Genel Sağlık

Şişkinlikten kurtulmanızı sağlayacak sekiz sağlık tavsiyesi



Bir anda pantolon kemerinizin sıkılaştığını ve midenizin patlayacak gibi olduğunu hissettiniz mi hiç?

Eğer boğazınıza düşkünseniz veya azıcık yiyerek tam doyuyorsanız şişkinlik hayatınızın bir parçası olabilir. Şişkinliğin pek çok nedeni vardır: Bazı gıdalara toleransın olmaması, mide allerjileri veya sindirim problemleri şişkinliğe neden olabilir. Bazı alerji ve hassasiyetleri olan kişilerde de sık sık şişkinlik görülür.

Şişkinliği gidermenin bir numaralı kuralı yediklerinize dikkat etmek ve diyetinizin mide üzerindeki etkisini gözlemektir. Bu şekilde zaman içinde şişkinlik yapan gıdalarla yapmayanları birbirinden ayırıp kendinize özel bir diyet programı çıkarabilirsiniz. Eğer bunu halihazırda yapıyorsanız ve hala şişkinliğiniz varsa şimdi vereceğimiz tavsiyelerle şişkinlikten kurtulabilirsiniz.

1. Lif tüketimine dikkat edin

Bol lifli gıdalar yemek kabızlığa iyi gelse de şişkinliği daha kötüleştirir. Eğer kabızlık sorununuz yoksa ve şişkinliğin yanısıra gaz probleminiz varsa bir müddet bol lifli gıdalardan uzak durmanız önerilir.

2. Yemeği yavaş çiğneyin

Hızlı yemek yediğinizde aldığınız her lokmada bir miktar hava yutarsınız. Bu hava midede birikir ve gaz ağrısına sebep olur. Aynı şey pipetle içecek içtiğinizde de geçerlidir.

3. Sebzeleri pişirin

Sebzeyi çiğ yemek pişirerek yemeğe göre daha sağlıklıdır. Ama eğer şişkinlik çekiyorsanız sebzeleri pişirmelisiniz. Çiğ sebzeleri sindirmek daha uzun sürdüğü için şişkinlik yapabilir.

4. Gaz yapan içeceklerden uzak durun

Asitli içecekler özellikle şişkinlik sorunu çeken kişiler için son derece zararlıdır. Ayrıca çay, kahve, meyve suları ve alkollü içeceklerin de çok tüketildiğinde gaz yapma ihtimali vardır.

5. Yağlı gıdalar yemeyin

Yağlı ve kızartılmış gıdalar en zor sindirilen gıdalardır. Bu yüzden mideyi rahatsız eder ve ağırlık hissettirirler. Yağ içermesine rağmen şişkinlik ve hazımsızlık yapmayan başka gıdalar da bulunmaktadır. Yağlı gıdaların fazlasından kaçınarak daha çok sebze ve meyveye yönelmeniz sağlıklı bir gıda seçimidir.



6. Vücudunuza sağlıklı bakteri alın

Diyetinize probiyotik gıdalar ekleyerek sindirim sisteminize yardımcı olabilirsiniz. İyi bakteriler içeren probiyotik gıdalar bağırsaklardaki bakteri dengesini sağlayacak ve zorlanmış sindirim sisteminizi tedavi edecektir.

7. Midenizi dinlendirin

Vücudun her organı gibi mide de mola vermeye ihtiyaç duyar. Bu mola için en uygun zaman akşam yemeği sonrasıdır. Sindirim sistemini geceleri en az 10 saat dinlendirme alışkanlığı edinin. Örneğin sabah 7’de kahvaltı ediyorsanız akşam 9’dan sonra bir şey yememeye çalışın. Bir de yatmadan önceki iki saat boyunca bir şey yemeyin.

8. Gıda alerjileri ve hassasiyetler

Şişkinliğinizin herhangi bir alerji veya hassasiyet nedenli olup olmadığını kontrol edin. Örneğin laktoz hassasiyeti olan kişiler sık sık şişkinlik problemi yaşarlar. Bedenleri laktozda bulunan şekeri parçalayacak enzimi üretmediği için rahatsızlık ve şişkinlik hissederler. Böyle bir durumda süt ve süt ürünlerinden uzak durmak gerekir.

Uzak durulması gereken gıdalar kişiden kişiye değişir. Kimisi için bunlar glüten, şeker veya soya iken başkası için rahatsızlık kaynağı bazı ilaçlar olabilir.



Kaynakça:

(https://www.bewell.com/blog/beat-the-bloat-10-tips-for-a-happy-healthy-belly/)
(https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-ways-to-reduce-bloating)
(http://www.health.com/health/gallery/0,,20671868,00.html#watch-the-raw-veggies-0)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir