Moringa oleifera Güney Asya ve bazı tropik bölgelerde yetişen bir ağaçtır. Yaprakları yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılmıştır. Ayurveda tıbbına göre 300’e yakın hastalığı iyileştirmek ve önlemek için kullanılmaktadır.
Moringa faydalı olduğu kadar hızlı büyümesiyle de dikkat çeken bir ağaçtır. Yılda 6 metre büyüyebilen ve 6 ayda çiçek veren moringa hemen yetiştirilerek bir gıda ve ilaç kaynağı olarak kullanılabilir.
Moringa ağacı yarı nemli ve tropik iklimlerde yetişir. Yapraklar ve tohumlar bu bitkinin en çok kullanılan bölümleridir. Moringa tohumları ve köklerinin yağı çıkarılır. Çiçekleri ise pişirilip yenebilir.
Bunun yanı sıra ağacın kabuk, özsuyu, tohum, yağ, kök ve çiçeklerinin tamamı geleneksel tıpta sıklıkla kullanılmaktadır.
İsterseniz süper gıda olarak bilinen moringa bitkisinin faydalarına hep birlikte göz atalım.
1. Zengin besin maddeleriyle doludur
Moringa vücudun temel ihtiyacı olan besin maddelerinden bol miktarda içermektedir. Moringa yaprağı portakalın 7 katı C vitamini, havucun 4 katı A vitamini, inek sütünün 4 katı kalsiyum ve muzun 3 katı potasyum içerir. Moringa yapraklarının zengin amino asit, vitamin ve mineral içeriği onu enerji veren bir gıdaya dönüştürür. Moringa çayı pek çok enerji içeceğinin aksine kafein içermeden enerjiyi arttırma özelliğine sahiptir.
2. Serbest radikallerle savaşır
Antioksidanlar hücrelere zarar veren ve vücutta iltihaplanmaya sebep olan serbest radikallerle savaşan maddelerdir.
Moringa yaprakları, çiçekleri ve tohumlarında bol miktarda antioksidan bulunur. C vitamini ve beta karotene ek olarak moringa bitkisinde kuersetin ve klorogenik asit bulunur. Bu antioksidanlar kalp sağlığını korur ve tip 2 diyabeti önler.
Düzenli olarak moringa çayı içerek veya moringa gıda takviyesi alarak diyetinize önemli bir katkı yapabilirsiniz. Antioksidan yönünden güçlü beslenme rejimleri bedeni düzenli olarak temizleyecek ve kanserojen maddelerin atılmasını sağlayacaktır.
3. Kan şekerini düşürür
Yüksek kan şekeri ciddi bir sağlık problemidir. Zaman içinde başka sağlık problemlerini tetikleyebilir.
Moringa bitkisi kan şekerinizin düşmesine yardımcı olabilir. Bir araştırmada üç ay bounca 7 gram moringa yaprağı tozu içen kişilerin kan şekerinin %13.5 oranında düştüğü gözlenmiştir.
Kan şekerini dengeleyen moringa yaprağı tozu şeker hastaları için önerilmektedir.
4. Beyin sağlığına iyi gelir
Moringanın anti oksidan özellikleri beyin sağlığına iyi gelmektedir. Alzheimer’lı hastalar üzerinde test edilmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Moringa bitkisindeki bol miktarda bulunan C ve E vitaminleri nöronların bozulmasını önler.
Ayrıca beyindeki serotonin, dopamin ve noradrenalin nörotransmitterlerini düzenler. Bu sayede hafıza, ruh hali ve beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler.
5. Karaciğeri korur
Yaprak ve çiçeklerinde bol miktarda polifenol içeren moringa karaciğer zehirlenmesi ve hasarına karşı koruma sağlar. Bazı araştırmalarda tüberküloz ilaçlarının karaciğere verdiği zararlara karşı moringa yaprağı ekstresi kullanılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Moringa ekstresi karaciğeri korumanın yanı sıra iyileşme sürecini hızlandırmıştır.
6. Demir eksikliğine iyi gelir
Araştırmalar moringa yaprağının yüksek miktarda demir içerdiğini ortaya çıkarmıştır. Moringa yaprağı aynı miktarda ıspanak, lahana ve pazıdan daha çok demir içerir. Bu özelliği ile moringa demir eksikliğine karşı en iyi bitkisel çözümdür.
7. Hamilelik sürecine fayda sağlar
Moringa takviyesi özellikle hamileliğe hazırlanan, hamile ve doğum sonrası kadınlara önerilmektedir. Hamile kadınların ihtiyaç duyduğu kalsiyum, demir ve folik asit moringa yapraklarında bol miktarda bulunur. Ayrıca moringa emziren annelerin sütünü arttıran maddeler de içermektedir.
Moringa diğer koyu yeşil yapraklı sebzelerle benzer özellikler taşıdığı için güvenle kullanılabilir.
Moringa yapraklarının herhangi bir yan etkisine rastlanmamıştır. Çocuklar tarafından rahatça kullanılabilir.