Genel Sağlık

SICAK HAVALARA DİKKAT! SICAK ÇARPMASI TEHLİKELİDİR!




İşte beklediğimiz yaz ayları geldi. Deniz, kum ve bol güneş. İyice bronzlaşıp instagrama koymalık fotoğraflar çekmenin tam zamanı.

Yalnız dikkat! Yanlış zamanda güneşlenmek güneş çarpmasına yol açabilir.

Güneş çarpması hayati tehlikesi olan bir sağlık sorunudur. Güneş çarpması yaşayan bir kişinin bedeni ısıyı normal seviyede tutamaz. Vücudun tehlikeli biçimde ısınması beyin ve diğer hayati organları tehdit eder.

Uzun süre boyunca güneşe, sıcağa veya her ikisine birden maruz kalındığında güneş çarpması, diğer adıyla sıcak çarpması ortaya çıkar. Bu durum son derece hızlı biçimde, hemen bir kaç dakikada bile görülebilir. 50 yaş üstü kişilerin güneş çarpmasından daha çok etkilendiği görülmüştür. Yine de sıcakta koşu yapan veya uzun süre güneşlenen kişiler de risk altındadır.

Güneş çarpması sıcakta dururken aynı zamanda bedenin su kaybetmesi ile birlikte hızla nüksedebilir. Genelde ısı krampı, ısıya bağlı baygınlık ve bitkinlik gibi daha hafif rahatsızlıkların ardından görülür.

İsterseniz güneş çarpmasını nasıl önleyeceğimize hep birlikte göz atalım.

1. Fazla giysi giymeyin: Üzerinizdeki ek giysiler bedenin terleyerek kendini soğutmasını önler. Bu nedenle sıcak havalarda mümkün olduğu kadar bol ve hafif giysiler tercih edin.

2. Alkol ve kahveden uzak durun: Alkol ve kafein beden ısısının ayarını bozar ve daha çok su kaybetmenize neden olur.

3. Bol su için: Sıcakta durduğunuz zamanlarda elinizde hep bir şişe su bulundurun. Gün içinde en az sekiz bardak su veya organik meyve suyu için.



4. Güneşten korunun: Güneş kremleri, şapka ve güneş gözlüğü güneşli günlerin vazgeçilmezidir.

5. Arabada kalmayın: Özellikle güneş altında park ettiyseniz arabada durmayın. Pencereyi aralık bıraksanız bile çocuk ve ev hayvanlarınızı asla arabada bırakmayın.

6. Duş alın: Gün içinde fırsat buldukça duş alarak kendinizi serinletebilirsiniz.

7. Doğrudan güneşte kalmayın: Özellikle saat 11:00 ile 3:00 arası güneşin en yoğun saatlerde dışarıya çıkmayın.

8. Fazla egzersizden kaçının: Sıcak havalarda yoğun egzersiz sıcak çarpmasını tetikleyebilir. Egzersiz yapacaksanız 2 saat önce 3 bardak su için. Egzersize hemen başlamadan önce de bir bardak su içmeniz iyi olur. Egzersiz sırasınca susuz hissetmeseniz bile 20 dakikada bir 1 bardak su içmek susuz kalmanızı önleyecektir.

9. Risk grubundaki insanları kontrol edin: Çocuklar, yaşlılar, kalp veya şeker hastası kişiler sıcak çarpmasına karşı daha savunmasızdır.

Ayrıca yeterli hava akımının olmadığı evlerde oturanlar, yeterli su içme alışkanlığı olmayanlar ve fazla alkol tüketen kişiler de risk grubuna dahildir.

Yüksek nemle birlikte yüksek sıcaklık da sıcak çarpması riskini arttırır. 32 °C ve üstünde sıcak çarpması riski katlanarak artar. Özellikle sıcak dalgasının geldiği günlerde meteorolojinin bildirdiği hissedilen sıcaklığa dikkat etmek önemlidir. Doğrudan güneş alan bölgeler bildirilen rakamdan %15 daha yüksek ısıya sahiptir.

Sıcak dalgası yaşanan bir günün gecesinde evinde sıcak çarpması yaşayan pek çok kişi olduğunu biliyor muydunuz? Gündüz betonun hapsettiği ısı gece açığa çıkar ve iyi havalandırılmayan bir evi fırın gibi sıcak yapabilir. Sıcaklık 29 °C civarındayken kişi uykuda ter yoluyla 2 litre su kaybeder. Uykuda sıcak çarpmasına yakalanmamak için evinizi serin tutacak önlemler alarak uyumanızı tavsiye ederiz.



Kaynakça:

(https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2017/06/5-ways-to-prevent-heat-stroke/)

(https://www.webmd.com/a-to-z-guides/heat-stroke-symptoms-and-treatment#3)

(https://www.nhs.uk/conditions/heat-exhaustion-heatstroke/#)

(https://edition.cnn.com/2016/07/22/weather/dangerous-nighttime-temperatures-heat/index.html)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir