Genel Sağlık

DİKKAT! Bu VİTAMİNLERİN EKSİKLİĞİ DEPRESYONA Yol Açıyor!




Depresyon çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisine dönüştü. Bu sorunu gidermek için ilk etapta, hemen antidepresan kullanmaya başlamak acele verilmiş bir karardır. Çünkü depresyon vücutta temel bir besin maddesinin eksikliğini gösteriyor olabilir. Yetersiz beslenme ile fiziksel hastalık arasında kolayca bağlantı kurarken, beslenme ile depresyon arasındaki ilişkiyi gözden kaçırabiliyoruz. Hâlbuki bu ikisinin bağlantılı olduğunu gösteren bazı göstergeler bulunuyor. Örneğin iştahsızlık, öğün atlama ve şekerli gıdalar tüketme isteği gibi depresyon öncesi sıkça görülen beslenme alışkanlıkları depresyon sırasında da görülür. Yanlış beslenme sonucu temel besinlerin ve vitaminlerin eksik alınması sadece depresyonun tetiklenmesini değil, onun şiddetini ve süresini de etkileyen önemli bir unsurdur.

Her organ gibi beynimiz de düzgün çalışabilmek için bazı temel besin ve vitaminleri almalıdır. Bu maddeler olmaksızın hem fiziksel hem de ruhsal sorunlar görülür.

İsterseniz depresyonu gideren vitamin ve besin maddelerine hep birlikte göz atalım.

1. Omega 3 yağ asitleri

Omega 3 yağ asitleri vücutta ve beyindeki iltihaplanmayı azaltır. Özellikle hafızayı korumada omega 3’ün özel bir yeri vardır. Omega 3 duygu durumlarını kontrol etmek, depresyon etkilerini azaltmak, uykusuzluğu gidermek ve cinsel isteği geri kazanmak için gereklidir. Omega 3 içeren gıdalar yiyerek veya takviye tabletleri alarak beyin fonksiyonlarını düzeltebilirsiniz.



2. D vitamini

D vitamini vücutta kalsiyum oluşumunu sağlar, hücreleri geliştirir, kemikleri güçlendirir ve bağışıklık sistemini destekler. Sinirlerin beyinle organlar arasındaki iletişim kurabilmesi D vitamini sayesinde olur.

D vitamini eksikliğinin depresyon, bunama ve otizme yol açtığı bilinmektedir. Bu vitamin ayrıca mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonunun üretilmesine yardımcı olduğu için ruh sağlığını olumlu yönde etkiler.

3. Magnezyum

Magnezyum vücutta 300’den fazla enzimin çalışmasında anahtar rol oynar. Sinirlerin çalışması, kasların güçlenmesi, tansiyon dengesi, hücrelerin büyümesi ve yenilenmesi magnezyum ile mümkün olur.

Magnezyum stres hormonu olarak bilinen kortizolü dengeleyerek sinir sistemini yatıştırır.

Bunun yanı sıra, tiroid bezi yeterince çalışmadığında depresyona neden olabilir. Magnezyum tiroid hormonu üretimini destekleyerek tiroid eksikliğinden kaynaklanan depresyonu giderir.



4. B Vitaminleri

B 12 başta olmak üzere tüm B vitaminleri beyin fonksiyonları üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Buna karşın B vitamininin düşük olması kişiyi depresyona meyilli yapar. Beyin sağlığı için en önemli B vitaminleri B6,B9 ve B12’dir.

B vitaminleri ruh hali ve beyin fonksiyonlarını iyileştiren serotonin hormonunun üretilmesinde kullanılır.

5. Demir

Demir alyuvarların beyne ve organlara oksijen taşımasına yardımcı olur. Vücutta demir seviyesi düşükse hücrelere yeterli oksijen gitmez. Demir eksikliği depresyon, halsizlik ve huzursuzluk gibi bir dizi belirti gösterir.

Düzenli adet gören veya hamilelik sürecinde olan kadınlarda demir eksikliği görülme riski yüksektir.



6. İyot

İyot tiroid hormonunun üretilmesinde anahtar rol oynar. İyot eksikliğinde tiroid hormonu üretimi yavaşlar ve metabolizma normal hızının altında çalışır. Düşük metabolizma hızı depresyon ve sürekli uykululuk gibi belirtiler gösterir.

7. Selenyum

Selenyum güçlü antioksidan özellikleri olan bir besin maddesidir. Aynı iyot gibi selenyum da tiroid hormonunun üretilmesine katkıda bulunur. Bu nedenle düşük selenyum seviyesi depresyonu tetikleyebilir. Gıda veya takviyelerle günde 200 µg (mikrogram) selenyum alınması tavsiye edilir.



Kaynakça:

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2738337/)

(https://www.verywellmind.com/vitamin-for-depression-1065211)

(https://vitagene.com/blog/magnesium-for-depression/)

(https://victoriaalbina.com/nutrient-deficiencies-depression-anxiety/)

(https://hypothyroidmom.com/two-vital-nutrients-for-your-thyroid-not-the-usual-suspects/)

(https://www.jneuropsychiatry.org/peer-review/depression-and-vitamin-d-deficiency-causality-assessment-and-clinical-practice-implications-12051.html)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.