Cilt Bakımı ve Güzellik

Cilde Zarar Veren Sekiz Alışkanlık




Cilt bakımı güzelliğine düşkün hemen herkes için büyük önem taşıyor. Peki bazı alışkanlıkların cilde zarar verdiğini biliyor muydunuz? Bunlardan birisi sizde varsa hiç farkına varmadan cildinize zarar veriyor olabilirsiniz.

İsterseniz cilde zarar veren alışkanlıklara hep birlikte göz atalım.

1. Sivilce sıkmak

Cilt güzelliğinin düşmanı sivilceler bazen öyle kötü görünür ve acı verir ki onları görmezden gelemezsiniz. Bir noktada onları sıkarak kurtulmak isteyebilirsiniz. Sivilceleri sıkmak ilk bakışta iyi bir çözüm gibi gözükse de özensizce yapıldığında cildin daha fazla enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer sivilce sıkacaksanız ellerinizi tercihen antibakteriyel sabunla iyice yıkayın. Sivilceyi sıktıktan sonra bölgeyi dezenfektan bir sıvı ile temizlemeyi ihmal etmeyin.

Hangi sivilcelerin sıkılabileceğini bilmek önemlidir. Beyaz başlı sivilceler cilde zarar vermeden kolayca sıkılabilecek sivilcelerdir. Son iki gün içinde oluşmuş sivilceleri sıkmaktan kaçının. Bunları sıkmak için üst kısımlarının beyaza dönüşmesini bekleyin. Büyük, kızarmış ve acı veren sivilcelere asla dokunmayın. Böyle bir sivilceyi sıkmak enfeksiyona ve yara izlerine neden olabilir.

2. Cep telefonu kullanımı

Günümüzde hemen her yerde hatta bazen tuvalette bile iyi zaman geçirmek için cep telefonu kullanıyoruz. Cep telefonu kullanan bir kişi günde ortalama 47 kere telefonunu kontrol ediyor. Neredeyse her ortama giren ve sürekli ellediğimiz bu aletin hijyenik kalması mümkün değil. Araştırmalar cep telefonu ekranının tuvalet oturağından on kat daha fazla bakteri barındırdığını gösteriyor.

Neyse ki bu bakterilerin çoğu sizi hasta edecek kadar zararlı değil. Ama eğer yüzünüzü cep telefonuna yaslayarak uzun süreler konuşuyorsanız bunlar cildinizde iltihaplanmaya ve sivilcelere neden olabilir. Telefonunuzu düzenli olarak kolonyalı mendille temizlemek ve uzun konuşmaları kulaklıkla yapmak fayda sağlayacaktır.

3. Makyajı silmeden yatmak

Önceki günün makyajıyla yatmak çarşaf ve yastıkları kirletmekle kalmaz, cilt sağlığınızı da bozabilir. Bütün gece yüzünüzdeki gözenekleri tıkayan makyaj kalıntısı ciltte zarar verir. Gece yüzünüzü makyajdan arındırarak yattığınızda cilt kendi yağı sayesince nemlenir ve kendini iyileştirir. Makyajla yatmak bu doğal sürece engel olmaktadır.




4. Havuzdaki klor

Havuzda bakteri oluşmasını önleyen klor cildinize zararlı olabilir. Klor cildi kurutur ve beyazlatır. Bu süreçte ciltteki melanin yapısı hasar görür. Bu nedenle havuza girdikten sonra vücudunuzu sabunla etraflıca yıkayın. Klor cilde yapışan bir maddedir ve ancak sabunlayarak çıkarılabilir.

5. Fazla kahve tüketimi

Eğer kahveyi çok seviyorsanız size kötü bir haberimiz var. Kahvede bulunan kafein canlılık ve enerji verse de ciltte kuruluğa ve kırışıklıklara neden olabilir. Eğer sıkı bir kahve içicisi iseniz kahvenin yanında bol su içmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca kafeinin verdiği kurutucu etkiyi cildinize uygun bir nemlendirici ile giderebilirsiniz.

6. Yüzükoyun veya yan dönerek uyumak

Eğer uyumak için belirlediğiniz tek bir pozisyon varsa bu cilde zarar verebilir. Yan veya yüzükoyun yattığınızda cildin hep aynı bölgesi kırışır ve çizgiler zamanla kalıcı hale gelir. Bu nedenle kendinizi mümkün olduğunca farklı pozisyonlarda uyuyabilmeye alıştırın. Sırt üstü uyumak kırışıklık oluşturmayan tek pozisyondur.

7. Yüz ifadeleri ve mimikler

Yaş aldıkça cildimiz elastikliğini kaybeder. Bu da yüzümüzdeki ifadeyi serbest bıraktığımızda cildin eski formuna daha geç döneceği anlamına gelir. Uzun süre yüze yerleşen ifadeler cildi kırıştıran faktörlerdir. Eğer bir yazıyı okumak için gözlerinizi kısıyorsanız veya yüzü zorlayan bir ifade takınma alışkanlığınız varsa yüzünüzü rahatlatmayı hatırlayabilirsiniz.

8. Kirli yastık kılıfları ve çarşaflar

Cildi korumak için çarşaf ve yastık kılıflarını sık değiştirmek önemlidir. Çarşaf ve kılıflar ciltten dökülen ölü hücrelerin  yoğun olarak toplandığı yerlerdir. Mite veya akar olarak bilinen mikroskobik canlılar bu ölü hücrelere çekilir. Bunlar bazen cilt problemlerine yol açabilir.  Bu nedenle çarşafları düzenli değiştirmek ve onları 60 °C sıcak su içeren programlarla yıkamak faydalı olacaktır.




Kaynakça:

(https://www.goodhousekeeping.com/beauty/anti-aging/tips/g1273/surprising-things-ruin-skin/?slide=4)

(https://www.wikihow.com/Pop-a-Pimple)

(http://time.com/4908654/cell-phone-bacteria/)

(https://www.allergystore.com/news/5-highly-effective-ways-to-get-rid-of-dust-mites.html)

(http://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=22486)

(https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/aging-skin/common-culprits-of-skin-damage.aspx)

(https://www.bustle.com/articles/177622-13-things-you-didnt-realize-are-affecting-your-skin-what-to-do-to-keep-it)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir