Faydalar ve Zararlar

HER GÜN BİR KAŞIK BAL YEDİĞİNDE VÜCUDUNDA NE OLUR? 🍯




Eğer bal en favori gıdalarınızdan biri değilse bu videoyu seyrettikten sonra eminiz ki bu doğa mucizesinin sağlığa faydalarını duyunca fikriniz değişecek. Bal seviyor ama düzenli olarak yemiyorsanız her gün yemeye başlayacaksınız. Bal binlerce yıl boyunca ev yapımı ilaçların bir numarası olmuştur.

Balın faydalarına geçmeden önce bir uyarımız var. Her zaman balın saf ve organik olanını tercih edin. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız. Çünkü organik bal olarak satılan bazı markalarda bile şurup, şeker ve tatlandırıcı bulunabilir. Bu nedenle katkı maddesi içermeyen saf balı ürün kalitesinin yüksek olduğunu bildiğiniz bir satıcıdan alın. Saf balı bir yaşından küçük çocuklara yedirmeyin ve alerjik reaksiyona neden olmadığından emin olun.

Şimdi doğanın en şifalı gıdalarından biri olan balın faydalarına geçebiliriz:

1. BAL ÖKSÜRÜK VE BOĞAZ AĞRISINA İYİ GELİR:

Boğazınız ağrıyorsa veya öksürüyorsanız bal yemek size iyi gelecektir. Bazıları öksürük için bal yemeyi kocakarı ilacı olarak düşünse de bilimsel çalışmalar balın bu konudaki faydasını kanıtlıyor. 2010’da yapılan bir çalışmada balın bazı öksürük ilaçlarından çok daha etkili olduğu ispatlanmış. Bal anti bakteriyel ve iltihap giderici özelliklere sahip olduğu için öksürüğü geçirir ve boğaz ağrısına iyi gelir. Özellikle uykuya dalmanızı engelleyen gece öksürüğünüz varsa bal yemek uyku kalitenizi arttıracaktır. Bal ayrıca boğazın tahriş olmasını engeller. Boğaz tahrişini engellemek için bir çay kaşığı bal yiyin ve ardından başka bir sıvı içmeyin. Bal boğazın iç çeperine yayılacaktır.



2. BAL ANKSİYETEYE İYİ GELİR VE UYKU KALİTESİNİ ARTTIRIR:

Araştırmalara göre bal anksiyeteye iyi gelen antidepresan özelliklere sahiptir. Uyku öncesi bir çay kaşığı saf, doğal bal gece boyunca kaliteli bir uyku çekmenizi sağlar. Baldaki şeker kandaki insülini arttırır ve serotonin üretilmesine neden olur. Serotonin gecenin ilerleyen saatlerinde uyku hormonu olarak bilinen melatonine dönüşür. Melatonin bağışıklığı güçlendiren, uyku sırasında dokuları iyileştiren, iyi dinlenmenizi sağlayan bir mutluluk hormonudur.

Bal sindirim sistemine düzenler ve bağırsaklardaki bakterilere iyi gelir. Bağırsaklar sağlıklıysa beyinde depresyon ve anksiyeteye yol açan kimyasal değişimler tetiklenmez.

3. BAL KALBİ KORUR:

Bir araştırmada balın tansiyonu düşürdüğü, kandaki yağ seviyesini dengelediği, kalp ritmini düzenlediği ve sağlıklı hücreleri koruduğu keşfedilmiş. Tüm bu faydalar kalbi sağlıklı tutar ve çalışmasına yardımcı olur. Saf bal bir tür reçine olan propolis içerir. Propolis kolesterol ve trigliserit seviyelerini dengeleyerek kalbi uzun vadede koruma altına alır. Ayrıca balda bulunan antioksidanlar kalp yetmezliği riskini azaltır.

Diyetiniz bol miktarda antioksidan içeriyorsa kandaki trombositler pıhtılaşmaya daha az meyilli hale gelir. Bal fenolik asit ve flavonoidler gibi bazı antioksidanlar içerir. Buna ek olarak bazı araştırmalarda balın kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu bulunmuştur. Yüksek kolesterol kalp hastalıklarının başlıca sebeplerinden biridir. Günlük diyetinize bal eklediğinizde bedeninizdeki kötü kolesterol seviyesi düşer. Bu da kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.



