Nedense tüm taze ve organik gıdaların hep buzdolabında tutulması gerektiğini düşünürüz. Hâlbuki bazen bunun tam tersi geçerlidir. Eğer buzdolabında tutmamanız gereken gıdalar varsa sadece dolap alanı değil lezzet ve besin değerini de kaybedebilirsiniz.
Öyleyse dolapta biraz yer açmaya ne dersiniz? İşte size buzdolabında tutulmaması gereken 11 gıda.
1. Kavun ve karpuz
Bütün haldeki kavun ve karpuzu buzdolabı dışında tutmak çok daha faydalıdır. Araştırmalara göre oda sıcaklığında saklanan kavun ve karpuz antioksidan içeriğini korur. Bu meyveleri kestikten sonra buzdolabına koyup 3-4 gün saklayabilirsiniz.
2. Domates
Domates saklama koşullarına ve süresine göre çok değişkenlik gösterir. Uzun süre buzdolabında saklanan domateslerin içi geçer ve tatları azalır. Domates oda sıcaklığında 2-3 gün saklanabilirse de 3. günden sonra bozulmaya başlar.
3. Elma
Buzdolabına giren elma dokusunu ve tadını kaybetmeye başlar. Elmayı bir hafta kadar oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Eğer bu sürede tamamını yiyemediyseniz bozulmaması için buzdolabına koyabilirsiniz
4. Muz
Her tropik meyve gibi muz da soğuğa alışkın değildir. Muzu oda sıcaklığında tutmanızı tavsiye ederiz. Çünkü soğuk hava muzu yumuşatır ve kabuklarının daha erken kararmasına neden olur.
5. Narenciye
Limon, portakal ve greyfurt buzdolabında saklandığında suyu çekilir. Bu meyvelerin oda sıcaklığında saklanması gereklidir. Yalnız meyveleri birbirlerine çok yakın tutmamaya dikkat edin. Böylece küflenmelerine engel olursunuz.
6. Kayısı ve şeftali
Kayısı ve şeftali oda sıcaklığında olgunlaşması gereken meyvelerdir. Bu sayede meyvenin lezzeti artar. Tamamen olgunlaşan kayısı ve şeftaliyi bozulmaması için buzdolabında 5 gün tutabilirsiniz.
7. Soğan
Kesilmemiş, bütün haldeki soğanı oda sıcaklığında tutmak faydalıdır. Bu durumda soğan küf tutmaz ve yumuşamaz. Kesilmiş soğanı 1 hafta kadar buzdolabında tutabilirsiniz.
8. Sarımsak
Dişlerine ayrılmış olsa bile sarımsağı buzdolabında tutmayın. Kabukları üzerinde duran sarımsak dişi 10 gün kadar oda sıcaklığında durabilir. Buzdolabına giren sarımsak kokusunu ve lezzetini kaybetmeye başlar.
9. Patates
Patates asla buzdolabında tutulmaması gereken bir gıdadır. Soğuk hava patatesin içindeki nişastayı ayrıştırır. Bu şekilde patatesin dokusu ve tadı hızla bozulur. Patatesleri serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
10. Ekmek
Ekmeği buzdolabı mı yoksa ekmek kutusu mu daha iyi korur? Bu sorunun tam bir yanıtı yok. Ekmek oda sıcaklığında tutulduğunda daha hızlı küflenir. Ekmeği plastik poşette tutmak bu süreci hızlandırır. Öte yandan, buzdolabının soğuğu ekmekte bulunan nişastanın yapısını bozarak onun lezzetini kaçırabilir.
Ekmeği kısa süreliğine saklamak için kâğıt bir torbaya sarıp ekmek kutusunda tutabilirsiniz. Elinizdeki ekmek miktarı fazlaysa plastik folyoya sararak derin dondurucuda tutabilirsiniz. Ev yapımı bir ekmeği derin dondurucuda 2 hafta kadar taze tutabilirsiniz.
11. Otlar
Dereotu ve maydanoz gibi otlar buzdolabında saklanınca hızla su tutmaya başlar ve bozulur. Onları taze tutmak için aynı kesme çiçekler gibi muhafaza edebilirsiniz. Bir vazoya veya su bardağına su doldurup otlarınızı içine koyun. Otlarınız mutfak tezgâhını süslerken taptaze kalacaktır.