Ev Reçeteleri

Kan şekerini düşürmenin kolay yöntemleri



Kan şekeriniz yüksek mi?

Sağlıklı bir diyet uyguluyor musunuz?

Peki ya kilonuz?

Ortalamanın üstünde mi yoksa altında mı?

Fazla kilonuz varsa veya sağlıksız besleniyorsanız şeker hastalığına yakalanma riskiniz yüksek.

Şeker hastalığı, bir diğer adıyla diyabet dünyada yaklaşık 400 milyon kişiyi etkisi altına almış durumda. Bu hastalığın en sık görülen biçimi tip 2 diyabettir. Tip 2 diyabete fazla kilolar ve sağlıksız yeme alışkanlığı sebep olmaktadır.

Neyse ki, diyabet belli bazı belirtilerle geldiğini gösterir.

İsterseniz diyabeti işaret eden bu belirtilere hep birlikte göz atalım.

1. Aşırı susuzluk

Diyabet belirtilerinden biri de kişinin sürekli susuzluk ihtiyacında olmasıdır. Böbreklerimiz vücuttaki fazla şekeri idrar yoluyla atmak için fazladan çalışır. Bu da bedenin susuz kalmasına sebep olur.

2. Aşırı acıkma

Tip 2 diyabet sorunu olan bir bedende hücreler enerji üretmek için yeterli glikozu bulamaz. Böylece bedeniniz açlık çektiğini düşünür. Böylece beden yemek yiyerek enerji elde etmeye çalışır ve açlık duygusu oluşur.

3. Yorgunluk

Sürekli yorgunluk hissetmek bir başka tip 2 diyabet belirtisidir. Buna sebep olan pek çok faktör bulunmaktadır. Sürekli tuvalete gitmekten dolayı su kaybeden beden yorulur. Ayrıca bedenin şekeri etkin biçimde enerjiye dönüştürememesi de yorgunluk sebebidir.

4. Yaraların geç iyileşmesi

Diyabet hastalarını tedavi eden doktorlar yaraların daha geç iyileştiğini görmüşlerdir. Bunun neden olduğu konusunda henüz bir araştırma olmasa da yüksek şekerin bedenin enfeksiyonla savaşma gücünü düşürdüğü görülmektedir. Özellikle kadınlarda mesane ve vajinal enfeksiyonlar sık görülmektedir.



5. Bulanık görme

Diyabet görme yeteneğinizi bozabilir. Yüksek şeker seviyesi dokulardan sıvı çeker. Buna gözlerinizdeki lensler de dahildir.
Dİyabet hareketsiz yaşam tarzının yol açtığı bir hastalıktır. Buna sağlıksız beslenme ve spor yapmama eklendiğinde diyabet riski artmaktadır.

Ayrıca uzun süreler boyu uyuyan depresyonlu insanlarda da diyabet riski fazladır.

Diyabete karşı alınacak en iyi önlem sağlıklı yeme alışkanlığıdır. Düşük şekerli ve karbonhidratlı bir diyet doğru tercihtir.
İsterseniz şekeri düşüren ev reçetelerine göz atalım.

1. Soğan ve limon kürü

Rendelenmiş bir soğanı tülbentten geçirerek suyunu sıkın. Bu suyu bir tam limonun suyuyla karıştırın. Bu suyu günde iki kez için.
Bu tarif hem kan şekerinizi düşürecek hem de kolesterolünüzü düzenleyecektir. Düzenli test yaptırarak sağlığınızdaki değişimi sık sık ölçün.

2. Çiğ sarımsak veya sarımsak hapları

Sarımsak pek çok rahatsızlığı önleyen ve tedavi edebilen sağlıklı bir gıdadır. Araştırmalara göre sarımsak insülin üretimini arttırır. İnsülin glikozu enerjiye çevirerek tip 2 diyabeti önleyen bir hormondur.

Çiğ sarımsak yemek kan şekerini ciddi oranda düşürecektir. Sarımsağın bu etkisinden faydalanmak için çiğ sarımsağı hergün yemek zorundasınız. Sarımsak pişirildiğinde faydalı özelliklerinin bir kısmını kaybeder.

Eğer kokudan rahatsızlık duyuyorsanız sarımsak hapı veya sarımsak yağı kullanabilirsiniz. Günde 500 ile 1000 mg arası sarımsak yiyebilirsiniz. Bu miktar 1-2 çiğ sarımsak dişi kadardır.

Bir başka alternatif ise sarımsak suyu içmektir.

Bir bardak suya ezilmiş bir diş sarımsak atın. Ağzını kapatarak 1 saat bekleyin. Sarımsaktaki faydalı maddeler suya geçtikten sonra gün içinde suyun tamamını için. Gün sonunda sarımsağı atın.

Uyarı: Eğer çok sarımsak yerseniz sindirim sorunu çekebilirsiniz.

Bu ev reçeteleri sarımsak alerjisi olan kişiler, hamile veya emziren anneler ve 4 yaş altı çocuklar için uygun değildir.



Kaynakça:

(https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-symptoms/art-20044248)
(https://www.healthline.com/health/diabetes/garlic-and-diabetes#benefits)
(https://www.diabetes.co.uk/blog/2015/06/seven-surprising-ways-to-make-blood-sugar-control-easier/)
(https://www.healthline.com/health/foods-lower-blood-sugar#Vinegar6)
(https://www.nutritionexpress.com/article+index/health+concerns/diabetes/showarticle.aspx?id=1646)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir