Genel Sağlık

MENOPOZ Belirtileriyle BAŞ ETME Yöntemleri




Menopoz 40’lı yaşların sonu ile 50’li yaşların başı arasında başlar ve bir kaç yıl devam eder. Menopoz genel anlamda kadının adetten kesildiği ve dolayısıyla üreme yeteneğini kaybettiği dönem olarak bilinir. Sıcak basması, gece terlemeleri, yorgunluk, uyku problemleri, hafıza zayıflığı ve depresyon menapozun bazı belirtilerindendir.  Menopoza girildiğinde kadınların yaklaşık üçte ikisinde bu belirtiler görülür.

İsterseniz menopoz belirtilerine ve bunlarla nasıl baş edilebileceğine hep birlikte göz atalım.

1. Sıcak basması:

Sıcak basması hissi ortalama 3 ila 5 yıl boyunca sürer ve genelde son adet görülmesinden itibaren bir yıl boyunca en yoğun şekilde hissedilir.

Beyinde, beden ısısının kontrol edildiği bölgeye hipotalamus denir. Bilinmeyen bir nedenden dolayı menopoz sürecine giren kadında bedenin termostat ayarı bir anda daha düşük bir ısıya ayarlanır. Sıcak basması bedenin kendini soğutma mekanizmasıdır. Aynı bir buzdolabının kapısı açık kaldığında daha çok çalışması gibi beden kendini bu şekilde soğutmaya çalışır.

Sıcak basmasını önlemek için alabileceğiniz yöntemler mevcuttur. Öncelikle vücutta yanma ve ateş yapan her türlü etkenden uzaklaşmak gerekir. Sıcak içecekler, baharatlı yemekler, güneşlenmek, stres, alkol ve kafein bunlardan bazılarıdır.



Bu dönemde kat kat giyinip ihtiyaca göre gün içinde giysileri çıkarın. Eğer gece ateş basması yaşıyorsanız bu dönemde uyumak için soğutulan bir odayı tercih edin. Yatağa giderken yastığın altına soğuk su torbası koyun. En önemlisi bol bol su içmeyi ihmal etmeyin.

2. Uykusuzluk

Uyku düzeninin bozulması menapoz öncesinde sık görülen şikayetlerdendir. Bazı kadınlar sıcak basmasının aşırı terlemeye ve uykusuzluğa neden olduğu belirtmektedir.

Eğer sıcak basmasından dolayı uykusuzluk yaşıyorsanız önceki maddede söylenenleri uygulayın. Bunlara ek olarak yatmadan önce banyo yapmak vücut ısısını dengeleyerek sizi uykuya hazırlayabilir.

Ayrıca yatmadan önce uyku getiren ve sakinleştiren bir bitki çayı içebilirsiniz.

Bu yaş grubunda kişilerde sıkça görülen durumlardan biri de uyku apnesidir. Eğer horluyorsanız ve uykunuzda uzun süre nefessiz kalıyorsanız uykusuzluğunuzun nedeni bu olabilir. Bir uyku laboratuarında test yaptırarak uyku apnesi sorunununuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca horlama önleyici bazı aparatlar işe yarayacaktır.



3. Hafıza problemleri

Menopoz döneminde hafızanın zayıflaması kadınların ciddi anlamda endişe duymasına neden olur. Hafıza zayıflığının nedeni menopoz sırasında östrojen hormonunun azalmasından dolayıdır. Bu tip hafıza zayıflığı geçicidir ve hormonların düzene girmesiyle sorun ortadan kalkar.

Hafızanın zayıfladığı bu dönemde stresle baş etmek büyük önem taşır. Sakinleşmenizi sağlayan nefes egzersizleri, meditasyon ve egzersiz yapmak stresi kontrol altına alacaktır.

Uykusuzluk gençlerin bile hafızalarında zayıflığa neden olabilir. Bu nedenle yeterince uyuduğunuzdan emin olun.

Yeterli miktarda antioksidan ve vitamin alın. Alkol, şeker ve kafeinden uzak durun.

Ayrıca zihni sürekli aktif tutacak bulmacalar, zeka oyunları ve çeşitli hobiler de hafızanızı güçlendirecektir.

4. Vajina kuruluğu ve idrar tutamama

Vajina kuruluğu ve acılı cinsel ilişki menopoz sırasında kadınların maruz kaldığı sıkıntılardandır. Ayrıca idrarı tutamama menopoz boyunca sıklıkla görülür. Her iki belirti de östrojen hormonu azaldığında vajinal dokunun değişmesinden kaynaklanır.

Menopoz sürecinde vajina duvarı inceldiğinden yırtılmalara açık bir hale gelir. Cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı kullanmak bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Ayrıca doktorunuza danışarak doğum kontrol hapı veya östrojen kremi kullanabilirsiniz.

İdrar tutamama sorunu için belki de en iyi yöntem kegel egzersizleri yapmaktır. Kegel egzersizleri doğum veya menopoz sonrası zayıflayan pelvik taban kaslarını güçlendirir. Kegel kasları idrar yaparken durdurmak için sıktığımız kaslardır. Bu kasları 5 saniye boyunca sıkın ve yine 5 saniye gevşek bırakın. Bu şekilde 10 tekrar yapın. Gün içinde aklınıza geldikçe bu egzersizleri yapmaya çalışın. 2 ila 4 hafta içinde idrar kaçırma probleminizden eser kalmayacaktır.



Kaynakça:

(https://www.healthline.com/nutrition/11-natural-menopause-tips#section4)

(https://www.mindbodygreen.com/0-14544/10-symptoms-of-menopause-how-to-deal-with-them.html)

(https://www.verywellhealth.com/coping-with-menopausal-symptoms-2322672)

(https://www.health.harvard.edu/womens-health/dealing-with-the-symptoms-of-menopause)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir