Faydalar ve Zararlar Genel Sağlık

SIK SIK AĞRI KESİCİ İÇİYORSAN BU HASTALIKLARA YAKALANABİLİRSİN!




Diyelim ki grip oldun. Vücudunun her yerinde ve özellikle eklemlerinde rahatsızlık veren ağrılar oluşur ve hemen bir ağrı kesici alırsın. Diyelim ki yorucu bir gün geçirdin ve akşam nihayet eve geldin. Tam rahatlayacağını düşünürken şakaklarında hissettiğin güçlü bir başağrısı başladı. Hiç düşünmeden bir ağrı kesici alırsın ve etki etmesini beklersin. Ağrı kesiciler hepimizin içtiği ve sıklığı artmadığı sürece zararsız gördüğümüz ilaçlardır. Oysa tüm ilaçlar gibi ağrı kesicilerin de yan etkileri vardır ve sık kullanılıyorsa vücudumuza ciddi zararlar verebilirler. Hazırsanız ağrı kesicileri sık ve uzun süreli kullanımlarının hangi organlara nasıl zararlar verdiğine hep birlikte göz atalım.

Ağrı kesiciler, beyinde, omurilikte ve vücudun diğer bölgelerinde bulunan opioid reseptörlerine bağlanarak, ağrı iletilerini beyne ulaştırmayı engelleyerek çalışırlar. Ağrı kesici özelliklerinin yanı sıra, bu ilaçlar aynı zamanda bir neşe hissi yaratır, kan basıncını düşürür ve solunum hızını azaltır. Bu etkiler derin bir rahatlama hissi oluşturur. Ağrı kesici deyince pek çok farklı türü olduğunu bilmemiz gerek ve bazı türleri doktor reçetesi ve tavsiyesi olmadan kullanılamaz.

Ağrı kesici türleri streroid olmayanlar, parasetamoller ve opioidler olarak üç ana grupta toplanır. Bu grupta en tehlikeli olanlar opioid yani narkotik analjeziklerdir. Bunlar en güçlü ağrı kesiciler olup bağımlılık yaratma özelliğine sahiptir. Çoğunlukla hepimizin evinde olan streoid olmayan aspirin gibi ilaçlar ve kas-eklem ağrılarına iyi gelen parasetamol tarzı ağrı kesiciler günlük kullanımda hepimizin elinin altında bulunuyor. Tüm bu ağrı kesicilerın sık ve uzun süreli kullanımının organlara ciddi zararları olabiliyor. İşte en çok etkilenen organlar:



1- KARACİĞER HASARI:

Bazı ağrı kesiciler, özellikle aşırı dozlarda alındığında veya uzun süreli kullanıldığında karaciğer hasarına neden olabilir. Bu özellikle parasetamol tarzı bazı ağrı kesiciler için geçerlidir. Parasetamol, karaciğerde metabolize edildikten sonra atılır. Ancak, yüksek dozlarda alındığında parasetamolün bir yan ürünü olan N-asetilsistein adlı madde, karaciğer hücrelerine zarar verebilir. Bu durum, ciddi karaciğer hasarı ve hatta karaciğer yetmezliği riskini artırabilir. Parasetamoller genellikle grip olduğunuz zaman aldığınız parol, panadol, tylenol, gripin ve vermidon tarzı ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlardır.

2- BÖBREK YETMEZLİĞİ:

Stereoid olmayan ve opoid tarzı ağrı kesiciler böbrek hasarına neden olabilmektedir. Stereoid olmayan ağrı kesiciler prostaglandin adı verilen maddelerin üretimini engelleyerek ağrıyı ve inflamasyonu azaltır. Ancak aynı zamanda böbrek damarlarını daraltabilir, bu da böbrek fonksiyonlarına zarar verebilir. Ayrıca, uzun süreli ve yüksek dozda kullanımları böbrek dokularına zarar verebilir ve kronik böbrek hastalığına yol açabilir. Aspirin ve ibuprofen steroid olmayan ağrı kesicilerdendir. Opoid tarzı çok güçlü ağrı kesiciler de aynı şekilde uzun kullanımdan sonra böbrek fonksiyonlarında bozulmalara neden olmaktadır. Kodein, tramadol ve morfin opoid tarzı ağrı kesicilerdir.



3- MİDE VE BAĞIRSAK ÜLSERİ VE KANAMALARI:

Ağrı kesicilerin bilenen en büyük zararı mide ve bağırsaklaradır. Mide koruyucularla birlikte alındığında bu zarar en aza indirgenebiliyor ama maalesef mide koruyucuları da çok masum değil. Bunların uzun kullanımda bazı insanlarda böbrek yetmezliğine ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olduğu biliniyor. Steroid olmayan ağrı kesiciler mide asidini azaltarak ve mide zarını incelterek mide ülserlerine neden olabilir. Mide ülserleri ilerledikçe veya daha şiddetli durumlarda maalesef mide kanamasına yol açabiliyorlar. Ağrı kesiciler bunların yanı sıra dispepsi, gastrit ve Helikobakter pylori bakterisinin yol açtığı enfeksiyonu çoğaltabilir.



Tüm bu bahsettiğimiz ciddi sağlık sorunları nedeniyle ağrı kesicileri kullanırken çok dikkatli olmalıyız. Gereksiz ağrı kesici almaktan uzak durmalıyız. İlaç dışı farklı tedavi stratejilerini denemek çok daha sağlıklı olabilir. Ağrı kesici merhemler, soğuk ve sıcak uygulamaları, masaj ve egzersizle pek çok ağrıdan kolaylıkla kurtulabileceğinizi unutmayın.

#ağrı #ağrıkesici #ağrıkesiciler #ağrıkesicilerinzararları #ağrıkesicilerinyanetkileri #ağrıkesicilerinvücudaetkisi #karaciğer #böbrek #mide #karaciğeryetmezliği #böbrekhasar #böbrekyetmezliği #mideülseri #midekanaması #şifabul #şifabulun #sağlık #sağlıklıyaşam #sağlıklıbeslenme #sağlıkbilgileri #sağlıkhaberleri #sağlıktavsiyeleri #faydalıbilgiler



KAYNAKÇA:

  1. https://www.medikalakademi.com.tr/agri-kesici-ilaclar-nasil-kullanilmalidir-turleri-ve-yan-etkileri/

  2. https://www.butunselsaglikklinigi.com/melek-gorunumlu-seytanlar-agri-kesiciler

  3. https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/03/19/parasetamol-iceren-ilaclar-ve-agri-kesiciler-hangileridir-parasetamol-nedir-ve-ates-dusurucu-ilaclarin-yan-etkileri-nelerdir

  4. https://capobythesea.com/taking-too-much-pain-medication/

  5. https://www.webmd.com/pain-management/features/pain-relievers-double-dose

  6. https://integrauc.com/blog/why-you-shouldnt-take-too-much-pain-medication/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir