Genel Sağlık

EN İYİ 10 DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ

Günümüzde doğum kontrol yöntemleri eskisine göre çok daha fazla sayıda. En uygun yöntemi bulmak ise sizin ihtiyacınıza göre değişebilir. Öncelikle kendinize şu soruları sorarsanız tercihinizi çok daha kolay yaptığınızı göreceksiniz.

  • Doğum kontrolünün yanı sıra zührevi hastalıklardan korunmanız gerekiyor mu?

  • Doğum kontrolünü sağlamada partnerinize güveniyor musunuz?

  • Eğer kadınsanız, kullanılan yöntemin adet dönemini etkilemesi sizi rahatsız eder mi?

  • Yöntemin ne kadar kalıcı olmasını istiyorsunuz? Gelecekte çocuk yapmayı planlıyor musunuz?

Tüm bunlara yanıt verdikten sonra doğum kontrolü için kullanabileceğiniz seçeneklere hep birlikte göz atalım.



1. Prezervatif – Erkek

Prezervatif en bilinen bariyer yöntemidir. İlişki öncesi erkeğin takması ile uygulanır. Erkek prezervatifleri eczane ve marketlerden kolayca temin edilebilir. Hamileliğe karşı koruma oranı %82’dir. Zührevi hastalıklara karşı korunma için en iyi yöntem prezervatiftir. Yalnız etkin koruma sağlaması için prezervatifin düzgün biçimde takılması şarttır. Bu kontrol yönteminde istenmeyen gebeliğin en büyük nedeni prezervatifin doğru takılmamasıdır.

Prezervatifin olumsuz yönleri hassasiyeti azaltması, olası bir yırtılma ve malzemenin bazı bünyelerde alerji yapmasıdır. Alerjiye karşı doğal deriden prezervatifler de mevcuttur. Ancak bunlar tüm zührevi hastalıklara karşı koruma sağlamayabilir.

2. Prezervatif – Kadın

Kadın prezervatifi vajinayı kaplayan ve ilişki öncesi 8 saat önce yerleştirilebilen plastik bir muhafazadır. Kadın prezervatifi %79 koruma sağlar. Erkeklerdeki gibi tek kullanımlıktır. Nispeten yaygın kullanılan bir yöntemdir. Zührevi hastalıklara bir seviyeye kadar koruma sağlar.

Olumsuz yönleri uygulamanın zorluğu ve ilişki sırasında kayıp çıkabilmesidir.



3. Diyafram

İlişki öncesi rahim boynuna yerleştirilen kauçuk bir kaptır.  Bir doktor tarafından yerleştirilmesi gerekir. Kullanmadan önce sperm öldürücü madde ile kaplanır. Diyafram %88 koruma sağlar. Doğum kontrol hapı veya bandının neden olduğu hormonal etkilere maruz kalmak istemeyen kadınların tercihidir. Bir gün içinde birden fazla ilişkiye girildiğinde koruma sağlar. Ancak 6 saatte bir sperm öldürücü madde uygulanması gerekir.

Olumsuz yanları vücudun sperm öldürücüye karşı tepki verebilmesi ve idrar yolu enfeksiyonu riskidir. Ayrıca diyaframın ilişki sonrası 6 saat boyunca vajinada kalması gerekir. Adet döneminde kullanılmaz ve zührevi hastalıklara karşı koruma sağlamaz.

4. Servikal kapak

Diyaframın biraz daha küçüğü olan servikal kapak rahim boynuna yerleştirilir. Aynı diyafram gibi doktorun yerleştirmesi gerekir ve sperm öldürücü ile kullanılır. Çocuğu olmayan kadınlarda %85 çocuklu kadında %70 koruma sağlar. Cinsel hastalıklara karşı koruma sağlamaz ve adet sırasınca kullanılmaz.

5. Doğum kontrol süngeri

Sperm öldürücü içeren ve ilişki öncesi vajinaya yerleştirilen bir süngerdir. % 76 ila 88 arası koruma sağlar. Süngeri kullanıcı kendi yerleştirebilir. Eczanelerden satın alınabilir. Bunun dışında diyafram ve servikal kapağın tüm olumlu ve olumsuz özelliklerini taşır.



6. Doğum kontrol hapı

En yaygın kullanılan doğum kontrol yöntemidir. Hapın içinde yumurtlamayı önleyen östrojen ve progestin hormonu bulunur. Doktora danışılarak alınması gerekir. Her gün düzenli alınan haplar %91 koruma sağlar. Doğum kontrol hapları daha düzenli ve hafif adet görmeyi sağlar.

Olumsuz yanı düzenli almayı hatırlamak,  zührevi hastalıklara karşı korumaması ve alınan hormonların yan etki yapabilmesidir.

7. Doğum kontrol bandı

Günlük hapları unutan kadınlar doğum kontrol bandı kullanabilirler. Hap ile benzer içeriğe sahiptir. Cilde yapıştırılan bantlar 3 hafta boyunca her hafta bir adet olmak üzere yapıştırılır. Adet görülen hafta bant takılmaz.

Doğum kontrol hapı ile aynı olumsuz özelliklere sahiptir. Ayrıca düzgün yapıştırılmadığında çıkabilir.

8. Doğum kontrol aşısı

Doğum kontrol aşısı üç ay boyunca hamileliği önleyen hormonal içeriği olan bir enjeksiyondur. Doğum kontrol hapından çok daha etkili olan enjeksiyon %97 oranında koruma sağlar. Yılda dört kere bu aşıyı olarak tüm yıl korunabilirsiniz.

Hormonal içeriği olduğundan hap ve bantlarla aynı olumsuz özellikleri vardır.

9. Doğum kontrol implantı

İmplantler üst kolda deri altına yerleştirilen kibrit boyunda çubuklardır. İçeriği doğum kontrol hapına benzer. İmplantler 3 seneye kadar koruma sağlayan çok etkili yöntemlerdir. %99’a yakın koruma sağlar.  İstenildiğinde doktor tarafından çıkarılabilir.

Doğum kontrol implantının olumsuz yanı ilk uygulamanın masraflı olmasıdır. Ayrıca akne, göğüslerde hassasiyet ve düzensiz kanamaya neden olma ihtimali vardır.



10. Takvim yöntemi

Takvim yöntemi kadının en doğurgan olduğu günleri saptayıp o günlerde ilişkiye girmemektir. Bir sağlık uzmanından destek alarak en doğurgan zamanları tespit edebilirsiniz. Ayrıca adet dönemi bilgilerinizi girerek bunu sizin için hesaplayan uygulamalar da mevcuttur.

Bu yöntem adet dönemi düzenli olan kadınlarda oldukça işe yarar. İlaç veya alet içermediği için sağlıklı ve masrafsızdır.

Olumsuz yönü hazırlıksız cinselliği kısıtlaması ve çok etkili olmamasıdır. Bu yöntemde her dört ilişkiden biri gebelikle sonuçlanabilir.



Kaynakça:

(https://www.health.com/birth-control/birth-control-ranked-effectiveness)

(https://www.webmd.com/sex/birth-control/best-effective-birth-control#6)

(https://www.healthline.com/health/birth-control/methods)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir