Bazen gün sonunda sırf saç kurutmaya üşendiğiniz için duş yapmadan yatağa gittiğiniz oldu mu? Islak veya yeterince kurutulmamış saçlar özellikle kış aylarında rahatsızlık verebilir. Yalnız ıslak saçla yatmanın bundan daha ciddi zararları da mevcuttur. İsterseniz bunlara ve alabileceğimiz önlemlere hep birlikte göz atalım.
1. Kafa derisine zarar verir
Islak saçla uyumak kafe derisinde cilt iltihabı veya mantar enfeksiyonuna yol açabilir. Islak saçla yatıldığında yastık kılıflarınız ıslanır. Ilık ve nemli ortam mantarın kolayca gelişmesine yol açar. Bu durumda kafa derisinde özellikle Malassezia türü mantar oluşabilir. Bu mantar kafa derisinin pul pul kabarmasına ve iltihaba neden olur.
2. Kepeğe neden olur
Islak saçla yatmak sadece bakteri oluşumuna zemin hazırlamakla kalmaz. Saçın ıslaklığı gece boyunca saçtaki doğal yağların yastık kılıfına geçerek kaybolmasına neden olur. Yağlardan mahrum kalan ve kuruyan kafa derisi bakterilerin de etkisiyle birlikte kepek oluşturur.
3. Saçı sönükleştirir
Gece boyunca nem ile yastık kılıfına akan doğal yağlar saçın sönük ve cansız görünmesine neden olur. Nemini kaybeden saç kolayca kırılabilir.
Kuru saç ile doğal yağlarını kaybetmiş saç arasında önemli bir fark vardır. Saçınızı makul bir ısıda kurutunca saç doğal yağlarını koruyacaktır.
4. Akneye neden olur
Kafada oluşan bakterinin yastık kılıfında birikmesi sonucu yüzde akne oluşabilir. Bundan kurtulmanın yolu ıslak saçla yatmamak ve yastık kılıflarını düzenli yenilemektir.
5. Saç zor şekle girer
Saçınızın hiç şekil almadığı günleriniz oldu mu? Bunun bir nedeni de ıslak saçla yatmaktır. Saç kururken aldığı şekli korur. Gece boyu tuhaf şekiller alarak kuruyan saçı düzeltmek sonradan zor olabilir.
Islak saçla yatmak zorunda kalırsak ne yapabiliriz?
Bazen çok uykumuz geldiğinde saçların tamamen kurumasını beklemek zor gelebilir. Böyle durumlarda saçı sağlıklı tutmak için alabileceğimiz bir kaç önlem bulunmaktadır.
1. Saçınıza hindistancevizi yağı sürün
Hindistancevizi yağı ıslak saçların kırılmasını önler. Saç teli, aynı çatıdaki kiremitler gibi birbiri üzerine binen plakalardan oluşur. Saç ıslandığında bu plakaların arası açılır ve saçın zarar görme riski artar.
Hindistancevizi yağı saçın suyu emme miktarını azaltır. Saç böylece daha güçlü kalır.
Dikkat: Hindistancevizi yağı seboreik egzaması olan kişilere önerilmez.
2. Saçı hafifçe kurutun
Duştan birkaç dakika önce çıkıp havluya sarılı olarak vakit geçirmek ve hatta az da olsa kurutmak faydalıdır. Saçınız tamamen ıslakken yatmaktan kaçının. Saç ne kadar kuru olursa kırılması ve kepeklenmesi o kadar az olacaktır.
3. Duş zamanınızı değiştirin
Neyse ki saçlar sadece bir gece nemli kaldığında hasar görecek kadar kırılgan değildir. Saç ancak düzenli olarak nemli bırakılırsa ve her gece aynı pozisyonda yatılırsa hasar görür. Islak saçla uyumayı alışkanlık haline getirmedikçe saçınız kalıcı zarar görmez.
4. İpek yastık kılıfı kullanın
İpek yastık kılıfları cildi diğer kumaşlar kadar kurutmadığı ve sürtünmeyi azalttığı için tercih ediliyor. İpek kumaşın yüzeyi daha düz olduğu için saça zarar vermez. Saç, ipek kumaş üzerinde kolayca hareket eder ve gece boyunca oluşabilecek sürtünmeye bağlı zararlardan korunur.