Hamilesiniz ve mideniz mi bulanıyor? Yalnız değilsiniz. Hamilelik bulantısı kadınların yaklaşık %75’inde görülür. Bulantı hamileliğin beş veya altıncı haftasında başlar. 6 ila 14 hafta boyunca sürer. Günün herhangi bir anında görülebilir bulantı hissi son derece normaldir. Bulantının en yoğun yaşandığı, zorlu geçen hamileliklerde bile anne adayı kilosunu koruduğu müddetçe sağlıklı bir doğum yapar.
Bulantının tam olarak neden kaynaklandığı bilinmiyor. Ancak hamilelikte yükselen hormonlar, koku alma duyusunun keskinleşmesi ve sindirim sistemindeki hassasiyetin bir araya gelmesiyle oluşan bir durum olduğu tahmin ediliyor.
Hamilelik bulantısını doğal kürler ve bazı pratik bilgilerle rahatlıkla geçirebilirsiniz. İsterseniz bunlara hemen göz atalım.
1. Sık sık az miktarda yiyin
Boş mideyle uzun süre durmak bulantıyı arttırır. Bu nedenle hamilelik süresince günde üç büyük öğün yerine küçük ve sık öğünler yemeyi tercih edebilirsiniz. Sabah bulantısını önlemek için kalkar kalkmaz biraz tuzlu bisküvi, kuru ekmek veya mısır gevreği yiyebilirsiniz.
2. Zencefil yiyin
Araştırmalara göre zencefil hamilelikteki mide bulantısına iyi geliyor. Zencefil çay olarak içilebilir, kapsülü yutulabilir veya çeşitli gıdalara katılabilir.
3. Bazı gıdalardan kaçının
Hamilelikte yağlı, tatlı, baharatlı ve gaz yapan gıdalardan uzak durulması iyi olur. Onun yerine protein ve karbonhidrat yönünden yüksek, tuzlu, az yağlı ve kuru yemiş gibi gıdaların bulantı yapmadığı gözlenmiştir.
Ayrıca yiyeceklerle içecekleri aynı anda tüketmeyerek bulantının önüne geçebilirsiniz.
4. Güçlü kokulardan uzak durun
Güçlü kokular bulantıyı tetikleyebilir. Bu dönemde sigara dumanı veya parfüm gibi kokulardan uzak durmak akıllıcadır. Yemek pişirirken birinden size yardımcı olmasını isteyebilir veya camları açarak kokuya asgari miktarda maruz kalacak önlemler alabilirsiniz.
5. Aromaterapi
Nane, limon veya portakal kokusu bulantıyı giderebilir. Bu aromatik yağları biraz pamuğa döküp ihtiyaç duydukça koklayabilirsiniz. Ayrıca limon veya portakalı yanınızda bulundurabilirsiniz. Bu meyvelerin kabuğunu tırnağınızla kaldırdığınızda kokusu hemen etrafa yayılır.
6. Hamilelik vitaminlerini iyi zamanlayın
Hamilelikte kullanılan bazı vitaminlerin yan etkileri olabilir. Örneğin vitamin haplarındaki demir bulantı hissini arttırır. Vitaminlerinizi sabah aç karnına değil gece yatmadan önce almaya çalışın. Eğer bu önlem işe yaramazsa doktorunuza danışarak demir içeriği az veya hiç içermeyen bir vitamin tercih edebilirsiniz.
Demir ihtiyacı hamileliğin son dönemlerinde ortaya çıkar. Bu nedenle bulantının görüldüğü dönemi demir takviyesiz geçirebilirsiniz. Ancak yine de demir seviyenizi düzenli olarak ölçtürmeniz yerinde olacaktır.
7. Doğru biçimde durun
Bazı aktiviteler ve duruşlar bulantı hissini arttırır. Öne eğilmek midede baskı yarattığı için mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Bedeni dik tutmak sindirimi kolaylaştırır ve bulantıyı geçirir.
Eğer bulantıyı tetikliyorsa ani hareketlerden kaçınmak gerekir. Ancak yürüyüş, yüzme ve hamilelik yogası gibi egzersizler son derece faydalıdır.
8. Nefes alın
Araştırmalara göre sakince derin nefes almak bulantıyı geçiren bir uygulamadır. Dikkatin nefese odaklandığı meditasyon teknikleri hem midenizi hem de zihninizi yatıştırabilir.
9. B6 vitamini alın
B6 vitamininin hamilelikte bulantıyı giderdiği bilinmektedir. Doktorunuza danışarak alacağınız B6 vitamini size bu konuda yardımcı olacaktır. B6 vitamini alırken günlük 200 mg’ın üstüne çıkılmaması gerekir. Hamilelik vitaminlerinin çoğu B6 vitamini içerir.