İnsan bedeni sürekli çalışma halinde olan bir çok sisteme sahiptir. Doğal olarak bu sistemlerin çalışması sonucu atık maddeler ortaya çıkmaktadır. Sindirim sistemi atık maddeler üretir. Hücrelerimiz sürekli yenilenirken eski deri parçalarını döker ve terleme yoluyla bedendeki ısı sürekli dengede tutulur.
Terlemek kötü kokulara yol açan başlıca sebeplerden biridir. Maalesef bazı durumlarda terimiz kötü kokabilir ve bu doğal beden mekanizması utanmamıza ve insanlardan uzak durmamıza yol açabilir. Aslına bakıldığında terlemek kendi başına bir sorun teşkil etmez. Ter ciltteki bakterilerle birleştiğinde kötü kokuya yol açar. Bunu önlemek için temel hijyen kurallarına dikkat etmenin yanı sıra bazı uygulayabileceğimiz pratik önlemler mevcuttur.
İsterseniz kötü beden kokularından kurtulmanızı sağlayacak önlemlere hep birlikte göz atalım.
1. Koltuk altını traş edin
Koltuk altı kılları uzadığında bakterilerin rahatça büyüyeceği nemli bir ortam oluşturur. Kıl yapısı itibarıyla tırtıklı bir yüzeye sahiptir ve bu yüzey terin buharlaşmasını geciktirir. Özellikle koltuk altı gibi muhafazalı bir alanda buharlaşma çok daha az olur. Bu nedenle koltuk altı kıllarını traş ederek bu bölgede bakteri oluşumu önlendiğinde kötü kokular azalacaktır.
2. Ayak ve ayakkabı bakımına dikkat edin
Kötü kokuların tek kaynağı koltuk altı değildir. Toplamda 250000 ter bezi barındıran ayaklar yeterli hijyen sağlanmadığında en kötü kokulara ev sahipliği yapar. Ter ve bakteri karışımının yarattığı kokuyu önlemek için banyo sonrası ayaklarınızı iyice kurulayın. Parmak aralarında kalan su kokunun asıl sorumlusudur. Ayrıca sentetik kumaşlar yerine pamuklu çoraplar tercih edin. Ayakkabılarınızı iki günde üst üste giydiyseniz üçüncü gün kesinlikle havalandırın. Ayrıca akşamdan ayakkabının içine serpeceğiniz birer çay kaşığı sodyum bikarbonat kokuyu giderecektir.
3. Koku yapan gıdaları diyetinizden çıkarın
Bedende koku yapan bazı gıdalar bulunmaktadır. İşlenmiş gıdalar, kızartmalar, kümes hayvanlarının derisi ve yağlı etlerin yanı sıra köri, soğan ve sarımsak gibi gıdalar da bedenin kokusunu değiştirir. Ayrıca brokoli, lahana ve karnıbahar gibi sülfürlü gıdalar, fazla kahve ve alkollü içecekler de bedende koku yapar. Eğer beden kokusunun yediklerinizden kaynaklandığını düşünüyorsanız 2 hafta kadar bu tip gıdaları yemeyip sonucu kontrol edebilirsiniz.
4. Organik elma sirkesi ile bakterileri yok edin
Elma sirkesi bakteri öldüren çok güçlü bir malzemedir. Elma sirkesi ayrıca cildin pH düzeyini dengeleyerek beden kokularını gidermede yardımcı olur.
Bir pamuk topunu elma sirkesiyle ıslatın ve koltuk altlarınıza sürün. Üç dakika bekledikten sonra duş alın. Eğer ciddi bir ter kokusu probleminiz varsa bu uygulamayı sabah akşam, günde iki kez uygulayarak daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Buna ek olarak banyo suyuna bir su bardağı elma sirkesi ekleyerek 10 dakika bu suyun içinde durabilirsiniz.
5. Yeşil çay için
Düzenli yeşil çay içmek hem sağlıklı hem de beden kokularını gidermeye yardımcı olan bir alışkanlıktır. Yeşil çay tanik asit ve antioksidanlar içerir. Bu nedenle yeşil çay içtiğinizde koku üreten bakterilerle içerden savaşmış olursunuz. Yeşil çayla pamuk topunu ıslatarak kokunun oluştuğu bölgelere sürmek de faydalı olacaktır.