Genel Sağlık Pratik Egzersizler

KULAK ÇINLAMASINI GİDERME Yöntemleri




Kulak çınlaması, bir diğer adıyla tinnitus, dışarıdan gelen bir ses olmamasına rağmen ses duyma durumudur. Bu sesler ıslık sesi, çınlama, çatırdama ve hatta cırcır böceği sesine benzeyebilir.  Genelde kulak salyangozunun içindeki tüy hücreleri zarar gördüğünde tinnitus rahatsızlığı baş gösterir. Tinnitus kulakta başlayan ama beyinde oluşan bir sorundur. Çeşitli nedenler sonucu salyangozun içindeki tüy hücreleri öldüğünde beyin duyma ile ilgili işlevlerini yeniden organize eder. Tüy hücrelerinin boşalttığı yerleri yeni nöronlar doldurur. Böylece ölen tüy hücrelerinin sorumlu olduğu ses frekansı daha az işitilirken onun üstünde ve altındaki sesler daha fazla duyulur. Beynin bu yeni duruma adapte olması sonucu kulak çınlaması meydana gelir.

Tüy hücrelerine en çok zarar veren etken yüksek sese maruz kalmaktır. Müzisyenler, yüksek sesle müzik dinleyenler, kulaklık kullanmayan inşaat işçileri yüksek risk grubundadır.

Yüzmek de iç kulağa su kaçmasına ve tinnitus’a sebep olabilir.

Bunun yanı sıra başa alınan darbeler, bazı ilaçların yan etkileri, stresli bir yaşam, aşırı alkol ve sigara tüketimi ve çok tuzlu yemek de tinnitus’u tetikleyen faktörlerdir.



Bazı nadir durumlarda kulak çınlamasının nedeni gerçekten fiziksel bir ses olabilir. Bu durumda kişi ortakulağa yakın bir bölgede, normalden fazla ses çıkararak çalışan bir organı duymaktadır. Bu organ problemli bir damar veya spazm geçiren bir kas olabilir.

Şimdi isterseniz kulak çınlamasını geçiren egzersiz ve yöntemlere bakalım:



1. Parmakla vurma tekniği

Dr. Jan Strydom’un bulduğu bu teknik kulak çınlamasını geçici bir süreliğine de olsa gideriyor.

Tekniği uygulamak için avuç içlerinizle kulaklarınızı kapatın. Parmaklarınız kafanın arkasında birbirine baksın. Orta parmaklarınızı kafatasının bittiği ve ensenin başladığı bölgenin üstüne koyun.  Şimdi işaret parmağını orta parmağın üzerine yerleştirin ve bastırın. Sanki parmak şıklatır gibi işaret parmağını sertçe ensenin üstündeki bölgeye düşürün. Kulaklarınız kapalı olduğu için ses normalden yüksek gelecek ve davula vurulduğunda çıkan sese benzer bir ses duyacaksınız. Bu hareketi 50 kere yapın. Kulak çınlamanızın şiddetine bağlı olarak,  tekniği gün içinde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.



2. Kulak çekme tekniği

Dr. Jo’nun kulak çekme tekniği ile tinnitus’u azaltabilirsiniz.

Tekniği uygulamadan önce kulağınızda küpe varsa çıkarın. Şimdi kulak memesini sıkıca kavrayın. Tekniği uygulamak için kulak memesini hızlıca yukarı ve dışarı doğru 5 kere hızlıca çekip bırakacağız. Yalnız kulağınızı çok güçlü çekmeyin. Kısa ve ani çekişler yapın. Tekniğin çalışması için asıl önemli olan güç değil hızdır. Bazen hareketi yaparken kulağınızın içine sesler gelebilir. Acı vermediği müddetçe ses gelmesi normaldir. Hareketi beş kere tekrar ettiğinizde oluşan titreşim kulak kanalınızı düzene sokacak ve çınlama kesilecektir.



3. Ses maskeleme yöntemleri

Çınlama sesini maskelemek için bazı teknik ve cihazlar kullanabilirsiniz. Örneğin yağmur ve rüzgâr gibi arka plan sesleri dinlediğinizde çınlama sesi daha az duyulur. Vantilatör, klima ve nem önleyici gibi cihazlar da çınlamayı bastıran kadar hafif bir gürültü çıkarır.

Ayrıca kulağa sürekli beyaz gürültü vererek çınlamayı maskeleyen bir cihaz da kullanabilirsiniz.



Kaynakça:

(https://www.verywellhealth.com/what-is-tinnitus-causes-effects-and-treatment-1046499)

(https://www.wikihow.com.tr/Kulak-%C3%87%C4%B1nlamas%C4%B1-Nas%C4%B1l-Giderilir?fbclid=IwAR2E-IWhRyPVZtPCHUxP_wQx8jU5wmUAXyUk4NoZ_5TPpioqsCmYQRPWRkk)

(https://www.youtube.com/watch?v=XGq3MXQlRJs) – Tinnitus: Ringing in the Brain | Josef Rauschecker | TEDxCharlottesville

(https://www.youtube.com/watch?v=cQ9L3Lz87ak&fbclid=IwAR1-NQIl5RKg-8rYf-_ySz9fUY2lvhcJXxqEueBZcMnB0vWr1l-MI28VZNo) – Dr. Eric Berg – How to Stop Tinnitus (ringing in the ears)

(https://www.youtube.com/watch?v=kR3TWHyvEBk) – Easy Tinnitus Treatment – Ask Doctor Jo

(https://alleviatetinnitus.com/temporary-relief/)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir