Diyet Genel Sağlık

8 SAAT YE 16 SAAT YEME! 1 AYDA VÜCUDUNDA NELER OLACAK?



Bu videomuzda size kolaylıkla uygulayabileceğiniz bir yeme düzeninden bahsedeceğiz. Bu yeme düzenine bir diyet demek çok doğru değil çünkü bunu bir yaşam tarzı haline getirebilirsiniz. Bu yeme düzeninde 8 saat yemek yiyebiliyorsunuz ama geri kalan 16 saat bir şey yemeden sadece şeker alımı olmaksızın su ve diğer içecekleri içerek geçiriyorsunuz. Bu yeme düzeninin sağlığa öyle büyük katkıları var ki birazdan öğreneceklerinizden sonra yaşamınızda böyle bir değişiklik yapmak isteyebilirsiniz.

8 saat ye 16 saat yeme beslenme düzeni 16/8 aralıklı oruç diyeti olarak da biliniyor. Bu yeme düzenini uygulayanlar oldukça başarılı bir şekilde kilo verdiklerini söylüyorlar. İlk etapta sadece kilo vermek adına haftada 2-3 gün uygulanması tavsiye edilen bu metot zaman geçtikçe beslenme uzmanları ve tıp doktorları tarafından bambaşka olumlu etkilere yol açması nedeniyle tavsiye edilmeye başlandı. Hazırsanız 16/8 yeme düzenini nasıl uygulamanız gerektiğinden ve ardından vücudunuzda 1 ay gibi kısa bir sürede neden olabileceği değişimlerden bahsedelim.




8 SAAT YE 16 SAAT YEME BESLENME DÜZENİ NASIL UYGULANIR?

Bu yöntemde her gün 16 saati sadece su ve şekersiz çay veya bitki çayları içerek geçirirsiniz. Kalan 8 saate 2 öğün sığdırırsınız. İsterseniz 1 ara öğünde ekleyebilirsiniz. Süreyi kendi yaşam koşullarınıza göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin son öğününüzü akşam 8’de yediyseniz ertesi gün öğlen 12’ye kadar bir şey yemeden durmalısınız. Öğlen 12’de ilk öğününüzü yiyebilirsiniz. Bu durum kahvaltıyı atlamanıza neden olur. İlk öğününüzü 12’de yerken kahvaltı tarzı hafif şeyler yemeği tercih edebilirsiniz. Aradaki 8 saatlik yeme aralığında düzenli ve sağlıklı bir diyet takip etmelisiniz. Bu 8 saatlik arada istediğimi yiyebilirim diye düşünmemelisiniz. Sağlıklı proteinler, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağlar, sebzeler ve meyveler gibi besinleri içeren bir beslenme planı oluşturmalısınız. Vücut bu düzene alışana kadar zorluk çekebilirsiniz ama alıştıktan sonra kendinizi çok daha enerjik ve zinde hissedeceksiniz.

8 SAAT YE 16 SAAT YEME METODUNUN SAĞLIĞA MUAZZAM KATKILARI:

1- KOLAYLIKLA KİLO VERİRSİNİZ: 16/8 yöntemiyle, yemek yeme pencerenizi sınırladığınız için genellikle daha az kalori alırsınız. Bu, enerji alımını azaltabilir ve kilo verme sürecine yardımcı olabilir. 16 saatlik açlık süresi boyunca, vücut enerji kaynağı olarak depolanmış yağları kullanmaya başlar. Bu, yağ yakımını artırabilir ve kilo kaybını destekleyebilir.  Açlık süresi boyunca, ghrelin adı verilen açlık hormonunun seviyesi artar. Ancak zamanla vücut bu hormonun salınımını düzenler ve açlık hissi azalır. Bu da zamanla iştahınızın azalacağını ve kilo vermenizin kolaylaşacağını gösterir.

2- TİP 2 DİYABET HASTALIĞINA YAKALANMA RİSKİNİZ AZALIR:

16/8 yeme düzeni, uzun açlık süresi boyunca insülin seviyelerini düşürür ve insülin duyarlılığını artırır. İnsülin duyarlılığı, vücudun hücrelere glikozu daha etkili bir şekilde taşımasına yardımcı olur. Bu da kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine ve tip 2 diyabet riskinin azalmasına katkıda bulunur.

3- VÜCUTTA BİRİKEN YAĞLAR YAKILIR; ÖZELLİKLE GÖBEK ÇEVRESİNDEKİ YAĞLAR ERİR:

Bu beslenme düzenini hayatına adapte edenlerin bir çoğu bel çevrelerinin  %4-7 oranında inceldiğini belirtiyorlar. Bunun nedeni 16 saatlik açlık süresi boyunca, vücut enerji kaynağı olarak depolanmış yağları kullanmaya başlar. Göbek bölgesindeki yağ depoları da bu süreçte hedeflenir. Uzun süreli açlık durumu, yağ yakımını artırarak göbek yağlarının erimesine yardımcı olur. Bu sadece göbek bölgesindeki yağlarla sınırlı değildir. Vücutta yağ yakımı genel olarak artacaktır.




4- HÜCRELERİNİZ ONARILIR VE YENİLENİR:

16 saatlik açlıkta otofaji denilen bir durum ortaya çıkar. Otofaji vücudun hasar görmüş hücreleri parçalamasıdır.  Otofaji, hücrenin yaşlanmasını geciktirir, hücrelerin sağlığını korur ve hücrelerin stresli durumlarla başa çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca araştırmalar, uzun süreli açlık durumunun apoptoz sürecini tetikleyebileceğini gösteriyor. Apoptoz programlanmış hücre ölümüdür ve hasarlı veya yaşlanmış hücrelerin vücut tarafından ortadan kaldırılmasını sağlar. Tüm bu süreçler bu beslenme düzeninin hücresel olarak tüm bedeninize olan yararını göstermektedir.

5- HAFIZANIZ İYİLEŞİR VE ZİHİNSEL PERFORMANSINIZ ARTAR:

Uzun süreli açlık tarzı beslenme düzeninin beyinde BDNF adı verilen bir proteini arttırdığı görülmüştür. Bu protein beyinde yeni nöronların oluşumunu ve hayatta kalan nöronların korunmasını teşvik eden bir proteindir. Vücuttaki iltihaplanmanın azalması ve kan şekerinin dengelenmesi gibi olumlu gelişmelerle birlikte beyin nöroplastisitesi artar. Nöroplastisite, beyin hücrelerinin bağlantılarını düzenleme ve değiştirme yeteneğidir. Uzun süreli açlık durumunda, beyinde nöroplastisite artar ve yeni sinir bağlantıları oluşturmak için fırsatlar yaratılır. Bu da öğrenme, hafıza ve zihinsel performansın iyileştirilmesine katkıda bulunur. Ayrıca Alzheimer hastalığını önlediği, başlangıcını geciktirdiği ve şiddetini azaltabildiği yapılan hayvan deneylerinde görülmüştür.




6- DAHA UZUN YAŞAMAYA KATKIDA BULUNUR:

Bazı hayvan çalışmaları, aralıklı orucun yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini ve yaşam süresini uzatabileceğini göstermektedir. 2017 yılında yapılan bir çalışmada, gün aşırı oruç tutan farelerin yaşam sürelerinin yaklaşık %13 oranında arttığı görülmüştür. Bunun temelindeki neden oksidatif stresin azalmasıdır. Oksidatif stres, hücrelerin hasar görmesine ve yaşlanma sürecinin hızlanmasına neden olan serbest radikallerin birikmesine bağlı olarak yaşlanmayı hızlandırabilir. Aralıklı oruç, oksidatif stresi azaltarak hücresel hasarı önler.

KİMLER BU BESLENME YÖNTEMİNİ UYGULARKEN DOKTORA DANIŞMALIDIR?

Hipoglisemik, organ yetmezliği olan, ciddi sağlık sorunları olan, akut bir sağlık sorunu ile boğuşan, psikolojik problemi olanların bu tarz bir beslenme değişikliğine gitmesi önerilmiyor. Yine de doktorlarına danışarak uygulama kararı alınabilir. Bunun dışında normalden az kiloya sahip bireylerin ve yeme bozukluğu olanların negatif etkilenmesi mümkün. Hamilelik veya emzirme dönemindeki kadınların ve düzenli ilaç kullananların mutlaka doktora danışmaları gerekiyor. Çocuklar ve yetişme dönemindeki gençler, yaşlılar, diyabet ve kalp hastalığı olanlar için bu tarz uzun aç kalmalı diyetler tehlikeli olabilir.




SON OLARAK UYGULMAK İSTEYENLERE BİR UYARI:

Harvard Üniversitesi Beslenme Bölümünden Doktor Frank Hu bedenin bir ay kadar bu beslenme sürecine adapte olmaya çalıştığının altını çiziyor. İlk bir ay kadar abur cubur yeme isteğinde artış ve sinirlilik hali olabiliyor. Doktorlar sabırlı olmanızı öneriyorlar. Bu belirtilerin iki haftayla bir ay arasında geçtiğini ve beyninizin bu yeni beslenme düzenine alıştığını göreceksiniz.




KAYNAKÇA:

  1. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50918214

  2. https://www.hurriyet.com.tr/mahmure/aralikli-oruc-diyeti-intermittent-fasting-saglikli-mi-41417486

  3. https://kuanta.net/aclik-diyeti/

  4. https://www.uplifers.com/aralikli-oruc-nedir-aralikli-oruc-faydalari-ve-zararlari-nelerdir-ne-ise-yarar/

  5. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59984614

  6. https://www.onkolojidoktoru.com.tr/uzun-aralikli-beslenme.html

  7. https://www.dytseydaertas.com/aralikli-orucun-az-bilinen-10-mucizevi-faydasi/#9)-Beyin-Sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-%C4%B0%C3%A7in-%C3%96nemlidir

  8. https://imuneksfarma.com/aralikli-oruc-ve-otofaji/

  9. https://alicandemiroglu.com/2019/02/06/intermittent-fasting-aralikli-oruc/

  10. https://kompanionapp.com/tr/aralikli-oruc-if-diyeti-nasil-yag-yaktiriyor/#:~:text=K%C4%B1sa%20yoldan%20cevab%C4%B1%20vermek%20gerekirse,4%2D7%20oran%C4%B1nda%20inceldi%C4%9Fini%20belirtiyorlar.

  11. https://www.milliyet.com.tr/gundem/16-saat-ac-kal-8-saat-beslen-6124390

  12. https://www.medicalpark.com.tr/aralikli-oruc-nedir/hg-2774

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir