Yaş almak spordan tamamen uzaklaşmak anlamına gelmemeli. Ne yazık ki pek çok kişi ileri yaşlarda yavaşlamaya ve daha durağan bir yaşam sürmeye başlıyor. Yaşla birlikte gelen bazı sağlık problemleri, ağrılar veya düşme korkusu bu yavaşlamanın başlıca nedenleri arasında geliyor. Yalnız daha durağan bir yaşam yeni sağlık problemlerine yol açabiliyor.
İşte bu yüzden sağlıklı ve zinde kalmak son derece önemli. İlerki yaşlarda düzenli egzersiz yapmak sağlığınız üzerinde büyük rol oynar. 50 yaşından itibaren kas kütlesi ve beden gücü zayıflamaya başlar. Buna paralel olarak kilo alımı ve denge problemleri daha sık görülür. Tüm bu olumsuz etkilerin önüne geçmek için hafif egzersizler yapmak büyük önem taşır. Yaygın inanışın aksine beden güçsüzlüğü ve denge problemleri yaşlılığın değil hareketsiz yaşam tarzının bir sonucudur.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sedanter bir yaşam sürmek ömrü ciddi oranda azaltmaktadır. Yürümek veya yüzmek gibi hafif ama düzenli yapılan tek bir egzersiz bile ömrünüzü üç ila beş yıl uzatacaktır.
Düzenli egzersiz yapmanın faydaları şunlardır:
-
Dengeyi geliştirir
-
Kas kütlesini muhafaza eder
-
Kemik yoğunluğunu korur
-
Stresi azaltır ve kalp rahatsızlıklarına engel olur
-
Obezite riskini azaltır
-
Bağışıklık sistemini güçlendirir
-
Yapılan spora göre sosyallik sağlar
-
Alzhemer riskini azaltır
-
Yaş almış kişinin özgüvenini ve bağımsızlık duygusunu pekiştirir
Bu nedenle yaş aldıkça egzersiz yapmak daha fazla önem kazanmaktadır. Yalnız ileri yaşlardaki beden bazı egzersizleri yapacak kapasitede olmayabilir. Egzersiz yaparken bazı şartları göz önünde bulundurmak gerekir.
Örneğin egzersizler hafif başlamalı ve günler geçtikçe yoğunluğu ve temposu artmalıdır. İyi sonuçlar almak için zamana yayılmış bir egzersiz programı şarttır. Program boyunca susuz kalmamaya özen gösterilmeli ve düzenli su içilmelidir.
Ayrıca rekabet ve sert mücadele içeren sporlardan uzak durmak akıllıca olacaktır.
İsterseniz ileri yaşlarda yapılabilecek egzersiz türlerine hep birlikte göz atalım.
1. Yürüyüş
İleri yaşlarda sağlıklı kalmak için yürüyüş yapabileceğiniz en iyi spordur.
Yürüyüş egzersize başlamak için harika bir yoldur. Hangi yaşta olursanız olun yürüyüş yapabilirsiniz. Yürümek kalbi güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırır, uyku kalitesini arttırır ve kalp sağlığına faydalıdır. Bunların yanı sıra zihin gücünü arttırır ve eklemleri korur.
Düzenli yürüyüş gibi hafif sayılabilecek bir egzersiz programı uygulayan ileri yaştaki yetişkinler yaşıtlarına göre çok daha enerjiktir.
Araştırmalara göre günde 15 dakikalık yürüyüş yapmak ömrü ortalama 3 yıl uzatmaktadır.
Yürüyüş egzersizi için bir çift baton edinmeniz de faydalı olacaktır. Batonlarla yapılan bu egzersiz kuzey disiplini yürüyüşü olarak bilinir. Kuzey disiplini, İskandinavya’nın karlı bölgelerinde hızlı yürüyebilmek için geliştirilmiş geleneksel bir spordur.
Bu stilde yürümenin bedene ekstra faydaları bulunmaktadır. Adım atarken batonlardan destek aldığınızda kol, göğüs, omuz ve kalça kasları çalışacaktır. Bu dengeli yürüyüş stili bacaklara binen yükü hafifletir. Batonlar dizlerdeki ağırlığın üçte birini kollara aktaracaktır.
2. Yüzme
Yüzmek fiziksel olduğu kadar ruhsal faydaları bulunan bir spordur. Yüzmek vücut şeklinizi muhafaza ederken kalori yakmanızı sağlar. Ayrıca dayanıklılık geliştirmek, kasları güçlendirmek ve kalp sağlığını korumak için yüzme sporu birebirdir. Stresi azaltan yüzme sporu ileri yaşlarını yaşayan yetişkinlere ruhsal yönden destek olur.
Bilimsel araştırmalar düzenli olarak yüzen ileri yaştaki yetişkinlerin daha güçlü ve sağlam karın kaslarına sahip olduğu için daha az düşme riskiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir.
3. Yoga
Yoga günde 20 dakika yapıldığında kilo vermeye yardım eder, uyku kalitesini arttırır ve motor sistemlerin yaşa bağlı olarak zayıflamasına engel olur.
Bir çok bilimsel araştırma yoganın özellikle yaşı ileri yetişkinler için çok faydalı olduğunu göstermektedir.
Örneğin Uluslararası Yoga Dergisinde yayınlanan bir makalede sandalye yardımıyla yapılan özel bir yoga sisteminin yaşlılarda hareketliliği arttırdığı ve düşme korkusunu azalttığı söylenmektedir.
Ayrıca başka çalışmalar sandalye yogasının yaşı ileri yetişkinlerde kireçlenmeye bağlı ağrıları azalttığını ortaya koymaktadır.
4. Tai Chi Chuan
Bu geleneksel Çin egzersiz yöntemi bedensel ve ruhsal sağlık için çok faydalıdır.
Tai Chi yaşlılarda kireçlenme ve kalp problemlerini azaltarak onların fiziksel aktiviteleri daha rahat yapmalarını sağlar. Tai Chi içerdiği yumuşak ve akışkan hareketler sayesinde kas bütünlüğünü korur, dengeyi ve esnekliği arttırır.
Dengeyi geliştiren tai chi yaşlılarda düşme riskini azaltır.
5. Dans
Dans etmek yaşı ileri yetişkinlere hem fiziksel hem zihinsel olarak fayda sağlar. Fiziksel gücünüz ve becerinize bağlı olarak farklı dans stilleri deneyebilirsiniz.
Düzenli dans etmek strese ve depresyona iyi gelirken kalp sağlığını korur.
Hangi stilde dans ederseniz edin düzenli pratik yaparak kas gücü, dayanıklılık ve denge yönünden daha da geliştiğinizi görürsünüz.
Düzenli yapılan herhangi bir fiziksel aktivite beyindeki yaşlanma etkilerini azaltacaktır. Araştırmalar bu egzersizler içinde beyine en iyi gelenin dans etmek olduğunu göstermektedir.