Faydalar ve Zararlar

Fazla tuz yediğinizi gösteren beş işaret



Eğer yüksek tansiyon sorununuz varsa veya daha sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız size ilk verilecek tavsiyelerden biri tuz tüketimini sınırlamanızdır. Günümüzün modern diyetiyle beslenen hepimiz farkına varmadan çok fazla tuz tüketebiliyoruz. Çünkü tuz hemen her konserve, paket gıda ve atıştırmalıklarda bulunuyor.

Aynı şeker gibi tuz da fazla tüketildiğinde sağlığımızı tehdit ediyor. Zaman içinde fazla tüketilen tuz kalp krizi veya felce neden olabiliyor. Sağlıklı yetişkinlerin günde 2300 mg tuz alması önerilmektedir. Yanlız tansiyon sorununuz varsa bu sınır günde en fazla 1500 mg’dır. Yarım çay kaşığı sofra tuzu 1150 mg’a denk gelir. Gün içinde dikkat edilmezse bu limit fark edilmeksizin aşılabilir.

İsterseniz fazla tuz tükettiğinizi gösteren işaretlere hep birlikte göz atalım.

1. Şişkinlik yapar

Eğer küçük bir öğün sonrası bile şişkinlik hissediyorsanız fazla tuz kullanıyor olabilirsiniz. Tuz vücuttaki suyu bir mıknatıs gibi kendine çekerek vücudun su tutmasına neden olur. Bu nedenle tuzlu bir yemek sonrası özellikle el, ayak ve karın bölgesinde şişlik meydana gelir.

2. Susuzluğa neden olur

Tuzda bulunan sodyum bedenin sıvıları dengelemesinde önemli bir role sahiptir. Sodyum sıvıların hücre içinde kalmasını sağlar. Eğer susuzluk çekiyorsanız bedeniniz size sodyumu dengeleyecek miktarda su bulunmadığını bildiren bir sinyal gönderir.

Çoğu zaman tuzlu yediğinizde su içseniz dahi yeterli gelmez ve beden susuzluk çekmeye devam eder. Bu şekilde uyuduğunuzda fazla tuz ertesi sabaha hafif bir baş veya mide ağrısı ağrısına neden olabilir.



3. Baş ağrısı yapar

Aşırı tuzlu yemek beyin fonksiyonlarına etki edebilir. Sodyum beyin damarlarının genişlemesini sağlar ve baş ağrısına neden olabilir.

4. Damak tadını bozar

Sağlık riskleri bir yana, çok tuzlu yemek dildeki tat alma hissini bozar ve zaman içinde yediklerinizden daha az lezzet almanıza neden olur. Eğer sofrada yemeğinize herkesten fazla tuz döküyorsanız dikkatli olmalısınız. Çünkü pek çok kişi damak tadı köreldiği için yemeklerine gitgide daha fazla tuz atma ihtiyacı hisseder.

5. Mide yanmasına neden olur

Aşırı yemek ve sindirim sistemindeki zararlı bakteriler gibi, fazla tuz da midede yanma yapabilir. Yüksek tuz içeren diyetler mide astarına zarar vererek gastrite ve zamanla ülsere neden olabilir. Eğer sık sık mide yanması çekiyorsanız sorumlusu tuz olabilir.

Beslenme ve alışveriş alışkanlıklarında bazı değişiklikler yaparak fazla tuz tüketiminin önüne geçebiliriz.

Örneğin işlenmiş şarküteri etleri fazladan sodyum içerir. Bunların yerine taze et ve tavuk tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra raf ömrü fazla gıdalar genellikle bol miktarda sodyum içerir.

Şüphelendiğiniz gıdaların etiketlerini okumayarak sodyum içeriğini öğrenebilirsiniz. Bazen tatlı özelliğiyle ön plana çıkan bir yiyeceğin şekerin yanı sıra yüksek sodyum içerme ihtimali vardır.

Tuzlu yeme alışkanlığı dikkatli davranarak bırakılabilir. Normal tuzlu gıdalara yeniden alışmak yaklaşık 6-8 hafta sürmektedir. Bu süreçte yemeklerinizi tuz yerine başka baharatlarla tatlandırmak faydalı olacaktır.



Kaynakça:

(http://www.thelist.com/45906/signs-youre-eating-much-salt/)
(https://www.self.com/story/signs-youre-eating-too-much-salt)
(https://www.rd.com/health/healthy-eating/too-much-sodium/)
(https://www.health24.com/Diet-and-nutrition/Nutrition-basics/4-major-signs-youre-eating-way-too-much-salt-20171121)
(https://www.kidney.org/news/ekidney/june10/Salt_june10)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir