Magnezyum vücudumuzda 300’den fazla kimyasal reaksiyonun oluşmasından sorumlu bir mineraldir. Doğru beslenmeme, diyabet, asitli içecekler, aşırı şeker alımı, fazla alkol kullanımı ve özellikle günümüzde yediğimiz besinlerdeki magnezyum oranındaki düşüş bu eksikliğe neden oluyor. Magnezyum eksikliğinin bir diğer nedeni de insanların beslenme şekillerini değiştiriyor olmaları. İnsanlar artık fasulye, balık, ceviz vb. gibi besleyici ürünler daha az tüketiyorlar. Peki sizde de bu eksiklik var mı? Şimdi hep beraber magnezyum eksikliğinin belirtilerine göz atalım.
1. Kas tutulmaları, seğirmeler ve kramplar:
Özellikle bacaklarda kas krampları ve eklemlerinizde tutulmaları daha sık yaşıyorsanız magnezyum eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Bu kas seğirmeleri ve kramplar vücudunuzun sizi uyarma şeklidir.
2. Depresyon ve Mutsuz Ruh Hali:
Magnezyum beynin işlevselliğini ve ruh halini direkt olarak etkiler. Bazı uzmanlar, günümüzdeki besleyici olmayan ve az magnezyum bulunan yiyeceklerin insanları depresyona soktuğunu belirtiyor. 2015 yılında 8.800 kişinin yer aldığı bir araştırmada, 65 yaşından küçük ve yeterince magnezyum içeren yiyecekler tüketmeyen bireylerin depresyona girme riskinin %22 daha fazla olduğu bulundu.
3. Uykusuzluk:
Magnezyum eksikliği uykuya dalmada sorunlara neden oluyor. Yapılan araştırmalar uykusuzluk hastalığıyla magnezyum eksikliği arasında bağlantı olduğunu gösterdi. Özellikle huzursuz bacak sendromuyla birlikte görülen uykusuzluk sorunları bu eksiklikten kaynaklanabilir.
4 .Tatlıya Düşkünlük:
Vücudunuzda yeterince magnezyum yoksa ve vücudunuz sizi uyarmaya çalışıyorsa, bunu şeker düşmesi ile karıştırmanız mümkün. Uzmanlar sık yaşanan tatlı krizlerinin magnezyum eksikliğiyle bağlantılı olabileceğini belirtiyorlar.
5. Kalp Ritim Bozuklukları:
Magnezyum eksikliği kalpte düzensiz kalp atışlarına veya çarpıntıya neden olabiliyor. Doktorlar kalpteki ritim bozukluklarının nedeninin potasyum ve magnezyum eksikliğiyle bağlantılı olduğunun altını çiziyorlar.
6. Kronik Yorgunluk:
Sürekli halsiz ve yorgun hissetmenizin nedeni magnezyum eksikliği olabilir. Fiziksel veya zihinsel tükenmişlik hali uzun bir süredir geçmiyorsa buna dikkat etmelisiniz. Brezilya’da yapılan bir araştırmada yaşlılardaki yorgunluk hissinin magnezyum alımıyla azaldığını tespit edilmiş.
7. Astım:
Araştırmacılar magnezyum eksikliğinin akciğerlerin hava yollarını kaplayan kaslarda kalsiyum birikmesine neden olabileceğine inanıyor. Bu durum solunum yollarının daralmasına neden olur ve nefes almayı zorlaştırır. Astım sorunu yaşayanların magnezyum eksikliği yaşayıp yaşamadıklarını kontrol ettirmeleri gerekmektedir.
8. Kemik Kırılmaları ve Kemik Erimesi:
Kemik erimesinin nedenleri arasında yaşlılık, hareketsiz yaşam tarzı, D ve K vitamini eksikliği sayılabilir. Magnezyum eksikliği de osteoporoz için bir risk faktörüdür. Eksiklik doğrudan kemikleri zayıflatabilir, aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kandaki kalsiyum seviyesini de düşürür.
9. Şiddetli Baş Ağrıları ve Migren:
Magnezyum eksikliğinde beyne giden damarlarda daralmalar ve genişlemeler meydana gelebilir. Bu durum migreni tetikleyebilir veya baş ağrılarına neden olabilir. Vücutta yeterli oranda magnezyum bulunması damarları koruyacağı için bu tip ağrıların oluşmasını da engelleyebilir.
10. Kabızlık:
Bağırsaklarınızın işlevlerini yerine getirebilmesi için magnezyuma ihtiyacı vardır.
Magnezyum eksikliği kabızlığa neden olur. Magnezyum dışkıyı yumuşattığından eksikliği halinde kabız olmak olasıdır.
Hangi Besinlerde Yüksek Oranda Magnezyum Bulunur?
Magnezyum oranı yüksek ve sağlıklı bir beslenmeyle magnezyum eksikliği riskini azaltabilirsiniz. Sağlıklı beslenmeyen ve tek tip beslenen kişilerde bu sorun çok daha fazla görülmektedir. İşte magnezyum yönünden yüksek gıdalar:
1. Badem ve Fındık: Badem, kaju ve Brezilya fıstığı da dahil olmak üzere benzer kuruyemişlerde magnezyum oranı yüksektir. Buna ek olarak fındık, kalp sağlığı için yararlıdır ve aperitif olarak yendiğinde iştahı azaltabilir.
2. Bakliyat: Baklagiller, mercimek, fasulye, nohut, bezelye ve soya fasulyesi, yoğun miktarda magnezyum içeren bir bitki ailesidir. Ayrıca potasyum ve demir oranı da yüksektir; özellikle vejetaryenler için önemli bir protein kaynağıdır.
3. Yeşil Yapraklı Sebzeler: Önemli miktarda magnezyum içeren yeşillikler arasında lahana, ıspanak, lahana ve şalgam sayılabilir. Yapraklı yeşillikler, A vitamini, C vitamini, K vitamini, demir ve manganez de dahil olmak üzere çeşitli besinlerin mükemmel bir kaynağıdır.
4. Muz: Muzlar dünyanın her yerinde en popüler meyveler arasındandır. Muz ayrıca C vitamini, B6 vitamini, magnezyum ve lif sağlar.
5. Tohumlar: Tohumlar inanılmaz derecede sağlıklıdır. Keten tohumu, kabak çekirdeği ve chia tohumunda yüksek oranda magnezyum vardır. Buna ek olarak tohumlarda tekli doymamış yağ ve Omega-3 yağ asitleri de bulunmaktadır.
Magnezyum eksikliğinden şüpheleniyorsanız bunun tespiti için doktorunuza başvurabilir ve magnezyum kan testi yaptırabilirsiniz. Doktorunuz önerdiği takdirde ilaç tedavisine veya beslenmenize ekleyeceğiniz ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Kaynakça:
-
http://www.naturalhealthresearch.org/33236-2/
-
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/magnesium-test#1
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322191.php
-
https://www.fitekran.com/magnezyum-eksikligi-belirtiler-nedenler-takviyeler/
-
https://tr.newsner.com/saglik/magnezyum-takviyesine-ihtiyaciniz-oldugunun-12-belirtisi/
-
https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-deficiency-symptoms#section7
-
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/magnezyum-eksikligi-nasil-anlasilir-hangi-besinlerde-bulunur-40895115
-
https://onedio.com/haber/vucudumuzda-sinsice-bas-gosteren-magnezyum-eksikliginin-10-isareti-826491