Genel Sağlık

DOLAŞIM BOZUKLUĞUNDAN Kurtulmanın Kolay Yöntemleri




Sağlıklı çalışan bir dolaşım sistemi genel sağlık açısından son derece önemli. Dolaşım sistemi sayesinde oksijen ve besin maddeleri organlara ulaşır. Eğer dolaşım sorununuz varsa kan bedende gitmesi gereken yerlere ulaşmıyor demektir. Çoğu kişi dolaşım bozukluğunu ilk önce el ve ayaklarında hisseder.  Zayıf bir dolaşım organların beslenememesi anlamına gelir.

Eğer el veya ayaklarınızda karıncalanma, yorgunluk veya ödem varsa dolaşım bozukluğundan şüphelenebilirsiniz. Dolaşım bozukluğu kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı ve felç gibi çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle dolaşım problemi asla göz ardı edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur.

İsterseniz dolaşım sisteminizi düzeltmek için neler yapabileceğimize hep birlikte göz atalım.



1. Gerinin

 Pek çok uzman gerinmenin çok faydalı olduğu konusunda hemfikir. Sabah kalkınca yapılabilecek en iyi hareket esnemektir. Tüm bedeni esnetmek en fazla bir dakikanızı alır ve sağlığa faydaları düşünüldüğünde kesinlikle bu zamanı ayırmaya değer.

2. Hareketli olun

Yürüyüş, yüzme ve tempolu koşu gibi herhangi bir kardiyo egzersizi dolaşım sistemini sağlıklı halde tutar. Egzersiz yaptığınızda bedenin oksijen alma ve kullanma kapasitesi artacaktır. Damar kapasitesi artınca kaslara daha rahat oksijen gider.

3. Yoga yapın

Yoga kalbi sağlıklı tutan ve metabolizmayı çalıştıran bir hareketler sistemidir. Bazı yoga hareketleri özellikle dolaşıma iyi gelmektedir.

Dolaşıma iyi gelen en iyi yoga hareketleri aşağı bakan köpek duruşu, savaşçı pozu ve bacakları yukarı kaldırma hareketidir.

Bu hareketlerle bacaklardaki damarları esnettiğinizde durağan vaziyette kalan kanı yeniden harekete geçirirsiniz.

4. Oturur vaziyette kalmayın

Masa başı işleri gün içinde çok fazla oturmayı gerektirir. Ama aynı pozisyonda uzun süreler oturmak duruş bozukluğuna ve dolaşım zayıflığına neden olur.

Her saat başı kendinize kalkıp gerinmeyi hatırlatın. Böylece gün sonunda kendinizi çok daha sağlıklı hissedeceksiniz.



5. Çay için

Çaydaki antioksidanlar kalp sağlığını korur ve kanın vücuttaki tüm bölgelere akışını kolaylaştırır. Bu etki siyah, yeşil ve beyaz olmak üzere tüm çaylar için geçerlidir.

Bir araştırma siyah çayın kan damarlarına iyi geldiğini ortaya koymuştur.

Bir başka araştırma ise düzenli yeşil çay içmenin kalp damar hastalığına yakalanma riskini azalttığını göstermektedir.



6. Kilonuzu kontrol altına alın

Kilo arttıkça kanın bedende gitmesi gereken mesafe de artar. Bu nedenle fazla kiloyu vermek kalbin taşıdığı yükü hafifletir ve dolaşım nedenli sağlık risklerini azaltır.

Fazla kilo ayrıca tansiyon sorunlarına ve bacaklarda varis oluşmasına neden olur.

7. Tansiyonunuzu ölçün

Yüksek tansiyon damar sertliğine yol açarak kan akışını engelleyebilir. En uygun tansiyon aralığı 12/8’dir. Yani büyük taniyon değeri 12 mmHg iken küçük tansiyon 8 mmHg değerinde olmalıdır. Doktorunuza danışarak yaş ve sağlığınıza en uygun aralığı öğrenebilirsiniz.

Tansiyon sorununuz olduğunu düşünüyorsanız bir tansiyon cihazı edinmenizi ve ayda en az bir kez ölçüm yapmanızı tavsiye ederiz.



Kaynakça:

(https://universityhealthnews.com/daily/heart-health/poor-circulation/)

(https://www.medicalnewstoday.com/articles/320793.php)

(https://www.teamiblends.com/16_tips_to_improve_blood_circulation_naturally)

(https://www.healthline.com/health/yoga-for-blood-circulation#13)

(https://www.webmd.com/dvt/ss/slideshow-dvt-improve-circulation)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir