Antibiyotikler modern tıbbın bir mucizesi. Doğru kullanıldığında hayat kurtardıkları bir gerçek.
Yalnız antibiyotiklerin fazla kullanımı çok uzun vadeli sağlık problemlerine yol açabilir.
Antibiyotikler bakterileri öldürmekte kullanılıyor. Ama bu işi iyi bakteri ile kötü bakteri arasında ayrım gözetmeden yapıyorlar. Böylece aldığımız her antibiyotik bağırsaklardaki faydalı bakterileri de öldürüyor. Oysa ki iyi bakteriler sağlıklı bir sindirim ve bağışıklık sistemi için son derece gerekli.
Ayrıca fazla kullanımla vücudumuz antibiyotiklere karşı direnç geliştiriyor ve antibiyotik tedavileri gitgide daha az fayda sağlıyor. Bu durumda zatürre veya idrar yolu enfeksiyonu gibi antibiyotikle tedavi edilen bir hastalığa yakalandığımızda çözümsüz kalabiliriz.
Neyse ki doğada çok güçlü anti bakteriyel ve anti fungal özellikleri olan bitkiler bulunuyor. İsterseniz bunlara hep birlikte göz atalım.
1. Sarımsak
Sarımsak güçlü antibiyotik ve anti bakteriyel özellikleriyle zararlı bakterilerin giderilmesine yardım eder. İçerdiği doğal antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sarımsağın etken maddesi alisin, bu iyi etkileri sağlamaktadır. Sarımsak çiğ tüketildiğinde, çayı içildiğinde ve yemeklerde hafif pişirerek tüketildiğinde çok faydalıdır.
2. Zencefil
Antibiyotik ve antibakteriyel zencefil hazmı kolaylaştırır; soğuk algınlığı, astım, karın ağrısı ve kalp çarpıntısına iyi gelir.
Ayrıca bilimsel çalışmalar taze zencefilin özellikle yemeklerden geçen patojenlere karşı antibiyotik etkisi olduğunu gösteriyor. Eğer çiğ köfte veya sushi gibi bakteri içerme potansiyeli yüksek bir gıda yiyecekseniz yanında kesinlikle taze zencefil veya zencefil turşusu tüketin.
3. Kekik yağı
Kekik yağı faydalı bakterilere zarar vermeden hastalık yaratan bakterileri öldürür. Antibiyotik direnci oluşturmadan, güvenle kullanabileceğiniz doğal bir antibiyotik ve antifungal’dır. Kekik yağını hem içerek hem de vücuda sürerek kullanabilirsiniz.
Kekik yağı bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca kolesterolü dengeler, sindirim sistemine iyi gelir, adet düzensizliğini giderir ve hafif bir antidepresan olarak kullanılabilir.
Kekik yağının etken maddesi karvakrol’dür. Etkili olabilmesi için tükettiğiniz kekik yağının en az %70 karvakrol içerdiğinden emin olun.
4. Zerdeçal
Zerdeçalın etken maddesi kürkümin antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Yemeklerinize zerdeçal katarak bedendeki bakteriyel enfeksiyonları doğal olarak giderebilirsiniz. Zerdeçal ayrıca mide ülseri, hazımsızlık ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelecektir.
Zerdeçalı içeceklere katabilir, yemeklere serpebilir veya kapsül olarak tüketebilirsiniz.
Zerdeçal genelde güvenle kullanabileceğiniz bir bitkidir. Ama kanı sulandırdığı için ameliyata girecek kişilerin tüketmemesi önerilir. Ayrıca hamilelerin kapsül halindeki zerdeçalı tüketmemesi daha güvenlidir.
5. Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağındaki doymuş yağlar anti bakteriyel ve anti fungal özellikleriyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu yağ ayrıca cilt enfeksiyonlarını giderir. Egzama, sedef, dermatit ve daha pek çok cilt problemini tedavi etmede kullanılır.
Hindistan cevizi yağı sindirim bozukluğuna neden olan bakteri, mantar ve parazitleri giderir. Kandida mantarı tedavisinde kullanılır.
Blimsel çalışmalar hindistan cevizi yağında bulunan lorik asit ve monolaurin maddelerinin antibiyotik direnci olan mikropları tedavi etmede kullanılabileceğini göstermektedir.
Hindistan cevizi yağını meyve sularında, sıcak içeceklerde ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
6. Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı yaralar, akne, tırnak mantarı, vajinal mantar ve pek çok enfeksiyonun tedavisinde kullanılır. Hem enfeksiyonu önlemede hem de bakteriyel rahatsızlıkları gidermede işe yarar.
Çay ağacı yağı bazı diş macunları, saç ürünleri ve sabunlarda bulunmaktadır. Eğer yağını kullanacaksanız asla ağız yoluyla almayın. Cilde sürecek iseniz sulandırarak veya bir başka aromatik yağla karıştırarak kullanabilirsiniz.