B vitaminleri büyüme, gelişme ve diğer vücut fonksiyonları için çok önemlidir. Aldığımız besinleri enerjiye ve ihtiyacımız olan diğer öğelere çevirmede büyük önem taşıyan enzim aktiviteleri üzerinde büyük rol oynarlar.
B vitaminleri sağlıklı beslenmek ve hastalıklardan korunmak için çok gereklidir. Vücudumuz B vitaminini depolamak için sınırlı bir kapasiteye sahiptir, bu nedenle yüksek miktarda B vitamini tüketilmesi gereklidir.
B vitamini eksikliği genellikle bir zincir reaksiyonu olarak birçok sağlık problemine neden olabilir.
B vitamininin daha önce tek bir vitamin olduğu düşünülüyordu. Ancak daha sonra, bunların aynı besin kaynaklarında birlikte bulunan kimyasal olarak farklı vitaminler olduğu bulundu. Birlikte bulunan farklı vitaminler şunlardır:
B1 vitamini (tiamin)
B2 vitamini (riboflavin)
B3 vitamini (niasin)
Vitamin B5 (pantotenik asit)
Vitamin B6 (piridoksin ve piridoksamin)
Vitamin B7 (biyotin)
Vitamin B9 (folat veya folik asit)
Vitamin B12 (kobalamin)
Şimdi hep beraber tek tek B vitaminlerinin eksikliğinin ne gibi rahatsızlıklara yol açtığını ve hangi kaynaklardan alabileceğimizi inceleyelim:
B1 Vitamini- TİAMİN
B1 Vitamini Faydaları : Tiamin yani B1 vitamini, sinir sistemi sağlığını korur. Vücudun karbonhidratlardan enerji üretimini sağlar, enerjiyi açığa çıkarır. Dolaşım sistemini güçlendirir, kalp kaslarının korunmasını sağlar.
B1 vitamini eksikliğinde; yorgunluk, aşırı sinirlilik, depresyon, huzursuzluk, dikkat dağınıklığı, hafıza zayıflığı gibi belirtiler görülebilir.
B1 Vitamini : Fındık, ceviz, yumurta, süt, koyun eti, sığır eti, susam, bira mayası, bezelye, nohut, mercimek, kepekli tahıllarda bulunur.
B2 Vitamini- RİBOFLAVİN
B2 Vitamini Faydaları : B2 vitamini vücutta kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlayan önemli bir vitamindir. Antioksidan özelliği vardır, vücudun şeker seviyesini dengeler, enerji üretimini sağlar. Serbest radikaller ile savaşarak yaşlanmayı geciktirir, ayrıca baş ağrılarına iyi gelir.
B2 vitamini eksikliğinde; dudak ve dil bölgesinde yaralar, görme duyusunda zayıflama, sinir sisteminde bozulma, deride uçuk gibi belirtiler yaşanabilir.
B2 Vitamini : Karaciğer, kırmızı et, fındık, mercimek, havuç, soya fasülyesi, ıspanak, mantar, böbrek, kuşkonmaz, muzda bulunur.
B3 Vitamini-NİASİN
B3 Vitamini Faydaları : Niyasin adı verilen B3 vitamini sinir sistemini düzenleyerek korur, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Yağ ve karbonhidratların yakılmasında yardımcı olan B3 vitamini, kan şekeri düzeyinin korunmasını da sağlar.
B3 vitamini eksikliğinde; halsizlik, iştahta kapanma, aşırı yorgunluk, depresyon, hafıza zayıflaması gibi belirtiler gözlenebilir.
B3 Vitamini : Sakatat çeşitleri, balık, kırmızı et, somon balığı, ton balığı, kuşkonmaz, brokoli, havuç, hurma, mantar, domateste bulunur.
B5 Vitamini- PANTOTENİK ASİT
B5 Vitamini Faydaları : Karbonhidratları enerjiye çevirerek metabolizmanın hızlanmasına yardım eder. Kabızlığı önler, stresin azalmasına yardımcı olur, yara ve yanıkları tedavi edici görevi vardır, saç ve cilt sağlığını korur.
B5 vitamini eksikliğinde; baş ağrısı, yorgunluk, ellerde titreme, stres, sivilce oluşumu, saç dökülmesi gibi belirtiler gözlemlenebilir.
B5 Vitamini : Ekmek, karaciğer, yumurta, mercimek, bezelyede bulunur.