4. BAL BEYİN FONKSİYONLARI VE HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR:

Beyninizin iyi çalışsın ve hafızanız güçlü olsun istiyorsanız bitki çaylarına bal atabilirsiniz. Bal Pinokembrin olarak bilinen bir antioksidan içerir. Bu antioksidan beyni ve sinir hücrelerini hasara karşı korumakla sorumludur. Buna ek olarak, araştırmalar balın beyindeki hipokampüs bölgesi üstünde olumlu bir etkisi olduğu göstermektedir. Bu, balın kısa ve uzun dönem hafızayı güçlendirdiği anlamına gelir. Balın bir başka faydası ise öğrenme sürecinin daha hızlı ve kolay olmasına katkı sağlamasıdır. Böylelikle bal öğrenciler için vazgeçilmez bir gıdaya dönüşür.

Başka bazı araştırmalar da balın bilişsel bozukluk ve demansa karşı koruyucu etkisi olduğunu ortaya koyuyor. Bal hücresel antioksidan savunma sistemine yardımcı olan asitler içerir. Kandaki kötü kolesterolün azalttığı için, düzenli bal yiyen kişilerde felç riski azalmaktadır.

5. BAL YARALARIN HIZLA İYİLEŞMESİNİ SAĞLAR:

Bal, yara ile hava arasında bir bariyer görevi gördüğü için yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Bal aynı zamanda yaranın enfeksiyon kapmasını önler. Balın antibakteriyel, antioksidan ve iltihap giderici özellikleri vardır. Araştırmalarda balın aynı zamanda virüs ve mantar önleyici özelliklerinin olduğu da bulunmuştur. Tüm bu özellikler yara, kesik ve yanıkların kolayca iyileşmesine katkı sağlar. Buna ek olarak bal asidik bir gıda olduğu için yaradaki oksijenin salınmasını sağlar ve iyileşmeyi hızlandırır. Yaranız varsa yarım çay kaşığı zerdeçalı bir çay kaşığı balla karıştırın ve yaraya sürün. Aynı karışımı sivilcelere de uygulayabilirsiniz. Sivilcenin kızarıklığı azalacak ve bakteriyel enfeksiyon geçeceği için nihayetinde sivilce iyileşecektir.

Bazı araştırmalar balın aynı zamanda egzama tedavisinde de kullanılabileceğini gösteriyor. Manuka balı uygulandıktan sonra egzama lezyonlarının iyileştiği gözlenmiş. Ayrıca iltihaplanma oranı da azalmış. Egzama rahatsızlığınız varsa saf bal ile soğuk sıkım zeytinyağını karıştırarak cilde uygulayın. Sonra bu bölgeyi bandajla sarın ve karışımı bir gece boyunca egzamalı bölgede tutun. Sabah bandajı nazikçe çıkarın ve bölgeyi temizleyin.



6. BAL BAĞIRSAK SAĞLIĞINI KORUR VE İSHALE İYİ GELİR:

Sindirim sistemi sağlıklı değilse bu durum hem fiziksel ve hem de zihinsel sağlığı olumsuz yönde etkiler. Saf bal bağırsak sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bal bağırsaklardaki iyi bakterileri besleyen prebiyotik bir gıdadır. Ayrıca antibakteriyel özellikleri sayesinde bal, E-koli ve Salmonella gibi bakterilerin atılmasını sağlar.

Şeker yerine bal kullanmaya başladığınızda mideniz de daha sağlıklı olacaktır. Bal midedeki mikropları öldürür, küçük yaraları iyileştirir ve mide ülserinin başlıca sebeplerinden biri olan helikobakter pilori bakterisi ile savaşır.

Çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada balın ishal belirtilerine iyi geldiği bulunmuş. Bal yiyen çocuklar daha az tuvalet ihtiyacı hissetmiş ve daha hızlı iyileşmiş. Hafif bir ishal vakasını iyileştirmek için bir çay kaşığı bal yiyebilir veya balı bir içeceğe katarak içebilirsiniz.

