Faydalar ve Zararlar

Kabak çekirdeğinin yedi faydası



Karnımız acıktığında hızla tüketebileceğimiz çöp gıdalara yönelebiliyoruz. Maalesef bu yönelme bazı kişilerde zamanla alışkanlığa dönüşüyor. Mutfak çekmecelerine cips, şeker ve çikolata depolamaya başladınız ise tehlike çanları çalıyor demektir.

Neyse ki çöp gıda yeme alışkanlığını daha sağlıklı tercihlerle değiştirebiliriz. Bir daha markete gittiğinizde açlığınızı bastıracak daha sağlıklı bir atıştırmalığa yönelebilirsiniz.

Bunun en iyi örneği kabak çekirdeğidir. Neredeyse her markette bulabileceğiniz kabak çekirdeği son derece sağlıklı bir gıdadır.

İsterseniz kabak çekirdeğinin faydalarına hep birlikte bir göz atalım:

1. Kalp ve karaciğere iyi gelir

Kalp sağlığı için önemli bir mineral olan magnezyum kabak çekirdeğinde bol miktarda bulunur. Her gün yiyeceğiniz bir avuç kabak çekirdeği ihtiyacınız olan tüm magnezyumu size sağlayacaktır. Böylece kemikleriniz ve dişleriniz güçlü olur ve kaslarınıza kramp girme riski azalır.

Düzenli kabak çekirdeği yiyerek kalp krizi ve felç riskini azaltırsınız. Ayrıca magnezyum aldığınızda tansiyonunuz da dengeli olacaktır.

Kabak çekirdeği sadece magnezyum içermekle kalmaz. Ayrıca bol miktarda lif ve sağlıklı yağ içerir. Böylece karaciğer hastalıklarına karşı koruma sağlar.

2. Uyku kalitesini arttırır

Sabah uyandığında iyi dinlenmiş olarak kalkmayı kim istemez. Kabak çekirdeği bu konuda size yardımcı olacaktır. Kabak çekirdeğinin içerdiği triptofan beden tarafından serotonin’e ve seratonin de uyku hormonu olarak bilinen melatonin’e dönüştürülür. Bu şekilde kabak çekirdeği daha rahat bir uyku uyumamızı sağlar. Triptofan ayrıca düzenli alındığında gerginlik ve stresi azaltır.

3. Soğuk algınlığına iyi gelir

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için bedenin çinko ihtiyacının karşılanması gereklidir. Yeterli çinko alınamadığında üzerimizde hafif bir kırıklık hissederiz. Dolayısıyla grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara daha kolay yakalanırız. Düzenli tüketildiğinde kabak çekirdeğinin içindeki çinko size doğal bir koruma sağlayacaktır.



4. Şeker hastalığına iyi gelir

Doğru beslenme ve gıda takviyeleriyle tip 1 ve tip 2 diyabet kontrol altına alınabilir. Bu noktada kabak çekirdeği yağı şeker hastalarının diyetinde bulunmalıdır.

Ayrıca kabak meyvesinin şeker hastalığına iyi geldiği Çin’de yapılan bir araştırmada ispatlanmıştır. Kabak meyvesindeki bileşenler şeker hastalığı olan farelerin pankreas hücrelerini onararak insülin seviyesini arttırmıştır.

5. Erkeklerde saç dökülmesini azaltır

Kabak çekirdeği saç sağlığı için son derece gerekli bir mineral olan çinko içerir. Araştırmalara göre çinko eksikliği hipotiroid ve saç kaybı ile ilişkilendirilmektedir.

Ayrıca, erkeklerde dihidro testosteron adlı hormonun üretimi arttığında saç kayıpları görülmeye başlar. Sağlıklı bir diyetle hormonları düzenlemek mümkündür. Kabak çekirdeğindeki çinko hormonları dengeler ve saç dökülmelerine engel olur.

6. Prostatı korur

Kabak çekirdeğinin prostat kanserine karşı koruma sağladığı bilinmektedir. Bunun da ötesinde kabak çekirdeği prostata ilişkin tüm rahatsızlıklara iyi gelen bir gıdadır.

Erkekler yaş aldıkça testosteron hormonu azalır ve buna bağlı olarak prostat büyümesi görülebilir. Araştırmalar kabak çekirdeğinde bulunan fitosterollerin prostat büyümesine iyi geldiğini göstermektedir.

7. Cildi gençleştirir

Kabak çekirdeği yağ asitleri yönünden zengin, çok kuvvetli bir iltihap gidericidir. Böylece ciltteki kızarıklıkları giderir. Cildin nemli ve sıkı kalmasını sağlar. Ayrıca deri hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olarak kolajen seviyesini yükseltir.

Kabak çekirdeği ayrıca E vitamini içerir. E vitamini cildi hasara karşı korur ve yaşlanma etkilerini geciktirir.



Kaynakça:

(https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/30/pumpkin-seed-benefits.aspx)
(https://theheartysoul.com/pumpkin-seed-for-sleep/)
(http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1556891/Pumpkin-may-cut-injections-for-diabetes.html)
(http://mommahealth.com/how-does-pumpkin-seeds-help-prevent-prostate-enlargement.htm)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir