Hamilelikte aklımıza gelse de dillendirmeye çekindiğimiz bir konu da cinsellik. Hamileyken seks yapmak bebek için tehlikeli olur mu? Düşüğe sebep olur muyum? Libidomda değişiklik olur mu? Bu soruların cevaplarını sizler için bir araya getirdik.
1. Hamilelikte cinsellik yaşayabilir miyim?
Eğer normal bir hamilelik yaşıyorsanız cinsel aktivite hamilelik sırasında devam edebilir. Bebeğiniz amniotik sıvının içinde ve rahim kaslarının ardında güvenle durduğundan cinsel birleşme onu etkilemez.
Orgazm sırasında yaşaman kasılmalar doğum kasılmalarından farklıdır. Yine de bazı doktorlar hamileliğin son haftalarına girmiş anne adaylarına cinsellikten uzak durmalarını önerirler. Bunun nedeni spermin içindeki prostaglandin hormonudur. Bu hormonun doğum kasılmalarını tetiklediği bilinmektedir.
2. Hamilelikte libidoda değişiklik olur mu?
Libido hem kişiden kişiye hem de hamileliğin hangi döneminde olduğunuza göre değişiklik gösterebilir. İlk trimester’de bulantı, baş dönmesi ve göğüslerde hassasiyet olduğundan cinsel istek kaybolabilir. İkinci trimester bazı kadınlar için cinsel isteğin normalden de yüksek olduğu bir zamandır. Bu dönemde vücutta kan akışı artar ve östrojen hormonu yükselir. Göğüslere ve vajinaya giden kanın artması bazı kadınlarda daha güçlü orgazmlara neden olur. Üçüncü trimester doğumun yaklaştığı ve karnın artık iyice belirgin olduğu bir dönemdir. Bu dönemde cinsel istek yeniden düşüşe geçebilir.
3. Hamilelikte ne zaman cinsellikten uzak durulmalı?
Bu konuda doktorunuz size yol gösterecektir. Eğer şimdi sıralayacağımız belirtileri görüyorsanız doktorunuz cinsellikten uzak durmanızı isteyebilir.
-
Düşük riskiniz yüksekse veya geçmişte düşük yaptıysanız
-
haftadan önce yani erken doğum yapma riskiniz varsa
-
Vajinada kanama, akıntı veya nedeni bilinmeyen bir kramp oluyorsa
-
Amniyotik keseden sıvı sızıyorsa veya zarın bir kısmı delindiyse
-
Hamilelik sırasında rahim boynu erken açıldıysa
-
Rahimde plasenta az ise
-
İkiz, üçüz veya daha fazlasını bekliyorsanız
Genellikle, doktorunuz hamilelik boyunca cinselliği yasakladıysa bu sadece normal cinsel birleşmeyi değil her türü cinsel eylemi ve orgazmı kapsar. Lütfen detayları doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin.
4. Doğum sonrası cinsel ilişkiye gitmek için ne kadar beklenir?
Doğumunuz sorunsuz geçtiyse doktorunuz 6. hafta muayenesinden sonra büyük ihtimalle cinsel ilişkiye girmenize onay verecektir. 6 haftalık bu sürede beklemek sizi enfeksiyona karşı korur ve rahimin normal boyutuna geri dönmesine olanak sağlar. Ayrıca bu süre epizyotomi veya sezaryen yarasının iyileşmesine fırsat verir.
Tabii ki bundan sonra cinsel ilişkiye girmek isteyip istemediğiniz bir başka meseledir. Araştırmalara göre çiftler bebek doğduktan sonra 7 hafta ile 6 ay arasında yeniden cinsel birlikteliğe başlamaktadır.
Bunun yanı sıra emzirme döneminde östrojen azalması ve yeni doğanın yükümlülükleri de cinselliği engelleyen etkilerdir. İsveçli araştırmacıların ilk defa anne baba olmuş 820 ebeveynle yaptığı görüşme sonucunda, doğumu takip eden 6 aylık sürede çiftlerin ayda bir veya iki kere cinsel ilişkiye girecek enerjilerinin kaldığı ortaya çıkmıştır.
Doğum sonrası libido düşüklüğü yaşıyorsanız bunu doktorunuza bildirin. Çünkü bu durum doğum sonrası depresyonunun bir yan etkisi olabilir. Onun dışında genel olarak kendinizi mutlu hissediyorsanız endişe etmenizi gerektiren bir şey yoktur. Cinsellik isteği zaman içinde kendiliğinden geri gelecektir.
5. Emzirme döneminde hamile kalma olasılığı var mı?
Emzirme döneminde süt üretiminden sorumlu olan hormon oksitosin’dir. Oksitosin aynı zamanda rahmin yumurta üretmesini sağlayan hormonu baskılar. Bu baskılama işi anne düzenli olarak süt verdikçe devam eder ve anne sütten kesildiğinde durur.
Her ne kadar emzirme döneminde beden yumurtlamaya karşı bir koruma oluştursa da bu koruma zaman geçtikçe azalır. Bu nedenle emzirme döneminde hamile kalma riski bulunmaktadır.