı

Kediotu kökü gevşetici özelliğe sahiptir ve kronik sinir ağrısını rahatlatır. Kediotu kas gevşetici ve gerginliği azaltan uçucu yağlar içerir. Kas spazmı nedeniyle oluşan siyatik ağrısını gidermek için birebirdir.

1 fincan sıcak suya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş kediotu kökü ilave edip 10 dakika boyunca kaynatarak hazırladığınız kediotu çayını içebilirsiniz. İki hafta boyunca günde üç kez bu bitki çayını içmek fayda sağlayacaktır.

Ayrıca bir kaç hafta boyunca günde 3 kez 150 mg kediotu kökü takviyesi kullanabilirsiniz. Yine de doğru doz için doktorunuza danışmanızı öneririz.



4. Sıcak ya da Soğuk Kompres

Sıcak ya da soğuk kompres uygulamak siyatik ağrısı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. Sıcak uygulamak siyatik sinirini sıkıştıran gergin kasları rahatlatır. Soğuk tedavi ise sinir etrafında oluşan şişlik ve ağrıyı azaltır.

Ayrıca sıcak kompres ile başlayıp soğuk kompres ile bitirmek de alternatif bir çözüm olabilir. Buhara tutulmuş havlu gibi nemli bir ısı kaynağı ile sıcak kompres yapabilirsiniz.

15-20 dakika süresince ağrıyan bölgeye sıcak ya da soğuk kompres yerleştirin.
Rahatlama sağlayana kadar birkaç saatte bir bu işlemi tekrar edin.

Dikkat: Eğer dolaşım sorununuz varsa soğuk kompres kullanmaktan kaçınmanızı öneririz.

5. Aromatik yağlarla masaj

İltihap giderici özelliğiyle bilinen bazı aromatik yağlar siyatik tedavisinde kullanılabilir. Bu yağlarla günde iki-üç kez ağrılı bölgeye masaj yaparak siyatik ağrılarını dindirebilirsiniz.

Sarı kantaron, nane, biberiye, lavanta, kekik, adaçayı ve zencefil yağları siyatik ağrıları üstünde etkili aromatik yağlardır.

6. Hafif spor

Her ne kadar siyatik ağrısı çekenler için hareket etmek ağrı verse de, iyileşme sürecini hızlandırmak için spor gereklidir.

Bütün fiziksel rahatsızlıklarda olduğu gibi hareket ederek kan dolaşımını dengelemek ve iltihaplanmayı önlemek büyük önem taşır.

Siyatik ağrısı için az miktarda sportif aktivite yeterli olacaktır. 20 dakikalık yürüyüşün yanı sıra yüzmek de son derece faydalıdır.



Kaynakça:

(https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/192808/)
(https://draxe.com/sciatic-nerve-pain/)
(http://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-sciatica.html)
(http://www.timefornaturalhealthcare.com/home-remedies-sciatic-nerve-pain/)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir