Genel Sağlık

DİKKATLİ OLUN! BU ÇOK GARİP BELİRTİLERİN D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDEN OLDUĞUNU KİMSE BİLMİYOR!




Bu videomuzda sizlerle çok önemli bilgiler paylaşacağız ve iddia ediyoruz ki burada bahsettiklerimizden pek çok doktorun bile haberi olmayabilir. D vitaminin öneminden oldukça sık bahsediyoruz ve uzun yaz mevsimi yaşanabilen ve güneş alan bir ülkede yaşamamıza rağmen hemen hemen herkesin D vitamini seviyeleri olması gerekenin altında. D vitamini eksikliği oldukça önemli bir sorun ve çok bilinen etkilerinin yanında yaşam kalitemizi düşüren çok tuhaf belirtileri de olduğu bir gerçek. Belki de siz de bu belirtilere sahipsiniz ve nedenini bir türlü anlayamıyorsunuz. Asıl neden D vitamini düzeylerinizin azlığı olabilir. Videomuzun sonunda çok şaşırtıcı gelebilecek magnezyum D vitamini ilişkisinden de bahsedeceğiz. Hazırsanız kimselerin çok bilmediği tuhaf D vitamini eksikliği belirtilerine hep beraber göz atalım.

1- ÇOK FAZLA TERLERSİN:

D vitamini eksikliği vücudun kalsiyum ve fosfat dengesini etkileyebilir, bu da sinir sistemi üzerinde etkiler yaratır ve terleme artışına neden olur. Aslında terleme vücudun normal bir tepkisidir ve sıcak havada terleyerek vücudun ısı dengesini sağlarız. Yalnız D vitamini eksikliğinden kaynaklanan terlemede özellikle alın ve kafa bölgesinde terleme çok yaygındır. Özellikle ortamın ısısı çok sıcak olmadığı halde elinizi alnınıza atarak sürekli silme ihtiyacı hissedersiniz. Bebeklerde baş kısmında terlemeye özellikle dikkat edilmelidir çünkü çoğunlukla D vitamini eksikliğini gösterir.



2- KEMİK AĞRILARI YAŞARSIN:

D vitamini, vücudun kalsiyumu emmesine ve kullanmasına yardımcı olan önemli bir vitamindir. Kalsiyum ise kemik sağlığı için kritik bir mineraldir. D vitamini eksikliği, bu süreci bozarak kemiklerin zayıflamasına ve ağrıya neden olur. D vitamini, ince bağırsaklarda kalsiyum emilimini artırır. D vitamini yetersiz olduğunda, bağırsaklar kalsiyumu yeterince ememez ve bu da kandaki kalsiyum seviyelerinin düşmesine yol açar. Yetişkinlerde D vitamini eksikliği, osteomalazi adı verilen bir duruma neden olabilir. Osteomalazi, kemiklerin yumuşaması ve zayıflamasıyla karakterizedir ve bu durum genellikle kemiklerde ağrıya neden olur. Bu ağrılar özellikle sırt, kalça, bacaklar ve kaburgalarda hissedilir. D vitamini eksikliği, aynı zamanda kemik yoğunluğunu azaltarak osteoporoz gelişme riskini artırır. Osteoporoz yani kemik erimesi de kemik ağrılarına ve kırık riskinin artmasına neden olur.

3- KAS KRAMPLARI VE AĞRILARI YAŞARSIN:

D vitamini, kas hücrelerinde kalsiyum dengesini düzenleyerek kasların düzgün çalışmasını sağlar. D vitamini eksikliği, bu dengeyi bozarak kasların zayıflamasına ve kasılmalarının daha ağrılı ve düzensiz hale gelmesine neden olur. Bunun yanı sıra vücudun geneline yayılan ve herhangi bir nedenle ilişkilendirilemeyen ağrılar da D vitamini eksikliğinden olabilir. Özellikle hayatı bir kabusa çeviren fibromiyalji hastalığının temelinde bu vitaminin eksikliği yatıyor olabilir.

4- SIK SIK HASTALANIRSIN:

D vitamini, bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir role sahiptir. Eksikliği durumunda, bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir ve soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlara daha yatkın hale gelebilirsiniz. D vitamini T hücreleri ve makrofajları da içeren bağışıklık hücrelerinin iyi çalışmasına yardımcı olur. Bu hücreler, vücudu bakteriler, virüsler ve diğer patojenlere karşı korur. D vitamini eksikliği, bu hücrelerin etkinliğini azaltabilir, bu da vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını zayıflatır. Son zamanlarda sık sık soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi hastalıklar yaşıyorsanız bunun nedeni D vitamininizin eksik olması olabilir.



5- KISA SÜREDE YORGUN DÜŞERSİN:

D vitamini, hücrelerin enerji üretiminde rol oynar. Mitokondriler hücrelerin enerji santralleridir. D vitamini eksikliği, mitokondrilerin verimli çalışmasını engelleyebilir. Bu durum, enerji üretiminin azalmasına ve kendinizi sürekli yorgun hissetmenize yol açar. Bunun yanı sıra D vitamini, beyin fonksiyonlarının ve nörotransmitterlerinin düzenlenmesini de etkiler. D vitamini eksikliği, zihinsel yorgunluk, konsantrasyon sorunları ve motivasyon eksikliğine neden olur. Özellikle iş ve okul hayatında dikkat dağınıklığı ve yorgunluk hisleri yaşıyorsanız D vitamini eksikliği bunun arkasındaki temel sebep olabilir.

6- VÜCUDUNDAKİ MORLUKLAR VE KESİKLER ÇOK GEÇ İYİLEŞİR:

D vitamini, cildin yapı taşı olan kolajen sentezini destekler. Kolajen, yara iyileşmesinde kritik bir rol oynar, çünkü cilt ve diğer dokuların yenilenmesine yardımcı olur. D vitamini eksikliği, kolajen üretimini azaltır ve bu da yara iyileşmesini geciktirir. Ayrıca D vitamini eksikliği yeni dokuların oluşumunu yavaşlatarak yara kapanmasını geciktirir. Vücudunda uzun süre D vitamini eksikliği yaşayanların kan dolaşımı ve damar sağlığı da zarar görür. Yaralanan bölgeye tam kan taşınamadığı ve oksijen eksikliği yaşandığı için yaralar geç kapanır. Aynı durum yoğun sigara içenlerde ve tip-2 diyabet hastalığı olanlarda da mevcuttur. Bu yüzden özellikle sigara içenler ve şeker yüksekliği yaşayanlar D vitamini eksikliğine dikkat etmelidir.



7- SAÇLARININ FAZLACA DÖKÜLDÜĞÜNÜ GÖRÜRSÜN:

Günde 50-100 arası saç teli dökmek normal kabul edilir. Bu sayı çok gibi görünse de aslında asıl sorun bu miktarın üzerinde çıktığımızda başlar. Saç dökülmesinin pek çok sebebi olabilir ama çok önemli bir nedeni de D vitamini eksikliğidir. D vitamini, saç foliküllerinin büyümesini ve sağlıklı kalmasını destekler. Saç folikülleri, saçın büyüdüğü küçük hücre gruplarıdır. D vitamini eksikliği, bu foliküllerin zayıflamasına ve fonksiyonlarının bozulmasına yol açabilir, bu da saç dökülmesine neden olur. Aynı zamanda D vitamini eksikliği yeni saç telleri oluşmasını da engeller.

8- KENDİNİ MUTSUZ VE DEPRESİF HİSSEDERSİN:

D vitamini aynı zamanda hormon olarak kabul edilen tek vitamindir. Teknik olarak “vitamin” olarak adlandırılmasına rağmen, D vitamini vücutta hormon gibi işlev görür. Bu özelliğiyle D vitamini, beyindeki nörotransmitter düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur, özellikle serotonin gibi ruh halini etkileyen kimyasallar üzerinde etkilidir. Ruh halinin iyi olmasıyla alakalı nörotransmitterlerin sentezi için gereken koenzimlerin üretiminde D vitamini önemli bir rol oynar. Bu vitamin eksik olduğunda tüm bu sistemde aksamalar olabilir ve kendinizi mutsuz, yorgun ve depresif hissedebilirsiniz. Eğer hali hazırda depresyon tanısı aldıysanız doktorunuza danışarak D vitamini seviyelerinizi kontrol ettirmenizde fayda var.



D VİTAMİNİ KAYNAKLARI NELERDİR?

Bu kadar olumsuz etkiden bahsettikten sonra çok özet olarak D vitamini kaynaklarından da bahsetmemiz şart. D vitaminini yediklerimizden, güneşten ve takviye olarak alabiliriz. D vitamini içeren besinler çok fazla değildir. Bunları listeleyelim:

  • Somon uskumru gibi yağ oranı yüksek balıklar

  • Dana karaciğeri

  • Yumurta sarısı

  • Güneş ışığına maruz kalmış mantarlar

  • Bazı peynir çeşitleri ve yoğurt

  • Midye ve karides gibi kabuklu deniz canlıları

Bu yediklerimize ek olarak açık tenliler 10-20 dakika ve koyu tenliler 20-30 dakika güneşlenmeliler. Bu sırada güneş koruyucu krem kullanmamalılar. Yüz, kollar ve bacakların güneşle teması yeterli olacaktır. Bu arada güneş ışınlarının cilt kanseri yapma potansiyeli de olduğu için dikkatli olun ve bu süreleri aşmamaya özen gösterin. Güneşlendikten hemen sonra duş almayın ve cildinizin sentezleme yapmasına izin verin. D vitamini kaynağı olarak tüm bu saydıklarımız yeterli gelmezse takviye vitamin olarak D3 ve K2 formunda eczanelerden alabilirsiniz. Yalnız tüm bu belirtiler olduğu halde yine de doktorunuzla görüşüp ölçüm yaptırmadan D vitamini takviyesi almamanızı tavsiye ederiz çünkü vücutta fazla biriken D vitamini de sorun oluşturabilir.

Son olarak çok kişinin dikkatinden kaçan çok önemli bir durumdan bahsedeceğiz. Yeterli D vitamini aldığınızı düşünüyor olsanız bile eğer magnezyum eksikliğiniz varsa boşa kürek çekiyor olabilirsiniz. İşte şimdi bunu inceleyeceğiz.

D VİTAMİNİ VE MAGNEZYUM ARASINDAKİ ÖNEMLİ BAĞLANTI:

Magnezyum, D vitamininin vücutta etkin bir şekilde işlev görmesi için gereklidir ve eksikliği, D vitamininin vücut tarafından sağlıklı bir şekilde kullanılmasına engel olur. Burada dikkat etmemiz gereken önemli nokta şudur ki D vitamini takviyesi alsanız bile eğer magnezyum eksikliğiniz varsa bu boşuna olacaktır. Hatta zararlı bile olabilir. D vitamini, kalsiyumun bağırsaklardan emilimini artırırken, magnezyum da bu sürece yardımcı olur ve kalsiyumun kemiklere yerleşimini düzenler. Magnezyum olmadan, yüksek düzeyde aktif D vitamini, kalsiyumun yumuşak dokulara birikmesine neden olabilir, bu da çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca D vitamini magnezyum olmadan vücutta aktif bir şekilde kullanılamaz. Bu nedenle magnezyum mineralinin vücudunuzda yeterli miktarda olmasına da en az D vitamini kadar dikkat etmeniz gerekir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir