Tuvalette gazete ve dergi okumak belki de çocukluktan kalma alışkanlıkla yaptığımız bir şey. Cep telefonlarının henüz akıllı olmadığı zamanlarda tuvalette geçen süreyi eğlenceli kılmanın yolu dergi okumaktı. Sonra zaman değişti ve Steve Jobs’ın dediği gibi “Devrim niteliğinde bir cihaz çıktı ve her şeyi değiştirdi.” Bugün artık tuvalette instagram gönderilerine bakarken zamanı unutmak son derece sıradan bir durum. Amerikalı bir internet sağlayıcının 2015 yılında yaptığı ankete göre 10 kişiden 9’u tuvalette telefona bakıyor. Eğer siz de bu 9 kişiden biriyseniz ne ile karşı karşıya olduğunuzu bilmeniz sağlık açısından faydalı olabilir.
İşte tuvalette telefon kullanmanın zararları:
1. Mikrop taşır
İnanması güç olsa da cep telefonunuz sahip olduğunuz en kirli eşya olabilir. Araştırmalar cep telefonlarının tuvalet oturaklarından 10 kat daha fazla bakteri taşıdığını gösteriyor. Uzmanlara göre telefonların mikroplu olmasının sebebi onları tuvalette kullanmamız.
Banyo evin en nemli ve sıcak alanlarından biridir. Bu özellikleriyle bakteri ve diğer zararlı mikro organizmaların büyümesi için kusursuz bir ortam oluşturur. Hava ve su yoluyla her yere dağılan mikroorganizmalar telefonunuzun ekranına ve soket girişlerine yerleşir. Özellikle umumi tuvaletlerde maruz kalınan mikroorganizma miktarı kat be kat artmaktadır.
Özellikle sifon her çekildiğinde oluşan hava akımı bakterilerin hava ile dağılmasına yol açar. Eğer telefonunuzu mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekiyorsa en azından sifon çekerken tuvalet kapağını kapatmak gerekir.
Tüm bu bakterilerden telefon kılıfları da nasibini almakta. Araştırmalara göre deri kılıflı telefonlar en çok bakteriyi barındırırken plastik kılıflarda nispeten daha az mikrop bulunuyor.
Londra’da bulunan Hijyen ve Tropikal Tıp Okulunun 2011’de yaptığı araştırma ise çarpıcı bir gerçeği ortaya koyuyor. Araştırmaya göre her altı telefondan birine dışkı bulaşmış vaziyette. Bu nedenle telefonlarda sıklıkla, dışkıdan geçen E. coli bakterisine rastlanıyor. E. coli gıda zehirlenmesi ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabilen tehlikeli bir bakteridir.
Telefonunuzu zararlı bakterilerden arındırmak için onu en az hafta bir kere temizleyin. Temizliği şu şekilde yapabilirsiniz. Öncelikle tercihen mikrofiber veya pamuk bırakmayan bir bezle telefonunuzu kuru olarak silin. Ardından spreyli bir şişeyi %60 su, %40 izopropil temizleme alkolü ile doldurun. Telefonun açık kısımlarından içeri girmeyecek şekilde az miktarda solüsyon sıkın. Ardından bezle silin. İnce kısımları temizlemek için kulak çubuğu kullanabilirsiniz.
2. Hemoroide neden olur
Cep telefonu ile tuvalete girdiğinize zamanın nasıl geçtiğini unutuyor musunuz? Yalnız değilsiniz.
Hemoroid söz konusu olduğunda suçlunun tam olarak cep telefonu olduğunu söyleyemeyiz. Cep telefonu bizi tuvalette gereğinden fazla zaman geçirmeye sevk eden unsurlardan biri. Telefonla tuvalete giren kişiler tuvalette normalden daha fazla kalıyor. Uzmanlar bu durumun hemoroide neden olduğundan şüpheleniyor.
Hemoroid anüs bölgesinin içinde ve dışında bulunan bir grup damardır. Normal tuvalete oturma süresi 5 ile 15 dakika arası olmalıdır. Eğer telefon veya başka bir şey dikkatinizi çekiyorsa zamanın farkına varmayıp bu süreyi aşabiliriz. Tuvalet süresi yarım saat ve daha fazla sürdüğünde rektumda baskı oluşur. Bu baskı hemoroid oluşmasına veya var olan hemoroidin daha kötüleşmesine neden olabilir.
Tuvalete telefonla girdiğimizde geçirdiğimiz zamanın farkında olarak bu sorundan kurtulabiliriz. Ayrıca temel hijyen kurallarına uyarak ve telefonumuzu düzenli temizleyerek zararlı bakterilerden korunabiliriz.