Faydalar ve Zararlar

Karpuz Çekirdeğinin On Faydası



Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri de hiç şüphesiz karpuz. Yaklaşık %92’si sudan oluşan karpuz binlerce yıl önce Afrika’dan çıkarak dünyanın dört bir yanına dağılmış olan bir meyve.

Karpuzun kendisi çok sağlıklı mineraller ve vitaminlerle doludur. Karpuz yüksek oranda biyotin, bakır, potasyum, pantotenik asit, magnezyum, A, B1, B6 ve C vitaminleri içerir. Ayrıca kalp sağlığını koruyan ve bir çok kanser türüne karşı koruma sağlayan likopen maddesi de karpuzda bolca bulunur.

Peki karpuz çekirdeğinin vücuda çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz?

Karpuz çekirdeği demir, potasyum, manganez, çinko, magnezyum, fosfor, niyasin, folik asit ve tiyamin içerir. Karpuz çekirdeği tüketmek kan damarlarının açılmasını sağlar. Böylece yüksek tansiyon, anjin, böbrek taşı ve ereksiyon sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.

İşte size karpuz çekirdeğinin faydaları:

1.Kalbe iyi gelir:

Yüksek magnezyum içeriğiyle karpuz çekirdeği kalp sağlığına iyi gelir. Tansiyonu dengeler ve kalp rahatsızlıklarından korur.

2. Erken yaşlanma belirtilerini azaltır:

Karpuz çekirdeğinde bulunan yüksek antioksidanlar erken yaşlanmayı önler. Aynı zamanda cildin elastikliğini arttırır ve cilt tonunu korur.

3. Akne tedavisinde kullanılır:

Karpuz çekirdeği yağı cildi temizler ve akneleri iyileştirir. Pamuk yardımıyla bu yağı doğrudan cildinize sürebilirsiniz.

4. Saçları güçlendirir:

Karpuz çekirdeği saçlarınızı güçlendirir. Karpuz kabuğunu kavurup yediğinizde vücudunuzun bakır seviyesini arttırmış olursunuz. Böylece vücudunuz saçlara rengini veren madde, yani melanin üretir. Karpuz çekirdeği yemek aynı zamanda vücudun protein ve amino asit seviyesini arttıracağından saçlarınızı daha da güçlendirecektir.

5. Kalp sağlığını korur:

Karpuz çekirdeği lisin ve triptofan amino asitleri içerir. Bu amino asitler kalp sağlığını korur. Aynı zamanda tansiyonu düzenleyen bir madde olan arginin de karpuz çekirdeğinde bulunmaktadır.

6. Bağışıklık sistemini güçlendirir:

Karpuz çekirdeğinde bulunan magnezyum bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemiyle vücudunuz enfeksiyonlarla çok daha iyi savaşacaktır.



7. Erkek üreme fonksiyonlarını güçlendirir:

Karpuz çekirdeğinde likopen bulunur. Bu antioksidan erkek üreme sistemine sağlık kazandırır ve damarları rahatlatarak kan akışını arttırır.

8. Diyabete karşı koruma sağlar:

Karpuz çekirdeğiyle kan şekeri seviyenizi düzenleyebilirsiniz. Bir avuç karpuz çekirdeğini bir litre suya atın. Bir saat bekledikten sonra suyu içebilirsiniz. Bu suyu her gün hazırlayıp içmek kan şekerinizi düzenleyecektir.

9. Nemlendirici özelliğe sahiptir:

Karpuz çekirdeğinde bulunan yağ asitleri cildinizi nemlendirir, yumuşatır. Ayrıca çatlakları ve kuruyan noktaları giderir.

10. Saçların koyu rengini muhafaza eder:

Karpuz çekirdeği, melanin üretimini sağlayan bakır minerali içerir. Melanin, saç ve cildinize rengini veren maddedir. Bu nedenle karpuz çekirdeği tüketmek saç ve cildinizin renginin açılmasını önleyecektir.

Karpuz çekirdeklerini öğütülerek, pişirilerek veya kavurarak kullanabilirsiniz.Hatta çayını bile yapabilirsiniz.

Karpuz çekirdeği çayı nasıl hazırlanır?

– Dört kaşık taze karpuz çekirdeğini ezin ve öğütün.

– Öğütülmüş karpuz çekirdeklerin iki litre kaynar suya atarak on beş dakika demlenmesini bekleyin.

– Günde birer litre içerek çayı iki günde bitirin. Üçüncü gün çaya ara verin.

– Bu çayı birkaç hafta boyunca bu şekilde tüketebilirsiniz.



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.