Bu videomuzda baş dönmesinin özel bir türünden ve bu tarz baş dönmesine sahipseniz ondan tamamen kurtulmanızı sağlayacak son tıbbi gelişmelerden bahsedeceğiz. İlk önce BPPV denilen ve kısaca pozisyonel vertigo olarak çevirebileceğimiz bu özel tür baş dönmesine sahip olup olmadığınızı anlayabileceğiniz bir testten geçtikten sonra eğer bu baş dönmesine sahipseniz nasıl kurtulabileceğinizi hazırsanız anlatmaya başlayalım.
BPPV YANİ POZİSYONEL VERTİGO VE İÇ KULAKTAKİ KALSİYUM KRİSTALLERİ
BPPV’nin açılımı benign paroksismal pozisyonel vertigodur. “BENİGN” kelimesi tehlikeli olmayan anlamına gelir. “PAROKSİSMAL” kelimesi semptomların ani artışı anlamına gelir ve “POZİSYONEL” kelimesi başınızın hareketiyle ilgili bir olmasını anlatır. “VERTİGO” ise gerçekte dönmediğinizde dönüyormuş gibi hissetmeyi yani baş dönmesini ifade eder. Pozisyonel vertigoda baş dönmeleri, baş hareketleri sırasında ortaya çıkan, kısa süreli oldukça şiddetli baş dönmeleridir. Semptomlar yatağa uzanma, yatakta dönme, yataktan kalkma, öne doğru eğilme ve yukarı bakma gibi hareketlerle tetiklenir. Bu dönme hissi genellikle 5 ila 30 saniye kadar sürer. Bulantı ve kusma görülebilen yan etkilerdir. İşitme normal sınırlardadır, uğultu ve çınlama eşlik etmez. Bu baş dönmesinin yaşanmasının nedeni iç kulakta biriken kalsiyum kristalleridir. Kulağınızda bu kalsiyum kristallerinin olması normaldir ama yerlerinden kopup iç kulakta bulunmamaları gereken bir yerde toplanıyorlarsa baş dönmesine yol açarlar. Peki bu kristaller nasıl ve neden bu soruna yol açarlar? Normalde bu kristaller iç kulağın ilk bölmesinde bir jel tabakasının üzerinde bulunurlar. Bu tabakanın altında beyindeki sinir hücrelerine sinyal gönderen küçük kıllar bulunur. Bu ilginç mekanizma sayesinde vücudunuzun nerede durduğunu ve nasıl bir pozisyon aldığını tam olarak algılarsınız. Her kulağınızda yaklaşık olarak bin tane bu kristallerden bulunur. Sağlıklı bir insanda bu kristaller bu jel tabakanın üzerinde bulunur ama birazdan anlatacağım bazı sebeplerden ötürü yerlerden oynarlar ve iç kulakta bulunmamaları gereken yerlere giderler. İşte böyle olunca beyne yanlış sinyaller gönderirler ve baş dönmesine yol açarlar. Baş dönmesi yaşamayan kişilerde bu kristallerin bulunduğu bölge kalsiyum konsantrasyonu çok düşük olan bir lenf sıvısıdır. Bu insanların vücudu bu kalsiyumu genellikle 20 saat içinde emer. Ne zaman ki iç kulakta başka bölgelere kaydıklarında orada birikim yaparlar ve kalsiyum bu bölgelerde emilemediği için sıkıntılara yol açarlar. Kristallerin kaymasının nedenleri baş travması, enfeksiyon, bazı ilaçlar ve yaş ilerlemesidir. Yaşlandıkça, bu kalsiyum kristallerini kaybetmeye başlarsınız ve bunlar orta kulağa yerleşir. Bu videonun birazdan geleceğim kısmında neden bu kristalleri bu kadar ayrıntılı anlattığımızı daha iyi anlayacaksınız çünkü vertigo için kalcı bir tedaviden bahsedeceğiz ve bu tedavi de kulakta birikim yapan bu kristallerin kalsiyumun vücuttan emilerek atılmasıyla yakın ilişkisi var.
VÜCUTTAN FAZLA KALSİYUMUN ATILMASI NEDEN BAŞ DÖNMESİNE İYİ GELİR?
Az önce iç kulakta baş dönmesine neden olan kristallerin kalsiyum içerdiğini söylemiştik. Son yapılan araştırmalarda baş dönmesi yaşayan insanların lenf sıvılarında kalsiyum miktarlarının daha yüksek olduğu bulundu. Bu bilimsel araştırmaların bağlantılarını videomuzun açıklama bölümünde paylaşıyoruz. Eğer hali hazırda lenf sıvılarında kalsiyum oranlarınız yüksekse iç kulakta biriken bu kristallerin vücut tarafından emilmesi çok zor veya bazen imkânsız bir hal alıyor. Bu nedenler bu kişiler zaman zaman vertigo atakları yaşamak zorunda kalıyorlar.
VERTİGODAN TAM ANLAMIYLA KURTULMANIN YOLU: D3 K2 VİTAMİNİ VE MAGNEZYUM GLİSİNAT
Vücuttaki fazla kalsiyumun atılması veya vücut tarafından doğru bölgelerde yani özellikle kemiklere taşınarak kullanılmasını sağlayan iki çok önemli vitamin vardır. Birisi D vitamini diğeri ise K2 vitaminidir. D vitamini özellikle küçük bağırsakta kalsiyumun 20 kat daha fazla emilmesini sağlar. Ayrıca yapılan son araştırmalar baş dönmesi yaşayan insanların düşük D vitaminine sahip olduklarını gösteriyor. Bunun yanı sıra K2 vitamini iç kulakta biriken veya vücudun yanlış bölgelerinde fazlalık oluşturan kalsiyumu olması gereken yere yani kemiklere taşır. Ayrıca D vitamini ile birlikte kullanıldığında böbreklerde kalsiyum taşlarının oluşmasına da engel olur. Magnezyum ise D vitaminin çalışmasına yardımcı olur ve kalsiyumun vücuttan atılmasına da katkı sağlar. Magnezyumun pek çok çeşidi vardır ama vertigo için en etkili olanı magnezyum glisinattır. Doktor Berg’e göre alınması gereken miktarlar şöyledir:
Vitamin D3 (10.000 IU/her gün)
Vitamin K2 – (100 mcg/her gün)
Bu iki vitaminle beraber her gün magnezyum glisinat alınmalıdır. Tercihen magnezyumu rahatlattığı için geceleri içmeniz önerilir.
UYARI: Bahsedilen D3 ve K2 vitaminleri ve magnezyum değerlerinizin ölçülerek bakılması şarttır. Tüm belirtilen takviyeleri almadan önce doktorunuza danışmanızda fayda vardır.