Diş eti çekilmesi olarak da bilinen gingivit sık görülen bir ağız hastalığıdır. Bu hastalık sürekli kötü kokan nefese, kızarmış, şişmiş, kanayan veya geri çekilen diş etlerine neden olur. Eğer tedavi edilmezse periodontit denilen daha ciddi bir diş eti hastalığa neden olabilir.
Diş eti çekilmesinin başlıca nedeni ağız hijyenine dikkat edilmemesidir. Bu durumda diş eti çizgisinin altında plak birikimi görülmeye başlar. Bakteriler dişlere ve diş eti sınırlarına tutunur.
Sigara alışkanlığı, hormonal değişiklikler, genetik yatkınlık, yetersiz beslenme, stres, bazı ilaçlar ve diyabet bu hastalığı güçlendirir.
İşte size bu belirtileri azaltacak ve daha fazla sorun çıkarmasına engel olacak ev reçeteleri.
1. Zerdeçal
Zerdeçal iltihap gideren ve mikrop öldüren çok zengin bileşenlere sahiptir. Bir çay kaşığı toz zerdeçalı suyla karıştırarak kalın bir macun kıvamına getirin. Bu macunla dişlerinizi ve diş etlerinizi fırçalayın. Bu formülü uygulayarak enfeksiyonlardan kurtulmuş bir ağıza kavuşabilirsiniz.
2. Sarımsak
Keskin tadı ve yoğun kokusuyla çiğ sarımsak çiğnemek herkesin yapmak isteyeceği bir şey değil. Oysa ki sarımsağın anti bakteriyel özellikleri ağız enfeksiyonlarını gidermede birebirdir. Çiğ sarımsak çiğnemek zor gelirse yemeklerin yanında yiyebilir veya salatalara doğrayabilirsiniz.
3. Hidrojen Peroksit
Hidrojen peroksit diş eti hastalığında kullanılan güçlü bir anti bakteriyel maddedir. Bu özelliği sayesinde diş macunundan etkilenmeyen bakterileri öldürür.
Bu kür için yüzde 3 hidrojen peroksit solüsyonu kullanın. Bir ölçek hidrojen peroksitle bir ölçek suyu karıştırın. Ağzınızı birkaç saniye karışımla çalkaladıktan sonra tükürün. Karışımı haftada bir iki kez kullanabilirsiniz.
Dikkat: Bu karışımın fazla kullanımı diş ve diş etine zarar verebilir. Bu nedenle en doğru doz için hekim kontrolünde uygulanmasını tavsiye ederiz.
4. Aloe Vera
İltihap giderici ve iyileştirici özellikleriyle aloe vera diş eti sağlığını korumada faydalı bir bitkidir. Aloe vera ayrıca diş eti rahatsızlığını oluşturan bakterileri öldürür.
Dişetlerinize aloe vera jeliyle masaj yapın. Yarım saat kadar bekledikten sonra ağzınızı çalkalayın. Bu işlemi günde birkaç kez yapabilirsiniz.
5. Tuzlu Su
Ağzı tuzlu suyla çalkalamak şişmiş diş etlerini rahatlatır. Ayrıca tuzun anti bakteriyel özellikleri enfeksiyon oluşturan bakterileri öldürür. Bu nedenle ağızdaki enfeksiyonları gidermek için günde iki üç kez ağzınızı tuzlu suyla çalkalayabilirsiniz
6. Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağının iltihap giderici özellikleri tahriş olmuş ve iltihaplanmış dişetlerini rahatlatır.
Diş macununuza bir kaç damla çay ağacı yağı damlatabilir veya çay ağacı yağı içeren bir diş macunu kullanabilirsiniz. Çay ağacı yağını yutmamaya özellikle dikkat edin.
7. Hindistan cevizi yağı
İltihap gideren ve anti bakteriyel Hindistan cevizi yağı diş eti sağlığına kavuşmanıza yardımcı olabilir. Bir çay kaşığı hindistancevizi yağını dişlerinizin arasında geçirerek ağzınızın içinde çalkalayın. Bunu on beş dakika boyunca yapın. Yağ ağzınızda incelecek ve süt kıvamına gelecektir. Tükürün ve ağzınızı bol suyla çalkalayın.
Bu işlemi bir ay boyunca günde bir kere kullanabilirsiniz.