Kalbiniz hızla çarpıyor, nefes almak zorlaşıyor, moral olarak tamamen çökmüş hissederken herşey on dakika sonra geçiyorsa panik atak yaşıyor olabilirsiniz. Günümüzde oldukça yaygın olan panik atak, kontrol altına alınması güç sıkıntı, korku veya kaygı bozukluğundan kaynaklanan psikolojik bir hastalıktır.
Kişisel problemler, aile içi geçimsizlik, gelecek endişesi, aşk ve iş konusunda sıkıntılar gibi bir çok problem panik atağı tetikleyebilir. Hayat kalitesini düşüren panik atak tekrar ettikçe kişiyi bir umutsuzluk döngüsüne ve depresyona sokabilir.
Aslına bakıldığında panik atak bedenin size hayatınızda birşeylerin yanlış gittiğini anlatma yöntemidir. Bu nedenle belirtileri bastıracak ilaçlar almak yerine mümkün olduğunda doğal çözümler aramak ve meseleye geniş açıdan yaklaşmak faydalı olacaktır.
Panik atak ve depresyon, bitkisel kürler, çeşitli egzersizler ve en önemlisi kişinin kendi psikolojisini tanıması ile doğal olarak tedavi edilebilecek rahatsızlıklardır.
İşte size panik atak ve depresyonla mücadele etmenin yöntemleri
1. Yavaş nefes almak
Doğru nefes alma tekniklerini kullandığınızda panik atağı daha henüz başlamamışken sonlandırabilirsiniz. Bedeninize oksijen girdiğinde zihin ve bedende sakinlik hissi oluşacaktır. Yavaş ve derin nefesler panik atak belirtilerinin bir çoğuna karşı rahatlama sağlar. Ayrıca her gün düzenli olarak nefes egzersizleri uyguladığınızda panik atakların oluşma sıklığı ve süreleri gitgide azalacaktır.
Panik atak geçireceğinizi anladığınızda öncelikle oturun. Gözlerinizi kapatarak burundan nefes alırken dörde kadar sayın. Bir saniye durun ve yeniden burundan dörde kadar sayarak nefes verin. Bu şekilde sakinleşene kadar nefes alıp verin.
2. Papatya Çayı
Araştırmalar papatya çayının hafif ila orta şiddetli anksiyete bozukluğuna iyi geldiğini söylüyor. Papatyada bol miktarda bulunan kalsiyum ve magnezyum panik atağın şiddetini azaltan iki önemli maddedir.
Günde düzenli olarak iki bardak papatya çayı içmek sizi genel anlamda rahatlatacak ve panik atakları azaltacaktır.
Buna alternatif olarak 400 ila 16000 mg arası papatya takviyesi kullanabilirsiniz. Takviye kullanmadan önce size uygun dozu ayarlaması için bir doktora görünmenizi öneririz.
3. Kedi otu
Panik atağa iyi gelen bir başka bitki de sinirleri yatıştırıcı özelliği olan kedi otudur. Yapılan araştırmalarda kedi otunun panik atak belirtilerini azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca bu bitki uykusuzluk çekenler için harika bir çözümdür. Kedi otu diğer sentetik ilaçların aksine herhangi bir bağımlılık yapmaksızın aksiyeteyi azaltır, uyku süresini ve kalitesini arttırır. Ayrıca bir başka araştırmada sekiz hafta boyunca günde 800 mg kedi otu ekstresi alan kişilerde huzursuz bacak sendromu belirtilerinin azaldığı görülmüştür.
İki çay kaşığı doğranmış kedi otu kökünü soğuk suya atarak 10 saat bekletin. Suyu süzdükten sonra gün içinde susadığınız zamanlarda içebilirsiniz.
Buna alternatif olarak yatmadan önce 400 ila 900 mg kedi kökü ekstresi alabilirsiniz. Size uygun dozu ayarlaması için bir doktora görünmenizi öneririz.
Uyarı: Eğer düzenli olarak kullanıyorsanız kedi otunu dört haftadan fazla tüketmeyin. Ayrıca hamileler ve süt veren annelerin kulanmaması tavsiye edilir.
4. Sarı Kantaron ve kimyon kürü
Sağlığa faydaları Hipokrat tarafından dile getirilen sarı kantaron, çayı demlenerek hafif depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Yol kenarlarında sık sık karşımıza çıkan, sarı yıldız biçimli çiçekleri olan bu bitkinin çayı sakinleştirici ve ruh halini yükselten bir etkiye sahiptir.
Kimyon ise soğuk algınlığına ve sindirime iyi gelen karaciğer dostu bir baharattır. Aynı anda hem uyarıcı hem de rahatlatıcı etkiye sahip kimyon stres ve anksiyeteye karşı kullanılabilir.
Bitkisel tedaviler uzmanı Ahmet Maranki’nin önerdiği sarı kantaron ve kimyon karışımı düzenli kullanımla panik atak ve depresyon tedavisinde kullanabileceğiniz harika bir kürdür.
Bu kürü uygulamak için aktardan aldığınız 5’er gram kurutulmuş sarı kantaron ve tane kimyonu yarım litre suda demleyin. Sarı kantaron ve kimyon çayından günde bir bardak içebilirsiniz.
5. Olumsuz düşünme sarmalından çıkmak
Olumsuz düşünceler sürdürüldüğünde olumsuz duygulara ve bazen de panik atağa neden olur. Bu koşullarda beden ve zihin gitgide daha kırılgan bir hale gelir. Aslına bakıldığında negatif düşünce ve kurgular bir tür savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma size bir şeylerin yanlış gittiğini göstermek için oradadır. Dikkatinizi çekerek size sıkıntı yaratan konu hakkında olumlu yönde bir adım atmanızı sağlar. Olumsuz düşünce sarmalından çıkmak için;
-
Mutluluk veren uğraşlara yönelmek ve hobiler,
-
Yoga ve meditasyon gibi rahatlatıcı terapiler,
-
Doğa yürüyüşleri,
-
Aile ve arkadaşların desteğini almak size yardımcı olacaktır.
Olumlu duygu ve düşüncelere odaklanmayı yeni hayat felsefeniz olarak benimseyerek bedende stres yaratan unsurları azaltabilir; böylelikle depresyon ve panik ataktan kurtulabilirsiniz.