7. BAL ENERJİ VERİR VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR:

Ilık suya bir çay kaşığı bal eklediğinizde doğal bir enerji içeceği elde edersiniz. İşlenmemiş şeker içeriği sayesinde bal vücuda enerji verir. Eğer sebepsiz yere yorgun hissediyorsanız bu içecekle gününüzü enerjik geçirebilirsiniz. Ayrıca ballı suyu spor yapacağınız zamanlarda içebilirsiniz. Baldaki glukoz ve fruktoz bedene güç verir. Beden baldaki glukozu hemen alır ve anında enerjiye çevirir. Fruktoz daha geç emilime girdiğinden dolayı uzun vadede enerji sağlar.

Bal, diğer şeker tiplerine kıyasla kan şekerini daha az yükseltir. Buna ek olarak, balın antioksidan özelliği bağışıklık sistemindeki hasarları onarır ve hastalıklara karşı korur. Düzenli tüketildiğinde bal uzun vadede bağışıklığı güçlendirir.



8. BAL İŞTAHI BASTIRARAK KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR:

Amerikan Beslenme Koleji dergisinde yayınlanan bir makaleye göre bal iştahı baskılayabiliyor. Balda pek çok faydalı vitamin, mineral ve sağlıklı yağ bulunur. Bir çalışmada bal gibi fruktoz yönünden zengin gıdalar yiyen atletlerin daha çok yağ yaktığı ve daha yüksek dayanıklılığa sahip olduğu bulunmuş. Bal, karaciğerin glukoz üretmesine neden olan bir yakıt görevi görür. Bu glukoz beynin şeker seviyesini yüksek tutarak yağ yakma hormonlarını harekete geçirir. Beyaz şeker yerine bal yediğinizde daha çok tatlı yeme isteği oluşturan beyin sinyalleri düzenlenir. Bu aynı zamanda kilo vermek isterseniz size bir avantaj sağlar.

Metabolizmanızı hızlandırmak ve gün boyu enerjik hissetmek için tarçın tozu ile balı karıştırabilirsiniz. Bu iki malzeme bir bardak yeşil çayla karıştırıldığına muhteşem bir kilo verme formülü ortaya çıkar. Kilo kontrolünün yanı sıra tarçınlı bal kötü kolesterolü ve tansiyonu düşük tutar, insülin salgılanmasını arttırır ve metabolizmayı hızlandırır.

Sağlığa pek çok faydası olan bal doğanın bize verdiği hediyelerden biridir. İnsanlar en az 8000 yıldan beri balı lezzeti, besleyiciliği, tedavi edici, iltihap giderici ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle kullanmaktalar. Umarız bu video günlük diyetinizde bala yer vermeniz ve bu muhteşem özelliklerden faydalanmanız için bir vesile olur.

Videoyu beğendiyseniz kanala abone olmayı ve beğen tuşuna basmayı unutmayın. Kanalımızda bunun gibi başka bilgi veren pek çok video mevcut. İzlediğiniz için teşekkürler.



KAYNAKÇA:

1- https://blog.perfectsnacks.com/benefits-of-eating-honey/amp/?g_acctid=231-401-7080&g_adgroupid=&g_adid=&g_adtype=none&g_campaign=OTHE_PERFECT-SNACKS_US_OCTDEC_2022_USD_ENG_DTC_22MDZMDZ222-100_US21PS01_GOOGLEADS_PMAX&g_campaignid=18525630139&g_keyword=&g_keywordid=&g_network=x&gclid=CjwKCAjwqJSaBhBUEiwAg5W9pxI1wJCsCb9-NxeIIx8VkcE0z62HmnthWlIDQQuLCfNh4PoGlM_laBoCl8UQAvD_BwE

2- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324997#_noHeaderPrefixedContent

3- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey#TOC_TITLE_HDR_10

4- lifehack.org/456959/amazing-things-that-will-happen-when-you-eat-a-spoonful-of-honey-before-sleep-every-day

5- https://localhivehoney.com/blog/get-better-sleep-with-raw-honey

6- https://eiwahoney.in/blogs/honey-and-health/honey-for-mindfulness-and-healing

7- https://www.medicinenet.com/11_health_benefits_eating_spoonful_honey_everyday/article.htm

8- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7277934/

9- https://www.healthline.com/health/eczema/honey-on-eczema#how-to-use

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324997#diarrhea

  2. https://food.ndtv.com/health/11-amazing-honey-benefits-boosts-immunity-treats-cough-and-more-1397491

  3. https://www.healthifyme.com/blog/honey-for-weight-loss/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir