Eğer saçlarınız yağlanmaya müsait ise ne kadar kötü göründüğünü bilirsiniz. Yağlı saçlar ağırlaşarak dümdüz aşağı iner ve yıkama sonrası oluşan bakımlı görünümden eser kalmaz.
Öncelikle, saçın yağlanmasına neden olan problemi tespit etmek büyük önem taşır. Bazen yağlı saçlar ergenlik, tiroid sorunları, hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişikliklerden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda hormonlar bedenin daha fazla cilt ve saç yağı oluşturmasına neden olur. Hormonal kaynaklı yağlanmadan şüpheleniyorsanız doktorunuzla görüşmeniz gerekebilir.
Peki ya saçların hızlı yağlanmasına biz neden oluyorsak? Yağlı saçlara sahipseniz saçınızı daha sık yıkamak isteyebilirsiniz. Yalnız fazla yıkamak da saçın doğal yağlarından arınmasına neden olabilir. Bu durumda kafa derisi saçı korumak için daha fazla yağ üretimine geçer. Hızlı bir şekilde saçtaki kuruluğu telafi eden kafa derimiz bir kaç saat içinde saçları yine yağlandırabilir.
Ayrıca yanlış tarama alışkanlığı veya saçı yaparken fazla oynamak da saçta yağlılığa neden olur. Bazen ne yapsak saç düzene girmez. Kötü saç günü diye bir şey gerçekten vardır ve bazen saçınız “beni rahat bırak” diye bağırır. Ama merak etmeyin, bunu hemen herkes yaşamaktadır.
İsterseniz saçta fazla yağ birikmesine engel olacak ipuçlarına hep birlikte göz atalım.
1.Saçla fazla oynamak
Bazen sıkıntıdan bazen alışkanlıktan saçımızla oynuyor olabiliriz. Bu durumda parmak uçlarındaki yağlar saç tellerine geçer. Eğer böyle bir alışkanlığınız varsa kendinize saçla oynamamayı hatırlatabilirsiniz.
2. Saçı fazla yıkamak
Saçı yıkamak yağlanmayı giderse de bu sırada çok gerekli olan doğal yağları da arındırır. Kafa derisinin eksik yağı telafi etmesi sonucu yeniden hızlı bir yağlanma görülür. Sürekli saç yıkadığınızda kafa deriniz sürekli yağlanma yapmaya alışır. Bu alışkanlığı kırmak için, eğer her gün saç yıkıyorsanız iki günde bire indirin. Eğer yağlanma sürüyorsa üç-dört günde bir saç yıkamayı deneyin.
3. Saçları gerektiği kadar fırçalayın
Saç fırçalamak kafadaki yağın saça dağılması açısından önemlidir. Saçı yeterince fırçalamadığınızda kafa derisindeki yağlar saça dağılamaz. Böylece saçlar cansızlaşır. Diğer yandan fazla fırçalamak yağlanmayı arttırır. Bu nedenle saçınızı gerektiği kadar fırçalayın. Bunu yapmak için farklı süreler boyunca saçınızı fırçalayın ve etkisini test ederek en uygun süreyi belirleyin.
4. Bebek pudrası kullanın
Eski usul yağlanma önleyici yöntemlerden biri de bebek pudrası kullanmaktır. Saç diplerine bir parça pudra dökün ve parmaklarınızla yayın. Eğer saçınız koyu renkliyse ve pudranın beyazlığı çok belli oluyorsa pudrayı toz kakao ile karıştırıp kullanabilirsiniz.
5. Kuru şampuan kullanın
En iyi yağlanma önleyici yöntemlerden biri kuru şampuan kullanmaktır. Kuru şampuan saç diplerindeki yağı emer. Ayrıca kuru şampuan kullandığınızda saçı daha az yıkama ihtiyacı duyarsınız. Böylece uzun vadede saç yağlanmasını önleyebilirsiniz.
6. Fazla fönden kaçının
Doğal kıvırcık veya dalgalı saçlarınız varsa yağlanma konusunda şanslısınız demektir. Sıcak havayla kurutmak veya fön çekmek saçın daha çok yağlanmasına neden olur. Düz saç telleri yağın saç boyunca uçlara doğru akmasına elverişlidir. Bu nedenle düz saçlar çok daha yağlı görünür.
Mümkünse saçı soğuk veya ılık havayla kurutmak veya belirli bir noktaya sürekli sıcak hava tutmaktan kaçınmak faydalı olacaktır.
7. Saçı iyi durulayın
Saçınızı şampuanladıktan sonra iyice durulamayı unutmayın. Şampuanı iyice arındırmak için saçı en az 30 saniye boyunca suyun altında tutmak gerekir. Bazen saç yağı zannettiğimiz şey aslında şampuan veya saç kremi kalıntısıdır. Saçı iyice duruladığınızda en azından kalıntıların saçı yağlı göstermesine engel olabilirsiniz.
8. Soğuk suyla durulama yapın
Özellikle soğuk günlerde zor gelse de saçı soğuk su ile duruladığınızda daha az yağlanma görürsünüz. Çünkü sıcak su kafa derisini uyararak daha fazla yağ üretilmesini sağlar.
Ayrıca saç telinin dış katmanı soğuk suyla temas ettiğinde büzüşür ve kapanır. Böylece saçınız dış etkenlerden daha az etkilenir. Saç şekillendirme gereçlerinin vereceği zararı en aza indirmek için banyo sonrası saçınızı en son soğuk suyla durulamanızı öneririz.