İlkbaharda polen, yazın toz ve üstüne bir de mevsim değişiklikleri eklenince cilt sorunları baş gösterebilir. Eğer alerjik bir cilt yapınız varsa yalnız değilsiniz. Çünkü Türkiye’de, nüfusun yaklaşık %25’i en az bir veya birden fazla cilt alerjilerinden muzdariptir.
Bağışıklık sistemimiz, bakteri ve virüsler gibi organizmalarla savaşma konusunda çok beceriklidir. Ancak, aşırı duyarlı bir bağışıklık sistemi, lateks, hayvan tüyü, güneş kremi veya parfüm gibi zararsız görünen maddelere karşı güçlü tepkiler verebilir. Bu maddelere alerjen denir. Saman nezlesi, gıda alerjisi veya cilt alerjisi gibi alerjik reaksiyonların hepsi bağışıklık sisteminin bu yanlış anlaması sonucu meydana gelir.
Alerjik reaksiyonlar kaşıntı, döküntü, egzama, kurdeşen ve yanma şeklinde görülebilir.
İsterseniz alerjik ciltleri rahatlatmak için ne sürmemiz gerektiğine hep birlikte bakalım.
1. Aloe Vera:
Aloe vera, cildi rahatlatma ve anti-enflamatuar özellikleriyle tanınır ve cilt alerjileri için mükemmel bir çözümdür. Aloe vera bitkisinin jeli, kızarıklığı, kaşıntıyı ve tahrişi azaltmak için doğrudan etkilenen bölgeye uygulanabilir. Doğal soğutucu etkisi anında rahatlama sağlarken, antibakteriyel ve antifungal özellikleri enfeksiyonun ilerlemesini engeller.
2. Hindistancevizi Yağı:
Hindistancevizi yağı, alerjiler nedeniyle oluşan kuru ve kaşıntılı cildi hafifletmeye yardımcı olan doğal bir nemlendiricidir. Anti-enflamatuar özellikleri cildi yatıştırırken, yağdaki yağ asitleri nemi hapseden koruyucu bir bariyer oluşturur. Etkilenen bölgeye ince bir tabaka sızma hindistancevizi yağı uygulamak rahatlama sağlar ve iyileşmeyi destekler.
3. Çay Ağacı Yağı:
Çay ağacı yağı, antimikrobiyal ve anti-enflamatuar etkileriyle bilinir ve cilt alerjilerini tedavi etmede kullanılır. 1 damla çay ağacı yağını 2 damla zeytinyağı veya hindistancevizi gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltin. Uygulayacağınız bölgenin büyüklüğüne göre bire iki oranında daha çok karışım hazırlayabilirsiniz. Seyrelttiğiniz yağı alerjik bölgeye uygulayın. Bu, kaşıntıyı azaltmaya ve enfeksiyonu önlemeye yardımcı olacaktır. Yalnız dikkat. Tahriş olmuş bir bölgeye sürüyorsanız az bir miktar kullanmanızı tavsiye ederiz.
4. Elma Sirkesi
Elma sirkesi, cilt alerjilerini hafifletmeye yardımcı olan antiseptik özelliklere sahiptir. Elma sirkesini suyla eşit miktarda seyreltin. Ardından bir pamuk topuna dökün ve alerjik cilde uygulayın. Bu sayede cildin pH seviyesi dengelenecek, kaşıntı azalacak ve bakteri oluşumunu engellenecektir.
5. Epsom Tuzu
Epsom tuzu banyosu cilt alerjilerinden önemli ölçüde rahatlama sağlayabilir. Ilık su dolu küvete 2 bardak (400 gr) Epsom tuzu döküp karıştırın ve 15-20 dakika boyunca bekleyin. Bu oran oldukça seyrek bir Epsom tuzu çözeltisidir. İsterseniz her 4 litre suya 1 bardak epsom tuzu gelecek şekilde küvetinizi doldurabilirsiniz. Epsom tuzundaki magnezyum sülfat iltihabı azaltır ve toksinleri ciltten uzaklaştırır. Bu sırada kaşıntıyı alır ve cildi rahatlatır. Yalnız cildinizde kesik varsa epsom tuzu kullanmanız tavsiye edilmez.
6. Bazı bitkisel ve esansiyel yağlar:
Zeytin ve jojoba yağı gibi çeşitli bitkisel yağlar, cilt alerjileri için faydalıdır. Bu yağlar, cildi besleyen ve iltihabı azaltan vitaminler ve antioksidanlar açısından zengindir. Alerjik bölgeye az miktarda bitkisel yağ uygulamak tahrişi yatıştırır ve kuru cildi nemlendirir.
Cilt alerjisi için çay ağacı yağı dışında başka kullanabileceğiniz esansiyel yağlar da vardır. Nane, lavanta, papatya, limon veya portakal gibi narenciyelerin esansiyel yağlarını da kullanabilirsiniz. Bu durumda bir damla esansiyel yağla iki damla taşıyıcı yağ kullanmanızı öneririz. Cilde en iyi gelen taşıyıcı yağlar zeytin yağı, jojoba, tatlı badem, argan, üzüm çekirdeği ve avokado yağıdır.
Dikkat: Eğer güneşte vakit geçirecekseniz cilde narenciye bazlı esansiyel yağlar uygulamak önerilmez. Bu yağlar, cildin güneş ışığına karşı daha hassas hale gelmesine neden olduğundan cilt su toplayabilir ve güneş yanığı riski artabilir.
7. Keten Tohumu:
Keten tohumu omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir. Omega 3 ciltteki alerjik reaksiyonları azaltan iltihap giderici bir özelliğe sahiptir. Keten tohumunu düzenli olarak tüketmek cilt sağlığını içeriden iyileştirebilir. Öğütülmüş keten tohumunu meyve içeceklerine, salatalara veya hamur işlerine ekleyebilirsiniz. Ayrıca, keten tohumu yağı da tahriş olmuş cildi yatıştırmak için topikal olarak uygulanabilir.
8. Yulaf:
Yulaf, antioksidanlar ve iltihap giderici bileşenler içerir. Tüm bu bileşenler alerjik ciltteki kaşıntıyı gidermede yardımcıdır. Yulaf banyosu veya lapa uygulamak, alerjik cilt reaksiyonlarını tedavi etmede sıkça kullanılır. Her iki tarif de öğütülmüş yulaf gerektirir. Yulaf tozu, marketten alınan yulafı bir blender, mutfak robotu veya kahve değirmeninde ince toz haline getirerek yapılabilir. Yulaf banyosu, alerjik kaşıntıyı gidermede kullanılabilir.
Tüm bu maddelere ek olarak, alerjik kaşıntıya soğuk, ıslak bir bez veya buz torbası uygulamak ve kaşıntı geçene kadar yaklaşık 5 ila 10 dakika bekletmek, kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur.