Prostat bir hastalık olarak bilinmesine rağmen bir hastalık türünün adı değildir. Kısaca prostat olarak adlandırılan bu rahatsızlık aslında prostatın büyümesi durumudur.
Prostat, erkek üreme sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu önemli organ, mesanenin alt kısmında ve makatın önünde yer alır. Erkeklerin üreme sisteminde yer alan prostatın büyüklüğü yaklaşık bir ceviz kadardır. Prostat içinden idrar geçen kanalın etrafını sarar. Bu nedenle prostat büyümesi idrar yapma zorluğunu da beraberinde getirir.
Erkeklerde yaşın ilerlemesiyle birlikte prostat büyümesi riski artar. 50 ile 60 yaş arası erkeklerin beşte birinde prostat büyümesi görülür. Prostat büyümesi her erkek için ciddi bir sorun teşkil etmese de bazı kişilerin hayat kalitesini düşürebilir.
Prostat Belirtileri
Prostat büyümesi hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak genel görüş, yaşı ilerleyen erkeklerde görülen bir sorun olduğu yönündedir. Bu hastalığın oluşmasında yaşlılık önemli bir faktördür. Bunun yanında testisleri alınan hastalarda prostat görülmemesi, bu rahatsızlığın oluşmasında testislerin de etkili olduğu düşüncesini ortaya çıkarmaktadır. Başlıca prostat belirtileri şunlardır:
⦁ Sık sık özellikle de geceleri idrara çıkma isteği
⦁ İdrar yapma sırasında oluşan zorlanma hissi
⦁ İdrar yapma sonrasında oluşan mesanenin boşalmadığı hissi
⦁ Damlatma ve idrar kaçırma gibi sorunlar
⦁ İdrar yapma hızında ve akışında düşüş
⦁ İdrar yapma sırasında yanma ve ağrı hissi
Prostat hastalıkları, prostat büyümesi ve prostat iltihaplanması olarak ikiye ayrılmaktadır. Halk arasında prostat olarak anılan hastalık, aslında iyi huylu prostat büyümesidir. Kötü huylu prostat büyümesi ise prostat kanseri olarak bilinmektedir.
Prostat ile ilgili hastalıkların en etkili tedavi yöntemi, hastalığa engel olan gıdalar yemek ve koruyucu önlemler almaktır.
İsterseniz bu gıda ve önlemlere hep birlikte göz atalım.
1. Kabak çekirdeği
Kabak çekirdeği prostat büyümesini azaltan pek çok besin maddesi barındırır. Kabak çekirdeğinde bulunan fitositeroller bunlardan ilkidir. Ayrıca çinko içeriği de protastata iyi gelir. Çinko prostat tedavisinde önemli bir yere sahiptir. İltihap giderici özellikleri olan çinko prostat büyümesini engellemekle kalmaz. Ayrıca büyümüş prostatın küçülmesine yardımcı olur. Araştırmalar prostat büyümesi olan erkeklerin prostat sıvısında çok az çinko bulunduğunu göstermiştir.
Her gün yiyeceğiniz bir avuç kabak çekirdeği sizi prostata karşı koruyacak çok etkili bir doğal tedavidir. Ayrıca doktorunuza danışarak çinko takviyesi alabilirsiniz.
2. Domates
Domates son derece güçlü bir antioksidan olan likopen içerir. Bu nedenle domates yemek prostat büyümesini engeller ve kanser oluşturan hücreleri ortadan kaldırarak prostat kanserine yakalanma riskini azaltır. Likopen ayrıca mesanedeki basıncın azalmasına yardımcı olur. Böylece prostat büyümesinin en bilinen belirtilerinden biri olan sürekli idrar yapma ihtiyacını azaltır.
Yemeklerde bol bol domates püresi ve sosu kullanmak veya güne bir bardak domates suyu ile başlamak likopen almanızı sağlayacaktır. Ayrıca doktorunuza danışarak likopen takviyesi kullanabilirsiniz.
3. Yeşil çay
Yeşil çay genel anlamda çok sağlıklı bir içecektir. Yeşil çayda bulunan kateşinler bakteri ve virüsleri öldürerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Yeşil çay erkeklerde prostat büyümesi nedenlerinden biri olan dihidrotestosteron hormonunu azaltır.
Yeşil çay prostat hemen her türlü prostat sorununa iyi gelir ve fazla idrara çıkma sorununu kontrol altına almanızı sağlar. Ayrıca prostat kanseri riskini azaltır. Araştırmalar günde en az beş bardak yeşil çay içen erkeklerde prostat kanseri görülmesi riskinin yeşil çay içmeyenlere oranla çok daha düşük olduğunu göstermektedir.
4. Isırgan otu
Isırgan otu prostat büyümesinin önüne geçebilir. Isırgan otu kökü prostat dokusunun küçülmesini sağlayan fitokimyasallar içerir. Doğal bir idrar söktürücü olan ısırgan otu iltihaplı atıkların da idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur. Sıklıkla cüce palmiye ve başka şifalı bitki takviyeleri ile birlikte alınan ısırgan otunu isterseniz çay olarak da içebilirsiniz.
Bir çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otu yaprağını bir bardak sıcak suya atın. Ağzını kapatıp 10 dakika demledikten sonra süzün ve için. Bu çayı günde 2 kere içebilirsiniz.
Bunun yanı sıra ısırgan otu takviyesi kullanabilirsiniz. Isırgan otu için günlük olağan doz 300 mg’dır. Yanlız bu tür bir takviye kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
5. Zerdeçal
Zerdeçalın çok güçlü antioksidan özellikleri prostat problemlerine de iyi gelir. Araştırmalar ayrıca zerdeçalın prostat kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Zerdeçaldan faydalanmak için kök zerdeçalı kaynatıp suyunu içebilirsiniz. Buna ek olarak toz zerdeçalı sütle karıştırıp içmek de fayda sağlayacaktır.