Genel Sağlık

Yüze Bakarak Anlaşılabilen Altı Rahatsızlık



Parlak bir cilt, pırıl pırıl dişler ve ışıltılı gözler hiç şüphesiz kişinin sağlıklı olduğunu gösterir. Bazen de belirtiler bu kadar hoş olmayabilir. Birinin yüze bakarak sağlığıyla ilgili bazı ipuçları alabilirsiniz. İsterseniz bu belirtilere hep birlikte göz atalım.

1. Kuru ve pul pul olmuş cilt veya dudaklar

Kuru cilt veya dudaklar öncelikle vücudun susuz kaldığını gösterir. Bu aralar su içmeyi ihmal ediyor olabilirsiniz. Dengesiz beslenme sonucu cilt yeterli vitamin ve mineralleri alamadığında da cilt elastikliğini kaybeder.

Bunun yanı sıra hipotiroid gibi ter bezlerini etkileyen bir rahatsızlık da cilt kuruluğuna neden olabilir. Hipotiroidin diğer belirtileri yorgunluk ve kilo almadır. Eğer bu belirtiler de mevcutsa doktora görünüp tiroid bezinizi kontrol ettirebilirsiniz.

Kuru dudaklar susuzluk belirtisidir. Diyabetin belirtilerinden biri de aşırı susama ve ağız kuruluğudur. Eğer susuzluğun yanı sıra sürekli acıkma, çok tuvalete gitme, yorgunluk ve görüşte bulanıklık gibi başka belirtiler de görülüyorsa kan şekerinizi ölçtürmeniz akıllıca olacaktır.

2. Yüzde aşırı kıllanma

Özellikle çene ve üst dudak bölgesinde kıllanma kadınların keyfini kaçırabilir. Bu durum hirsutizm veya aşırı kıllanma olarak bilinir.

Yüzde kıllanma ayrıca polikistik over sendromunun belirtilerinden biridir.  Polikistik over sendromu erkeklik hormonlarının arttığı bir hormonal dengesizlik durumudur. Bir araştırmaya göre 4 hirsutizm vakasından 3’ü polikistik over sendromuyla alakalıdır. Kıllanma özellikle menapoz sonrası hormonal dengesi değişen kadınlarla oldukça sık görülür. Kilo vermek, düzenli egzersiz ve bazı hormon terapileri ile polikistik over sendromu kontrol altına alınabilir. Epilasyon ve tüy dökücü kremler de aşırı kıllanmanın önüne geçmede yardımcı olacaktır.



3. Solgun yüz

Normalde sağlıklı görünen yüzde solgunluk oluşmuşsa kandaki demir seviyenizi ölçtürmeniz gerekir. Çünkü solgun cilt demir eksikliği anemisinin başlıca belirtilerindendir. Kandaki demirin azlığı nedeniyle vücut yeterli hemoglobin üretemez. Hemoglobin kana kırmızı rengini veren ve cildin sağlıklı görünmesini sağlayan bir proteindir.

Ayrıca sarımsı bir cilt tonu karaciğer rahatsızlığına, dudaklarda mavimsi bir renk tonu ise kalp ve akciğer rahatsızlığına işaret edebilir.

4. Gözlerde kızarıklık ve tahriş

Fazla ekrana bakmaktan tutun da alerjik reaksiyonlara kadar pek çok unsur gözlerde kızarıklığa neden olabilir. Ayrıca göz nezlesi de gözleri tahriş eder. Konjonktivit olarak da bilinen göz nezlesi eğer bakteriyel bir sebepten olmuşsa bulaşıcıdır. Bu durumda ellerinizi çok iyi yıkamalı ve başkalarıyla aynı havluyu kullanmaktan kaçınmalısınız. Eğer göz nezleniz alerjik ise bulaşıcı değildir. Hem bakteriyel hem de alerjik göz nezlesi göze bir havluyla kompres uygulayarak rahatlatılabilir. Bakteriyel olan için soğuk, alerjik göz nezlesi için hafif sıcak kompres uygulayabilirsiniz.

5. Göz altlarında koyu halkalar

Göz altındaki koyu halkalar uykusuzluk veya yaş almanın etkilerinden kaynaklanır. Bazen koyu halka olarak görünen şey gözaltı torbasının gölgesi veya yaşlanma nedenli cildin göz altı bölgesinden incelmesi durumudur.  Çoğu zaman ciddi bir sağlık problemine işaret etmese de bazı alerjiler, saman nezlesi veya cilt iltihabı da göz etrafında koyu halkalara neden olabilir.

6. Ciltte kaşıntı ve lekeler

Bazı sindirim problemleri cildi etkileyebilir. Kızarmış, kaşıntılı çıkıntılar çölyak hastalığını gösterebilir. Eğer elmacık kemiklerinin üstünden geçerek burun köprüsü üzerinden uzanan kelebek biçimli bir kızarıklık varsa bu lupus hastalığını gösteriyor olabilir.

Bunların yanı sıra çeşitli alerjiler, egzama ve gül hastalığı da ciltte çeşitli kaşıntılı kızarık bölgelere neden olabilir.



Kaynakça:

(https://www.rd.com/health/conditions/signs-disease-face/)

(https://www.healthyfood.co.nz/articles/2018/april/what-your-face-says-about-your-health/)

(https://www.top10homeremedies.com/news-facts/face-tells-health.html)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.