İskeletimiz kafa, boyun, omurga ve uzuvlar gibi ağırlık taşıyan bölgelerden oluşur. Bu bölgeler eklemlerle birbirlerine bağlıdır ve beden ağırlığını hep birlikte taşırlar. Bu bağlantı nedeniyle bir bölgede oluşan travma veya yaralanma eninde sonunda diğer bölgeleri de olumsuz yönde etkiler.
Modern yaşamın getirdiği bazı alışkanlıklar bedenimize, özellikle de sırt bölgesine aşırı yük bindirmektedir. Bilgisayarın üzerine eğilerek çalışmak, uzun süre oturmak, rahatsız bir masa başı düzeninde uzun süre çalışmak bu alışkanlıklardan bazılarıdır. Fark etmesek de bunlardan kaynaklanan olumsuz etkiler birikir ve sağlığımızı bozabilir.
Bir araştırmaya göre dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri ağrılı bir kas ve iskelet rahatsızlığından muzdariptir.
Neyse ki bu alışkanlıkların farkına vararak onları düzeltebilir ve sağlığımızı bozmalarına engel olabiliriz.
İsterseniz düzeltmemiz gereken bu alışkanlıklara hep birlikte göz atalım.
1. Cep telefonunu eğilerek kullanma
Farkına varmadan saatlerce kucağındaki cep telefonuna eğilen insanlar artık günümüzde sıkça gördüğümüz bir görüntü. Sosyal medya hesaplarına bakarken saatlerin nasıl geçtiğini fark etmeyebiliyoruz.
Farkına varmasak da bu pozisyondayken boyun kaslarında gerilim meydana gelir. Bu şekilde uzun süre durmak zamanla boyun, omuzlar ve sırtın üst kısmında ağrıya neden olur.
Ne yapabiliriz?
-
Bu duruşun zararını hatırlayıp başı dikleştirebiliriz.
-
Telefona eğilmeden bakabileceğimiz bir yere sabitleyebiliriz.
-
Arada omuz ve boyun hareketleri yapabiliriz.
2. Stres ve duygusal durumların neden olduğu duruş bozuklukları
Beden duruşumuz duygular, düşünceler ve enerji seviyemiz üzerinde etkilidir.
Omuzların öne eğik olduğu beden pozisyonları olumsuz duyguları tetikler. Ayrıca boyun ve omuzlarda ağrıya neden olur. Hatta göğüs kafesi içe göçük durduğundan derin nefes almamızı engeller.
Bu dengesizlikler bedenin hareket etme biçimimini bozar. Hareket bozukluğu rahatsızlığa ve ağrıya neden olur.
Örneğin stres duruşumuzu doğrudan etkileyen bir faktördür. Stresli bir kişide omuzlar gergin, baş öne eğik olma eğilimindedir. Bu pozisyon uzun süre devam ettiğinde kaslarda kasılma, boyunda ve omuz bölgesinde gerilim meydana gelir.
Ne yapabiliriz?
-
Boyun ve omuz döndürme hareketleriyle bu bölgedeki gerilimi azaltabiliriz.
-
Germe egzersizleri, hafif jimnastik ve yoga hareketleri yapabiliriz.
-
En önemlisi stresten arınmamızı sağlamak için düzenli uyumaya dikkat edebilir, rahatlatıcı müzikler dinleyebilir veya meditasyon yapmayı öğrenebiliriz.
3. Uzun süre oturarak çalışma
Eğer masa başı işiniz varsa ve uzun süreler masadan kalkmadan çalışmaya alıştıysanız ciddi risk altındasınız demektir. Uzun süre oturmak kasları zayıflatabilir, kalça kaslarında zayıflama, bacak ve kalçada ağrılar oluşturabilir. Ayrıca kambur bir duruşa neden olabilir.
Ne yapabiliriz?
-
Dik oturma alışkanlığı edinebiliriz.
-
Her 45 dakikada bir masadan kalkıp küçük bir egzersiz yapmayı hatırlayabiliriz.
-
İşimizin hareket gerektiren kısımlarını gün içine serpiştirerek kendimizi masadan kaldırabiliriz.
4. Eski veya formu bozulmuş yatakta yatma
Hayatın koşuşturması içinde unuttuğumuz şeylerden biri de yatağımızın yaşı. Amerikan Ulusal Uyku Vakfı verilerine göre bir yatağın ömrü 9 ila 10 yıl arasında. Eğer bu süreyi geçirdiyseniz yatağınız sırt ağrılarına neden olabilir.
Ne yapabiliriz?
-
Eğer uyku kalitesi düştüyse ve sabahları sırt ağrısı oluyorsa yatağımızı daha önce de değiştirebiliriz. Bir araştırmalara göre yatağını beş yıldan sonra değiştiren kişilerin uyku kalitesi artmakta ve sırt ağrıları azalmaktadır.
5. Elde çanta veya torba taşıma
Bazen kadınlar alışverişe öyle kaptırır ki eldeki çanta veya torbanın ağırlığını unutarak saatlerini geçirebilir. Bu ağırlıkları hep aynı elde taşımak bedende sürekli bir gerilim ve sırt ağrısı oluşturur. Aynı durum çantayı kıvrık kolda taşırken de meydana gelir.
Ne yapabiliriz?
-
Çanta taşırken ara sıra diğer elimize alarak gerilim yönünü değiştirebiliriz.
-
Çantamızdaki az kullanılan ve ağırlık yapan eşyaları çıkarabilir, sadece gerekli şeyleri tutabiliriz.
-
Pazar alışverişleri için bir pazar arabası edinebiliriz.
-
Her iki omuzda da askısı olan bir sırt çantası kullanabiliriz. Böylece ağırlık sırta eşit dağılacaktır.
-
Eğer sırt çantasının yakışmayacağı bir ortama girilecekse uzun askılı bir el çantası edinebilir ve omuzdan asabilirsiniz.
6. Topuklu ayakkabı giyme
Uzun süreler boyunca topuklu ayakkabı giymek duruş ve yürüyüşünüzü etkiler. Bu da ayak ve bileklerdeki kasların uzun süre kasılı kalmasına neden olur.
Ayrıca düz olmayan yüzeylerde yürürken sizi ayak burkulmalarına açık hale getirir.
Ne yapabiliriz?
-
Topuklu ayakkabı ayağı sürekli belirli bir pozisyonda kalmaya zorladığı için ayakları aksi yönde germek rahatlatıcı olacaktır. Örneğin fırsat buldukça ayak parmaklarının kökünü bir basamağa koyarak bastırabiliriz. Böylece topuklu ayakkabının oluşturduğu gerilim azalacaktır.
-
Topuklu ayakkabıları uzun süre boyunca giymek tavsiye edilmez. Sürekli topuklu giymemek için bazı taktikler geliştirebiliriz. Örneğin iş yerinde masamızda otururken veya iki toplantı arasında topukluları düz bir ayakkabıyla değiştirebiliriz.

Kaynakça: