Faydalar ve Zararlar

OLUMLU DÜŞÜNMENİN Sağlığa Faydaları




Sizce bardağın yarısı dolu mu? Yoksa boş mu? Bardağın dolu tarafına odaklanıyorsanız siz de olumlu düşünen birisiniz demektir. Günümüzde konu üzerine araştırmalar olumlu düşünmenin sağlığa faydalı olduğu yönünde. Olumlu düşünen kişiler diğerlerine göre daha sağlıklı ve daha az stresli bir yaşam sürüyor.

Peki, olumlu düşünmek tam olarak ne demek? Zorlama bir Pollyannacılığı benimsemek ve ne hissedersek hissedelim gülümsemeye çalışmak mı? Tam olarak değil. Olumlu düşünmek hayatta kötü durumlarla karşılaşacağını bilmek ve buna rağmen onlarla olumlu bir biçimde baş etmeyi öğrenmekten geçiyor. Hayat mücadelelerle dolu olabilir ama düşünce yapımızı olumlu düşünecek şekilde düzenlediğimizde sorunlara daha hızlı ve kolay çözümler bulabiliriz. Üstelik bu sayede sağlığımız bundan olumlu yönde etkilenir.

İşte size olumlu düşünmenin sağlığa 4 faydası:



1. Ömrü uzatır

Olumlu düşünme sadece o anki ruh halinden daha fazlasını etkiler. Böyle düşünen kişiler hedeflerine daha bağlı ve bu hedefleri gerçekleştirmek konusunda daha kararlı bir tavır gösteriyor. Onlar ayrıca hayattan daha çok zevk alıyor. Pesimistlerle karşılaştırıldığında olumlu düşünen kişiler zihinsel ve fiziksel olarak çok daha sağlıklı. Olumlu düşünce stres seviyesi düşüyor ve kişi kendine daha güvenli bir tavır sergiliyor. Tüm bu etkiler insan ömrünü ciddi oranda arttırıyor.

Olumlu düşünmenin ömrü uzattığı bilimsel olarak ispatlanmış durumda. 660 kişilik bir grup üzerinde yapılan bir araştırmaya göre insan ömrü olumlu düşünmenin etkisiyle 7,5 yıl kadar uzayabiliyor.



2. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yıllar içinde yapılan araştırmalar sonucu olumlu düşünme ve bağışıklık sistemi arasındaki bağlantı gitgide daha belirgin bir hale geldi. Bağışıklık sistemi düşünce ve duyguların en çok etki ettiği vücut sistemlerinden biri. Bir araştırmada beynin olumsuz duygularla alakalı kısmı çok çalıştığında grip aşısının etkilerinin azaldığı gözlenmiş.

Bir başka çalışmada, okulda başarı veya iş hayatı gibi hayatın belirli bir alanında olumlu duygular besleyen kişilerin diğerlerine göre daha az hasta olduğu tespit edilmiş.

3. Stresle mücadele gücü verir

Stresle karşı karşıya kalındığında olumlu düşünen kişiler pesimistlere göre daha uyumlu bir tavra sahip. İşten çıkarılma veya sevilen birinin kaybı gibi durumlarda olumlu düşünenler çözüm odaklı bir tavır benimsiyor. Değiştiremeyecekleri şeylere üzülmek yerine hemen bir eylem planı yapıyor ve yakın çevresinden destek ve tavsiye istiyor.

Diğer yandan olumsuz düşünenler durumun kontrolden çıktığını düşünerek daha mutsuz oluyor. Bu da daha çok stres ve sağlıksız bir yaşam anlamına geliyor.



4. Yüksek Tansiyon ve Kolesterolü düşürür

Yüksek tansiyon pek çok yönden sağlığı tehdit eden bir sorun. Yüksek tansiyon doğru gıda seçimi ve egzersiz ile kontrol altına alınabilir. Yalnız tansiyonu düşürmenin bir başka bir yol daha var. O da hayata olumlu bakmaktan geçiyor.

2013 yılında Harvard tıp fakültesinde yapılan bir araştırmada olumlu düşünmeye meyilli orta yaşlı kişilerin diğerlerine göre daha iyi bir kolesterol seviyesinde olduğu ortaya çıkmış.

Bu nedenle olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirdikçe genel sağlığınız iyileşecek ve kolesterolünüz veya tansiyonunuz da düzelecektir.

Olumlu düşünmek öğrenilebilir bir beceridir. Her beceri gibi öğrenilmesi biraz zaman alsa da buna kesinlikle değecektir. Arada bir durup kendinizi test ederek işe başlayabilirsiniz. Kendinizi olumsuz bir düşünce dizisine kaptırmış bulursanız durup dikkatinizi başka yöne çekin. Onun yerine içinizden olumlu bir şekilde konuşabilirsiniz. Bunun yanı sıra etrafınızı sizin gibi olumlu düşünen insanlarla sarmalayın. Mizahtan destek alın ve olumlu hislerin sizi iyi yönde değiştirmesine izin verin. Videonun başında dediğimiz gibi olumlu düşünmek hayatın zorluklarını yok saymak değil onların karşısında sağlıklı ve pozitif bir tavırla durmaktır ve siz bunu başarabilirsiniz!



Kaynakça:

(https://www.cheatsheet.com/life/6-health-benefits-of-positive-thinking.html/)

(https://www.verywellmind.com/benefits-of-positive-thinking-2794767)

(https://www.thelawofattraction.com/health-benefits-positive-thinking/)

(https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/positive-thinking/art-20043950)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir