Faydalar ve Zararlar

Havucun Yedi Faydası



Havuç, dünyada en çok tüketilen besinler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Çok sık bulunan bu sebzenin faydalarını görmezden gelebiliyoruz.

Havucu çiğ, pişmiş veya suyu sıkılmış olarak tüketebilirsiniz. Biz en çok turuncu renkli havucu biliyor olsak da kırmızı, mor, beyaz hatta siyah gibi bir çok farklı renkte havuç mevcut.

Havucun sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Havuç bildiğimiz sarı rengini beta karoten ve alfa karoten maddelerinden alıyor. Havuçta ayrıca A, C, K vitaminleri, potasyum ve lif bulunuyor.

İşte size havucun sağlığa faydaları

1. Gözlere iyi gelir

Havuçta bulunan beta karoten maddesi karaciğerde A vitaminine dönüşür. A vitamini ise retinada rodopsin adlı bir madde oluşturur. Bu madde az ışıkta görebilmemizi sağlar.

Beta-karoten sarı nokta hastalığına ve ileri yaşlarda oluşan katarakta karşı koruma sağlar. Yüksek miktarda beta-karoten tüketen kişiler, az tüketenlere oranla %40 daha az sarı nokta hastalığına yakalanma riski taşımaktadır.

2. Kansere iyi gelir

Beta-karoten tüketiminin başta akciğer kanseri olmak üzere bazı kanser türlerinde riski azalttığı gözlemlenmiştir. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre günde 1.7 ila 2.7 miligram beta karoten tüketimi akciğer kanseri riskini yaklaşık %40 oranında azaltmıştır. Ortalama bir havuçta 3 miligram beta karoten bulunmaktadır.

Bir başka araştırmada ise sık havuç tüketen kadınlarda, havuç tüketmeyenlere oranla göğüs kanseri riskinin çok daha düşük olduğu bulunmuştur.

3. Diyabete iyi gelir

Havuç içerdiği karotenoidlerle kan şekerini düzenler. Karotenoidler insülin direncini azaltarak kan şekerini düşürür. Ayrıca bedenin kullandığı insülin ve glikoz miktarını düzenler. Böylelikle diyabet hastalarının şeker seviyelerindeki dalgalanmaları daha sağlıklı ve makul bir seviyeye getirir.

4. Kalp sağlığına iyi gelir

Havuçta bulunan antioksidanlar kalbi korur. Yüksek karotenoid içeren gıdaların tüketimi kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Ayrıca düzenli havuç tüketmek kolesterol seviyesini düşürmekte ve safra üretimini arttırmaktadır. Bu sayede bedenin yağ sindirimi kolaylaşır. Böylece sindirim sistemi gıdalardaki besinleri daha rahat emer. Ayrıca bedendeki iyi kolesterol seviyesini düzenleyerek kalp sağlığını olumlu yönde etkiler.



5. Cilt sağlığına ve yaralara iyi gelir

Beta-karoten her türlü yaranın iyileşmesinde büyük önem taşır. Havuç yüzyıllar boyunca beta-karoten içeriği nedeniyle yara merhemi olarak kullanılmıştır. Her türlü cilt enfeksiyonu, kesik ve yaralar için havuç ve havuç suyunu cilde uygulayabilirsiniz. Havuç cildin iyileşme hızını arttıracak ve enfeksiyonu giderecektir.
Cilde uygulamanın yanı sıra düzenli A vitamini almak da erken yaşlanma belirtileri, akne ve cilt kuruluğu sorunlarını giderecektir.

6. Diş sağlığına iyi gelir

Havuç yerken ağzınızdaki plaklar ve yiyecek parçaları kazınacağı için havucun ağız sağlığına olumlu etkisi vardır. Havuç diş etlerini uyarır ve tükürük bezlerinin çalışmasını sağlar. Tükürük alkali yapısıyla ağızdaki asidi dengeler. Ayrıca havuçta bulunan mineraller zararlı bakterileri öldürerek diş çürümesini önler.

7. Sindirime iyi gelir

Çoğu sebze gibi havuçta da bol miktarda diyet lifi bulunur. Lifler sindirim sistemini sağlıklı kılan önemli unsurlardan biridir. Lifler dışkıya hacim kazandırarak sindirim sisteminden rahatça geçmesini sağlar. Ayrıca mide sıvılarının salgılanmasını ve bağırsakta hareketliliği hızlandırır.

Tüm bu etkiler bir araya geldiğinde kabızlık sorunlarını giderir. Ayrıca düzenli lif tüketmeniz bağırsaklarınızı kolon kanseri de dahil olmak üzere bir çok ciddi hastalığa karşı koruyacaktır.



Kaynakça:

(http://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-carrots-for-skin-hair-and-health/#gref)
(http://www.care2.com/greenliving/10-benefits-of-carrots.html)
(https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/carrots.html)
(https://draxe.com/carrot-juice/)
(http://www.rd.com/health/wellness/benefits-of-carrots/)
(http://www.nutritionsecrets.com/health-benefits-carrots/)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir