Bir rahatsızlık hissettiğimizde hemen hepimiz ilaçlara yöneliyoruz. Sadece ciddi hastalıklarda değil, basit kas ağrıları, baş ağrıları hatta akşamdan kalma olduğumuzda bile ilaçlar bize rahatlık sağlıyor.
Yalnız ilaç kullanmanın riskli bir yanı var. Hastalık belirtilerini ortadan kaldırmak için tasarlanmış ilaçlar bir başka yan etkiye neden olabiliyor. Uzun süreli ilaç kullanımında sağlık risklerini de beraberinde getiriyor.
İlaç prospektüsleri ilacı kullandığınız zaman neler yapamayacağınızı anlatan oldukça uzun listeler içeriyor.
Aç karnına almayın. Alkolle kullanmayın ve daha neler neler…
Yalnız dikkat etmemiz gereken bir husus daha var. Bazı gıdalar bazı ilaçlarla karıştırıldığında kötü etkilere sebep oluyor.
İsterseniz birlikte alınmaması gereken bu gıda ve ilaç kombinasyonlarına bir göz atalım.
1. Kan sulandırıcılar
Eğer kan sulandırıcı kullanıyorsanız yanında yaban mersini suyu içmemeniz gerekli. Araştırmalara göre kan sulandırıcıyla birlikte alınan yaban mersini suyu kanın aşırı derecede sulanmasına neden oluyor. Bu seviyede bir kan sulanması bazı sağlık sorunlarını tetikleyebiliyor.
Ayrıca ıspanak, lahana, brokoli ve K vitamini içeren diğer yeşil yapraklı sebzeler de kan sulandırıcı ilaçların etkisini azaltıyor.
2. Tansiyon ilaçları
Tansiyon ilacı kullanıyorsanız muz ve diğer potasyum içeren gıdalardan uzak durmanız gerekiyor. Tansiyon ilaçları kanınızdaki potasyum miktarını arttırabilir. Buna muzdaki potasyum da eklenince aşırı potasyum kalp ritminizi bozabilir veya kalp çarpıntısı yapabilir.
3. Kolesterol ilaçları
Kolesterol ilaçları kesinlikle greyfurt ve greyfurt suyu ile birlikte alınmamalı. Greyfurt suyu kanınızdaki kolesterol ilacının etkisini ciddi oranda arttırır. Böylece istenmeyen yan etkilere sebep olabilir.
Greyfurt suyu çoğu ilacın çalışmasına etki eden bir özelliğe sahip. Bu etki, alınan ilaca bağlı olarak onu baskılayabiliyor veya kana daha çok karışmasına sebep olabiliyor. Greyfurt suyu pek çok antihistamin, tansiyon, tiroid, doğum kontrol ve mide asidi gideren ilaçlar ile etkileşime giriyor. Dolayısıyla bu tip ilaçları alırken greyfurt suyundan uzak durmak gerekiyor.
Peki neden greyfurt suyu ama portakal suyu veya herhangi bir narenciye suyu değil? Araştırmalara göre greyfurt suyunda bulunan furanokumarin adlı bileşen bu etkilere neden oluyor. Portakal ve diğer narenciye sularında bu bileşen bulunmuyor.
4. Kalp ilaçları
Kalp ilacı kullanıyorsanız meyan şekerinden uzak durmanız gerekiyor. Bu şekerlerde bulunan gliserizin maddesi kalp ilaçlarının etkisini baskılıyor.
Gliserizik asit bedenin potasyum emilimini bozan bir madde. Böylece çok fazla meyan şekeri tüketildiğinde potasyum seviyeniz normalin altına düşebilir.
Kalbin sağlıklı çalışması için vücudunuzdaki potasyum ve sodyumun dengeli olması gerekli. Denge bozulduğunda yüksek tansiyon ve kalp ritmi bozukluğu ortaya çıkıyor.
5. Antibiyotikler
Yoğurt hariç tüm süt ürünleri içerdikleri kalsiyum nedeniyle antibiyotiklerin emilimini baskılayabiliyor. Süt ürünlerinde bulunan kalsiyum ve demir bazı antibiyotik türlerini baskılıyor. Eğer kalsiyum veya demir yönünden güçlü bir gıda yediyseniz antibiyotiği almadan önce üç saat beklemeniz iyi olacaktır.
Ayrıca mercimek, fasulye, enginar ve tam tahıllı gıdalar gibi yüksek lif içeren gıdalar midenin boşalma zamanını azaltıyor. Eğer kilo vermek istiyorsanız son derece ideal olan bu durum antibiyotik kullanıyorsanız aleyhinize olabilir. Bu durumda ilacın kana karışma hızı oldukça azalıyor.
6. Tiroid ilaçları
Tiroid ilaçları kullanırken en önemli kural ilacı aç karnına almak ve en az yarım saat boyunca birşey yememek.
Ayrıca kalsiyum takviyesi veya bol kalsiyum içeren gıdaları tiroid ilacından 3 saat sonra almanız gerekiyor.
Kahve de tiroid ilacının emilimini bozan bir içecek. Eğer sabahları kahve içmeden güne başlayamıyorsanız doktorunuza danışarak ilacınızı gece yatmadan önce alabilirsiniz.