Genel Sağlık

BU 7 BELİRTİYİ GÖRÜRSENİZ HEMEN BÖBREKLERİNİZİ KONTROL ETTİRİN!




Böbrekler en önemli iç organlardan birisidir ve bir sorun oluştuğunu anlamak zor olduğu için sinsice zarar görebilir. Birçok hasta böbreklerinde bir rahatsızlık oluştuğunu fark etmediği için riskli durumlar oluşabilir. Bu videomuzda böbrek rahatsızlığının erken belirtilerinden bahsedeceğiz. Bunları fark etmeniz halinde hemen doktora başvurmanız hayati önem taşır. Hazırsanız ilk önce kimlerin böbrek hastalığına yatkın olduklarına bakalım ve ardından böbrek rahatsızlıklarının genel belirtilerini tek tek inceleyelim.

ŞİFABUL kanalımızda buna benzer faydalı içerikleri düzenli olarak görmek isterseniz kanalımıza abone olun ve zil ikonuna basın. Böylece yayınladığımız videolardan hemen haberdar olabilirsiniz. Desteğiniz için çok teşekkürler.

BÖBREK RAHATSIZLIKLARINA KİMLER YATKINLIK GÖSTERİR?

Birazdan sayacağımız kişilerin videodaki belirtilere özellikle dikkat etmeleri gerekir çünkü durumları hassastır. Bu kişiler;

1- AİLEDE BÖBREK HASTALIĞI GEÇMİŞİ OLANLAR: Genetik olarak geçebilecek böbrek rahatsızlıkları vardır. Özellikle böbrek yetmezliği ve polikistik böbrek hastalığı aile geçmişi ile ilgilidir.

2- DİYABET HASTALIĞI OLANLAR: Yüksek kan şekeri seviyeleri, böbrek dokusunda hasara neden olabilir ve zamanla böbrek fonksiyonlarını etkileyebilir.



3- YÜKSEK TANSİYONU OLANLAR: Yüksek kan basıncı, böbrek damarlarına zarar verebilir ve böbrek fonksiyonlarının azalmasına neden olabilir.

4- OBEZİTE OLANLAR: Obezite, yüksek kan basıncı, diyabet ve bazı böbrek hastalıkları ile ilişkilidir.

5- SİGARA İÇENLER: Sigara, böbrek damarlarının daralmasına neden olur ve böbreklerin oksijen ve besin almasını zorlaştırabilir.

6- BAZI İLAÇLARI SÜREKLİ KULLANANLAR: Uzun süreli ve hatalı olarak kullanılan ağrı kesiciler, antibiyotikler ve aspirin böbrek rahatsızlığı riskini arttırır.

BÖBREK RAHATSIZLIĞININ ERKEN BELİRTİLERİ NELERDİR?

1- GECELERİ İDRARA ÇIKMAK İÇİN UYANMAK:

Böbrek rahatsızlığı olan birçok kişi gece boyunca 2 veya 3 kez tuvalete gitmek zorunda kaldıklarını ve güçlü bir basınç hissi oluştuğunu belirtiyorlar. Bazen çok büyük bir istekle tuvalete gitmelerine rağmen 1-2 damla idrar çıkarabildiklerini belirtiyorlar. Böbreklerin yeterli miktarda idrar üretememesi durumunda veya böbreklerdeki fonksiyonların bozulması halinde idrar düzenlenemediği için gece uyku sırasında tuvalete gitme ihtiyacı doğabilir.



2- İDRARDA KÖPÜKLENME OLMASI:

Böbrek rahatsızlığı olanların birçoğu idrarda beyaz köpükler oluştuğunu fark ediyor. İdrarda köpüklenmeye fazla protein neden oluyor. Böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları, diyabet ve hipertansiyon gibi durumlar proteinüriye yani idrarda fazla proteine neden olabilir. Yalnız bazen idrar yoğunluğu arttığında, idrar hızlı geldiğinde ve bazı ilaçların yan etkisi olarak da köpüklenme oluşabiliyor. Diğer belirtilerle birlikte görülüp görülmediğine dikkat etmek bu yüzden önem taşıyor.

3- SÜREKLİ HALSİZ HİSSETMEK:

Böbrek rahatsızlığı olanlar bitmeyen bir halsizlik ve uyuma isteği duyuyorlar. Sağlıklı böbrekler eritropoietin adı verilen bir hormon salgılar. Eritropoietin, kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarır. Böbrek hastalığı veya böbrek fonksiyonlarının azalması durumunda, böbreklerin eritropoietin üretimi azalabilir. Eritropoietin eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin yeterli miktarda üretilememesine ve anemi (kansızlık) gelişimine neden olabilir. Tüm bunların sonucunda sürekli hissedilen yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlar oluşur.



4- NEFES DARLIĞI:

Böbrek rahatsızlığı olanlar zaman zaman en ufak bir hareketten sonra nefes nefese kaldıklarını ve dinlenme ihtiyacı duyduklarını söylüyorlar. Nefes darlığının böbrek rahatsızlığıyla ilişkisi iki nedenden ötürü oluşabilir. Böbreklerin süzemediği ekstra sıvı akciğerlerde birikebilir ve bu nefes darlığına yol açabilir. Bir diğer neden ise böbrek rahatsızlığı kaynaklı anemidir. Kırmızı kan hücrelerinin azalması kandaki oksijen miktarının azalmasına neden olur.

5- ELLERDE, YÜZDE VE AYAKLARDA ÖDEM:

Böbrek rahatsızlığı olanlar genellikle ayak bileklerinde, bacaklarında, ellerinde ve göz çevresinde şişkinlik fark ederler. Böbrekler normalde sodyumu ve suyu dengeler. Ancak böbrek rahatsızlığı durumunda, böbreklerin sodyumu ve suyu düzenlenmesi bozulabilir. Bu, vücutta sodyum ve su birikmesine yol açar. İdrarda biriken protein ve iltihaplanma da ödeme neden olabilir.



6- KAŞINTI:

Birçok böbrek hastası vücutlarının çeşitli bölgelerinde ciddi bir kaşıntı oluştuğundan yakınırlar. Böbrekler, vücuttan toksinlerin atılmasında önemli bir rol oynar. Böbrek rahatsızlıklarında böbrek fonksiyonları azalabilir ve toksinlerin vücutta birikmesine neden olabilir. Toksinlerin deriye yayılması ve deri içinde birikmesi kaşıntıya yol açabilir.

7- KÖTÜ AĞIZ KOKUSU:

Böbrek rahatsızlığı olanlar nefeslerinde kötü bir koku bulunduğunu ve bu nedenle dişlerini sürekli fırçalama ihtiyacı duyduklarını söylüyorlar. Böbrek rahatsızlıklarında, böbreklerin yeterince atık ürünleri ve toksinleri temizleyememesi sonucu üremi adı verilen bir durum ortaya çıkabilir. Üremi, vücutta üre ve diğer atık maddelerin birikmesine neden olur. Bu atık maddelerin birikimi, ağızda kötü bir koku oluşturabilir. Bunun yanı sıra böbrek rahatsızlıkları ağızda kuruluğa ve tükürük üretiminin azalmasına neden olur ve bu da kötü ağız kokusu oluşumuna katkıda bulunur.



KAYNAKÇA:

  1. mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-kidney-disease/symptoms-causes/syc-20354521

  2. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-kidney-warning-signs

3. https://lifeoptions.org/learn-about-kidney-disease/kidney-disease-symptoms/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir