Gülmek, mutlu bir yaşamın temel unsurlarından biri. İster arkadaşlarınıza veya sahnedeki stand-up komedyeninin akıllıca şakalarına gülün, isterseniz yeni doğmuş bebeğinizin mutlu gülümsemesine karşılık verin; gülmeyle gelen mutluluk size her zaman şifa verir. Gülmeye başladığınız andan itibaren kendinizi iyi hissetmeye başlarsınız. Bu iyi hissetme hali birikerek bedeninize ve zihninize uzun süreli faydalar sağlayacaktır.
İsterseniz gülmenin faydalarına hep birlikte göz atalım.
1. Stresi azaltır
Hayat gereğinden fazla ciddileşmeye başlarsa iyi bir kahkaha üzerinizdeki stresi atmanıza yardımcı olabilir. Güldüğünüzde hem duygusal hem de fiziksel olarak rahatlarsınız. Gülme esnasında stres yaratan kortisol ve epinefrin hormonları azalacaktır.
İyi bir kahkahanın etkisi yaklaşık 45 dakika sürer. Bu sürede vücudunuz endorfin salgılar. Bu doğal ağrı kesiciler neredeyse sarhoşluğa benzeyen, yoğun bir rahatlama yaratır.
2. Doğal bir egzersizdir
Gülmek basit bir eylem olmasına rağmen en iyi beden içi egzersizidir. Karından kahkahalar atarak güldüğünüzde diyafram, alt karın kasları, solunum sistemi ve hatta omuzlar yoğun bir şekilde çalışır. Bu nedenle iyi bir kahkaha sonrası kaslarınız rahatlar.
Ayrıca güldüğünüzde aldığınız derin nefesler hava kanallarındaki tıkanıklıkları açararak nefes almanızı kolaylaştırır.
Bunun yanı sıra gülmek başlı başına bir kardiyo çalışması olabilir. Kalbiniz gülünce daha hızlı çalışır ve orta hızda tempolu yürüdüğünüzde harcadığınız kaloriye eşdeğer enerji tüketirsiniz.
3. Uyku kalitesini arttırır
Eğer geceleri uyumakta zorluk çekiyorsanız gülmek ilaç gibi gelebilir. Güldüğünüzde beden daha iyi uyumanıza yardımcı olan melatonin hormonu üretir.
Uyku ve uykusuzluk sorunu üzerine yapılan bilimsel araştırmalarda gülmenin uyku düzenini olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.
Bu nedenle arkadaşlar veya ailenizle düzenleyeceğiniz eğlenceli akşam programları hem stresinizi azaltacak hem de gece derin ve dinlendirici bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.
4. Depresyona iyi gelir
Bilimsel çalışmalarda gülmenin hem dönemsel ve hem de uzun süreli depresyonları iyileştirmede faydalı olduğu bulunmuştur. Kahkaha terapisi ayrıca yaşlı insanlarda görülen depresyona karşı başarıyla kullanılmaktadır.
Gülmek stresle alakalı hormonları azaltırken onların yerine iyi hissettiren hormonları koymaktadır. Böylelikle uzun vadede olumlu bir zihin hali içine giren insanlar hayata daha umutlu baktığından depresyon ve kırgınlık hislerine kapılmaları zorlaşır.
5. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
Kahkaha atmaya meyilli insanların bağışıklık sistemi daha kuvvetlidir. Bilimsel araştırmalarda düzenli olarak gülen ve olumlu düşünen insanların kanında enfeksiyonlarla savaşan antikorların daha çok olduğu tespit edilmiştir.
Güçlü bir bağışıklık sistemiyle bedeniniz soğuk algınlığı ve öksürükten tutun da daha ciddi rahatsızlıklara kadar tüm hastalıklara karşı daha dirençli olacaktır.
6. Ağrı giderir
Gülmek doğal bir ağrı kesicidir. Oxford üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre çok gülen insanlar az gülenlere göre ağrıya %10 daha fazla tolerans gösterebilmektedir.
İyi bir kahkaha attığınızda kanınıza karışan endorfin hormonu ağrıyı azaltma konusunda morfinden bile daha etkilidir. Ayrıca gülmek zihninizi ağrı veya acıdan uzaklaştıracaktır.
7. Diyabete iyi gelir
Gülmek diyabeti kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre gülmek tip 2 diyabeti olan kişilerde tokluk kan şekerini düşürmektedir.
Nedeni tam olarak bilinmese de gülmenin kandaki glikoz seviyesini denetleyen nöroendokrin sistemine etki ettiği düşünülmektedir. Ayrıca gülerken çalışan karın kaslarının bunda etkili olduğu iddialar arasındadır.
8. Tansiyonu düşürür
İyi bir kahkaha kan akışını hızlandırır ve tansiyonu düşürür. Bu konuda yapılan bir bilimsel araştırmada gülmenin bedendeki tüm arterlerde kan akışını hızlandırdığı, tansiyonu düşürdüğü ve deneklerde kalp hastalığı riskini azalttığı bulunmuştur.
Bir başka araştırmada deneklerin tansiyonu komik bir film izledikten 24 saat sonrasına kadar dengede kalmıştır. Bir diğer araştırmada ise komik filmlerin damarları sağlıklı biçimde genişlettiği, depresif filmlerin ise damar sağlığına zararlı olduğu bulunmuştur.