Eğer hiç yoga denemediyseniz bacaklarınızı havaya kaldırma egzersizi size uzak gelebilir. Ama bu egzersizin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Bacakları kaldırmak egzersiz gibi görülse de aslında bir terapi yöntemidir.
Yogada bu pozisyon Vipatrika Karati olarak geçer ve bacakları duvara dayamak anlamına gelir. Son derece kolay bu hareketi isteyen herkes rahatlıkla evde yapabilir. Normalde bu teknik zihin ve beden bağlantısını kuvvetlendirmek için yapılır. Aynı zamanda dolaşıma iyi gelir.
İsterseniz bacakları havaya kaldırmanın faydalarına hep birlikte göz atalım:
1. Ayak ve bacakların su toplamasını azaltır
Eğer ayak ve bacaklarınızda şişkinlik oluyorsa dolaşım bozukluğu sorununuz olabilir. Bu sorunun asıl nedenini bilmeniz genel sağlığınızı koruma açısından önemlidir.
Böbrek problemleri, kalp rahatsızlıkları, aşırı kilo, bazı ilaçların yan etkileri ve dengesiz beslenme ayak ve bacak şişkinliğine neden olabilir. Sorunu çözmek için bunlardan hangisinin şişkinlik yaptığını tespit etmeniz iyi olacaktır. Eğer sadece rahatlamak istiyorsanız bacakları kaldırmak faydalı olabilir. Bu pozisyonu uyguladığınızda şişkinliğe neden olan sıvılar harekete geçer.
2. Yorgun bacakları rahatlatır
Bacaklar, ayaklar ve kalçadaki gerilimden kurtulmanın en iyi yolu bacakları kaldırmaktır. Gün içinde bu üç bölgeye fazla yük biner. Pozisyonunuzu 20 dakikalığına değiştirmek sizi rahatlatacaktır.
3. Sindirimi rahatlatır
Ayakları havaya kaldırmak aktif ters dönme olarak bilinen bir egzersiz biçimidir. Pozisyonunuzu değiştirerek bacakları baş hizasının üstüne kaldırmak beden sıvılarını harekete geçirir ve sindirimi rahatlatır.
Ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırır, uzun vadede daha fazla besin maddesinin emilmesini sağlar, kabızlığa iyi gelir ve genel sağlığı iyileştirir.
4. Sinir sistemini rahatlatır
Bu yoga pozisyonu daha iyi nefes almanızı sağlar. Böylece nefes aldığınızda ciğerleriniz daha fazla havayla dolar. Daha sakin ve ritmik bir şekilde nefes alıp verirsiniz. Bu değişiklik sinir sisteminiz üzerinde harika bir etkiye neden olur. Kaslar, mide üstü ve sinüslerdeki gerilimi bu şekilde rahatlatabilirsiniz.
5. Zihni rahatlatır
Bu hareketi günde 20 dakika yapmaya çalışın. Hemen fiziksel bir rahatlama hissedeceksiniz ve bu rahatlık zaman içinde zihninizi de rahatlatacaktır. Bu hareket beynin daha fazla oksijen almasına yardımcı olur. Bu hareketle zihniniz rahatlar ve beden farkındalığınız artar. Artık hareketin tüm faydalarını bildiğinize göre nasıl doğru uygulanacağına göz atabiliriz.
Daha dengeli bir pozisyon alabilmek için sırtınızın altındaki çukurlaşan kısma küçük bir yastık yerleştirin.
Böylece bacaklarınız dikey olarak duvarda sabit dururken kollarınız yanlara uzanmış vaziyetçe rahatça durabilir.
Başka hiçbirşey yapmadan 15 ila 20 dakika bu pozisyonda durun. Hareketin verdiği denge hissini fark edin. Baş ve göğüs bölgesinde kan dolaşımınız rahatlayacak ve rahatlama hissedeceksiniz.
Hareketi yaparken karın ve bilek bölgesini sıkmayan rahat kıyafetler giyin. Bu bölgelerden sıkan kıyafetler kan dolaşımını engeller ve hareketin yapılış amacına ters bir etki yaratır.
Bu hareketi düzenli yapmaya devam ettikçe faydaları daha görünür hale gelecektir.
Eğer sırtınızda bir sakatlık varsa bu hareketi yapmamanızı öneririz.
TEŞEKKÜRLER. ÇOK YARARLANIYORUM