Genel Sağlık

AŞERDİĞİMİZ GIDALAR Sağlığımız Hakkında Ne Söylüyor?




Hayatımızın bir döneminde bazı gıdaları yemek için çok büyük arzu duyarız. Çikolata, tatlılar, peynir, hatta toprak veya buz gibi gıdadan sayılmayacak maddelere bile aşerdiğimiz zamanlar olabilir. Peki bu gıdalara aşermek ne anlama gelir?

İnsan bedeni kendi durumunu beynimizin bize anlattığından çok daha iyi algılar ve ona uygun istekler oluşturur. Bir şeye aşerme aslında belirli bir besin maddesi veya hormonun vücutta eksik olduğunu gösterir. Bu nedenle vücut, o eksikliği gidereceğine inandığı bir gıdaya veya maddeye çekilim duyar.

Aşerme özellikle duygusal bir durumdan kaynaklanıyor ise sağlık sorunlarına sebep olabilir. Stresli, sıkıntılı veya mutsuz iken yendiğinde iyi hissettiren gıdalara aşereriz. Sorun şurada ki duygusal olarak hassas bir dönemde olan kişiler bol şekerli, yağlı ve kalorili gıdalara çekilim duyar. Bu gıdaları çokça tüketmek obezite, diyabet ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilir.

Aşerme beynin duygular, hafıza ve ödül merkezlerini aktif hale getirir. Bu bölgeler uyuşturucu bağımlılarında da aynı biçimde çalışmaktadır. Bir başka deyişle bir parça çikolata veya bol tuzlu patates cipsi ciddi bağımlılık yapabilir.

İsterseniz aşerdiğimiz gıdaların vücudumuzda hangi ihtiyacı gösterdiğini inceleyelim.



1. Çikolata

Çikolata zaman zaman hepimizin abartarak yediği gıdalardan biridir. Bunun sebebi ise çikolatanın  mutluluk veren gıdalardan biri olması. Amerikan Kimya Derneğine göre çikolata yediğimizde bedende mutluluk hissi veren serotonin ve dopaminin seviyesi artar. Bu nedenle depresif hissettiğimizde daha fazla çikolata yemek isteyebiliriz.

Ayrıca magnezyum eksikliği de çikolata yeme isteği uyandırabilir. Magnezyum sakinleştirici etkisi olan minerallerdendir. Magnezyum stresi ve gerginliği alır, kasları rahatlatır, kemik ve kalp sağlığına iyi gelir.

Eğer çikolataya aşermenin ardındaki neden duygusal ise mutlu edecek bir aktivite yapmak, sevdiğiniz kişilerle konuşmak çok daha sağlıklıdır. Eğer magnezyum eksikliği sizi çikolataya yönlendiriyorsa, kabak çekirdeği gibi daha sağlıklı biçimde magnezyum alabileceğiniz gıdalar mevcuttur.

2. Peynir

Peynir de çikolata gibi insanı rahatlatan gıdalardan biridir. İçerdiği triptofan ruh halini düzeltir ve rahatlama sağlar. Eğer sürekli peynir yeme ihtiyacı hissediyorsanız konsantrasyon ve hafıza ile ilgili problemleriniz olabilir. Teksas üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre dikkat eksikliği çeken kişiler diğer kişilere göre iki kat daha fazla peynir yeme ihtiyacı hissetmektedir.

Peynir ayrıca vücudun yağ ihtiyacını gösterebilir. Özellikle kadınlar erkeklere göre daha fazla sağlıklı yağ yemeye ihtiyaç duyar.

Eğer yağ ihtiyacının bir sonucu olarak peynir yeme arzusu duyuyorsanız bu eksikliği kuruyemiş, yumurta veya yağlı balıklarla karşılayabilirsiniz.

3. Buz

Sıra dışı görünmekle birlikte buz da aşerilen gıdalardan biridir. Araştırmalar buz yeme isteğinin demir eksikliği ile alakalı olduğunu göstermektedir. Demir eksikliği beyindeki kan dolaşımını azaltır. Araştırmacılar buzun bu durumu düzenlediğini düşünmektedirler.

Ayrıca toprak veya sabun gibi gıda olmayan maddeleri yeme isteği de demir eksikliğinden kaynaklanmaktadır.



4. Tatlılar

Tatlı yeme arzusu aslında şeker ihtiyacını gösterir. Eğer yorgun ve stresli iseniz veya şeker bağımlılığı geliştirdiyseniz daha çok tatlı yemek isteyebilirsiniz. Eğer kan şekeriniz dengesiz ise, örneğin yoğun bir diyet yapıyorsanız vücudunuz hızla enerji almak için şeker isteyebilir.

Uykusuzluk da şeker yemeği isteği uyandırır. İhtiyaç duyduğumuzdan daha az uyuduğumuzda beden yorgunluğu atmak için ekstra enerjiyi şekerle almaya çalışır.

5. Patates cipsi

Patates cipsi aşermek oldukça sık görülür. Diğer yağlı gıdalar gibi yeterince sağlıklı yağ alamadığımızda patates cipsi yemek isteyebiliriz. Diyetimize daha çok Omega 3 ve 6 yağ asitleri ekleyerek bu ihtiyacı sağlıklı biçimde giderebilirsiniz.

6. Tuz

Eğer tuz yeme ihtiyacı hissediyorsanız bedeniniz çinko, magnezyum ve kalsiyum ihtiyacı hissediyor olabilir.

Adrenal yorgunluk da tuz yeme arzusuna neden olabilir. Böbrek üstü, bir başka deyişle adrenal bezler fazla çalıştığında dinlenmek ister. Bu bezlerin çalışması ile tansiyon istenilen seviyede kalır. Bezler dinlenirken tansiyonun düşmemesi için bedende tuz ihtiyacı baş gösterir.

Eğer herhangi bir gıdaya yoğun biçimde aşeriyorsanız yapılabilecek en iyi şey bir bardak su içmektir. Çünkü çoğu zaman açlığı susuzluk ile karıştırırız. Bu nedenle ilk etapta susuzluğu gidermek aşerme hislerini giderebilir.

Mineral eksikliğinden dolayı bir gıdaya aşeriyorsanız hangi minerale ihtiyaç duyduğunuzu tespit etmeniz önemlidir. Böylece çok tüketildiğinde sağlığı bozacak bir gıdayı yemekten uzak durabilirsiniz. Çikolata, tatlılar ve peyniri çok yemek yerine sağlıklı bir diyetle doğru mineralleri almak ve ruh halini iyileştiren aktiviteler yapmak size çok daha iyi bir çözüm sunacaktır.



Kaynakça:

(https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/food-cravings-mean/)

(https://drjockers.com/5-food-cravings-mean/)

(https://www.mindbodygreen.com/0-21310/9-popular-food-cravings-and-what-they-say-about-your-emotions.html)

(https://www.rd.com/health/diet-weight-loss/cravings-meaning/)

(https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150720092307.htm)

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25169035)

(https://hormonesbalance.com/articles/common-cravings/)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.