Genel Sağlık

HORLAMAYA SON VERMEK İçin YEDİ YÖNTEM



Hemen hemen herkes horlar. Bazılarımız için ters bir boyun duruşu veya burun tıkanıklığı horlamaya neden olurken bazılarımız için ise özel bir nedene gerek yoktur.

Peki ama neden horluyoruz?

Uyurken aldığımız hava nefes borusundan geçerken zorlanabilir. Biz nefes aldıkça hava burun içi dokularını titreştirir ve horlama sesi çıkarır.

Sürekli horlayan kişilerin bu sorunu göz ardı etmemesi önemlidir. Çünkü horlama uyku apnesi gibi bir uyku bozukluğu probleminden kaynaklanıyor olabilir. Uyku sırasında kişi nefes alırken duraksıyorsa uyku apnesi sorunu var demektir. Bu duraksamalar bir kaç saniyeden bir iki dakikaya kadar uzayabilir. Saatte 30 kere veya daha fazla yaşanabilen duraksamalar gece boyu toplamda yüzlerce kez nefesin kesilmesine neden olur. Her kesilmede beden nefes almak için gösterdiği çabayı arttırır çünkü hayati organların oksijen ihtiyacı artmaktadır. Tüm bu mücadele kronik yorgunluğa neden olur ve hayat kalitemizi derinden etkiler.

Horlama sağlığa olduğu kadar ailevi ilişkilere de sekte vurur. Horlayan kişi eşinin uyku düzenini bozabilir. Bu da evliliği olumsuz yönde etkileyebilir. Halbuki horlama eşin desteğine en çok ihtiyaç duyulan sağlık problemlerinden biridir. Eşler birbirini uyurken dinleyerek uyku apnesi olup olmadığını tespit edebilirler.

Horlamanın uyku apnesi gibi ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklandığını tespit etmek çok önemlidir. Basit bir horlama problemi yorgunluğa neden olur. Ama uyku apnesi tansiyon, diyabet, felç ve kalp krizi riskini arttıran bir rahatsızlıktır. Hatta kişide aşırı yorgunluk yaptığı için anlık uyumalara ve trafik kazalarına sebep olduğu bilinmektedir.

İsterseniz horlamadan rahatça uyumanızı sağlayacak sağlık tavsiyelerine hep birlikte göz atalım.

1. Uyku pozisyonunuzu değiştirin

Sırt üstü yattığınızda dil kökü ve yumuşak damak dokusu boğazın iç arka duvarına yaslanarak sıkışıklığa sebebiyet verir. Yan dönerek yatmak buna engel olacaktır.

Ayrıca büyük bir yastığı tüm bedeni desteklemek için kullanabilirsiniz. Vücut yastığı yana yatık pozisyonuzu korumanıza yardımcı olur ve uyku kalitenizi arttırır.



2. Kilo verin

Eğer boyun bölgesinden kilo aldıysanız yağlar boğazın iç çeperini daraltacak ve horlamaya neden olacaktır.

Kilo vermek herkeste olmasa da bazı kişilerde horlamayı azaltabilir. Eğer horlamaya kilo aldıktan sonra başladıysanız kilo vermek işe yarayacaktır.

3. Alkol ve sigaradan uzak durun

Alkol gırtlağın boğazın gerisindeki kasları normalden fazla gevşeterek horlamayı tetikler. Uykuda horlamamak için yatmadan önce 4-5 saat boyunca alkol almamak gerekir. Normalde horlamayan insanların bile alkol aldıklarında horladıkları gözlenmiştir.

Sigara kullanımı da horlamayı tetikleyen faktörlerden biridir. Sigara ve her türlü tütün mamulü düzenli içildiğinde burun ve boğaz bölgesindeki dokuyu tahriş eder. Bu dokunun hasar görmesi horlamayı arttıran faktörlerden biridir.

Bu küçük ve ucuz aletle horlamayı kesebilirsiniz.

4. Şarkı söyleyin

Bir araştırmaya göre şarkı söyleyen kişiler çok daha az horluyor. Şarkı söylemek yumuşak damak ve üst boğaz kaslarını çalıştırır. Böylece bu dokular uyku sırasında gevşeyerek hava girişini tıkamaz.

5. Uyumak için çok yorulmayı beklemeyin

Gece yatmadan önce uzun saatler kendinizi yorduysanız normalden çok daha derin bir uykuya dalarsınız. Aşırı yorgunluk sonrası uyumak da aynı alkol almak gibi iç boğaz dokusunun sarkmasına ve bunun sonucunda horlamaya sebep olur. Horlamayı önlemek için kendinize tamamen tükenmeden yatağa gitmeyi hatırlatın.

6. Ağır akşam yemeklerinden kaçının

Akşam yenen ağır yemekler uyku düzenini bozar ve horlamaya neden olur. Huzurlu bir uyku için yatmadan bir kaç saat önce yemek yiyin. Eğer aç hissederseniz yoğurt, muz, badem gibi sağlıklı atıştırmalıklar yiyin. Uyku öncesi ağır ve yağlı yemekler bedeni zorlayarak horlamaya neden olur.

7. Burnunuzu temizleyin

Burundan rahatlıkla hava alamadığımızda horlamaya meyilli oluruz. Bu nedenle gece yatmadan önce her iki burun deliğinizden de rahat nefes alabildiğinizden emin olun. Yatmadan önce sıcak bir banyo yapabilirsiniz. Burun açıcı spreyler ve “neti pot” ismiyle bilinen burun yıkama kapları da işinize yarayacaktır.



Kaynakça:

(https://www.healthdirect.gov.au/how-to-stop-snoring)

(https://www.ressleep.com.au/how-to-stop-snoring)

(https://www.tuck.com/how-to-stop-snoring/)

(https://www.helpguide.org/articles/sleep/snoring-tips-to-help-you-and-your-partner-sleep-better.htm/)

(https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/easy-snoring-remedies#1)

(https://www.everydayhealth.com/sleep-apnea/)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir