Kaliteli bir uyku uyumanın günlük hayatımızı nasıl da olumlu şekilde etkilediğini hepimizi biliyoruz. İyi bir uyku uyumanın ise bazı püf noktaları var. Özellikle uykusuzluk çeken veya uykuya daldıktan 3-4 saat sonra uyanıp tekrar uyuma problemi olanlardansanız bunun oda ısısıyla çok yakından bağlantısı olabilir. Son yapılan araştırmalar serin veya soğuğa yakın bir ortamda uyumanın pek çok faydası olduğunu gösteriyor. Uyku uzmanları ideal oda ısısının tüm mevsimlerde 16-19 derece olduğunu söylüyorlar. Bu ısı durumu en az 15, en fazla 21 dereceye kadar değişkenlik gösterebilir ama bu derecelerin altı veya üstü uyku kaçırıyor veya rahat uyumanıza engel oluyor. Uyku üzerine araştırma yapan bilim adamlarının söylediğine göre rahat uyuma ortamının üç temel özelliği olmalı: serinlik, sessizlik ve karanlık. Şimdi hazırsanız serin bir odada uyumanın sağlığa faydalarına hep beraber göz atalım:
1. UYKUYA DALMAYI KOLAYLAŞIR: Uyku sırasında vücut ısısı düşer ve bu durum rahat uyumayı kolaylaştırır. Odanın sıcak olması vücut ısısının düşmesini engeller ve bu durum uyku kalitesinin düşmesine veya uykuya dalmanın zorlaşmasına neden olur. Yazın uykusuzluk oranları diğer mevsimlere göre daha yüksektir. Bu yüzden oda sıcaklığını yazın dahi 16-19 derecelere kadar düşürmek gereklidir.
2. METABOLİZMAYLA ALAKALI HASTALIKLARA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIR: Kaliteli bir uyku uyumak uzun vadede vücut direncini arttırıyor ve hastalıklara yakalanma oranı düşüyor. Tıp dergisi Diabetes’de yayınlanan bir araştırmaya göre 4 ay boyunca 18 derecede uyuyanların kan şekerleri düzenlenmiş. Gün içinde çok daha fazla kalori yakabiliyorlar ve hastalıklara daha az yakalanıyorlar.
3. MELATONİN SEVİYESİNİ YÜKSELTİR: 15-19 dereceler arası serin bir odada uyumak beyindeki melatonin hormonun daha fazla üretilmesine neden oluyor. Melatonin hormonu kanser, şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve Alzheimer gibi ciddi rahatsızlıklara karşı vücudu doğal olarak koruyan bir hormon. Bu hormonun eksik üretilmesi uzun süre uykusuzluk çekilmesi halinde kaçınılmaz oluyor. Oysa sürekli Melatonin hormonu üreten bir bünye bu tip hastalıklara karşı çok daha dayanıklı oluyor. Melatonin seviyesinin yükselmesi için serin bir odanın yanı sıra karanlıkta uyumak da şart. Cep telefonu ekranları mavi ışık yaydıkları için uyurken kapatarak bu hormonun üretimini arttırabilirsiniz.
4. DAHA GENÇ BİR GÖRÜNÜME KAVUŞTURUR: Serin bir odada uyumak Melatonin hormonunun üretimini hızlandırarak cildin çok daha genç görünmesine yardımcı oluyor. Melatonin hormonu cildin gergin ve sağlıklı görünmesini sağlıyor. Aynı zamanda genel olarak anti-aging yani yaşlanma karşıtı etkileri olan bu hormon uzun süre genç ve sağlıklı kalmanın anahtarı.
5. ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR: Serin bir odada vücuttaki kahverengi yağ dokusunun artmasına neden oluyor. Kahverengi yağ dokusu kandaki fazla şekerin atılmasına ve daha çok kalori yakmamıza neden oluyor. Böylelikle metabolizmamız hızlanıyor ve kilo vermemiz kolaylaşıyor.
Bu kadar faydadan yararlanabilmek için oda ısısını özellikle yazın düşürmemiz gerekiyor. Bunun için neler yapmamız gerektiğine kısaca göz atalım:
1. Jel soğutmalı yatak pedleri yatağınızın sürekli serin kalmasını sağlayabilir.
2. Fazla ses çıkarmayan bir fan kullanarak odayı serinletebilirsiniz.
3. Kıyafetlerinizi çıkararak çıplak yatmak da vücut ısısının kontrol edilmesine yardımcı olabilir.
4. Yatak odasının penceresini açık tutmak hem odanın havalanmasını sağlar hem de derecenin düşürülmesine katkıda bulunur.
5. Yatmadan önce bir bardak su içerek vücut ısınızı düşürürken aynı zamanda uykuda vücudun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz.
6. Ayaklarınızı örtmeyerek vücudun ısısının rahatça düşmesini sağlayabilirsiniz.
7. Yatağınızın mümkün olduğunca yere yakın olmasına ve ısı veren ışık kaynaklarının yatak odanızda bulundurmamaya dikkat edin. Melatonin hormonunun daha çok üretilmesi için ise ışıkları yakmadan karanlıkta uyumaya özen gösterin.
Herkese huzurlu ve mutlu uykular dileriz.
Kaynakça:
-
https://www.countryliving.com/life/news/a44587/sleeping-cold-room/
2.https://www.bustle.com/articles/147238-6-reasons-you-should-always-try-to-sleep-in-a-cold-room
-
https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/cant-sleep-adjust-the-temperature#2
-
https://onedio.com/haber/yastigin-faydalari-soguk-odalarda-uyuyan-insanlarin-daha-saglikli-oldugu-gercegi-404280
-
https://restonic.com/blog/temperature-bedroom-sleep-68713
-
https://www.thesleepjudge.com/sleeping-cold-room-better-health/
-
http://www.pudra.com/saglikli-yasam/saglik/soguk-odada-mi-sicak-odada-mi-uyumak-saglikli-23364.htm